Seimo nariams sudaryta galimybė susipažinti su įslaptinta VSD pranešėjo komisijos medžiaga

Leidimus dirbti su slapta informacija turintiems parlamentarams sudaryta galimybė specialiojoje raštinėje susipažinti su Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją tyrusiai Seimo komisijai pateikta įslaptinta medžiaga.

VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuot.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuot.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuot.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuot.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuot.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuot.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
VSD
VSD
VSD
VSD
VSD
VSD
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuot.
VSD<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuot.
VSD
VSD
VSD
VSD
VSD
VSD
Daugiau nuotraukų (12)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Apr 9, 2024, 9:53 AM, atnaujinta Apr 9, 2024, 12:08 PM

„Seimo nariai šiandien gavo žinią apie galimybę susipažinti su įslaptintais laikinosios tyrimo komisijos veiklos dokumentais“, – Eltą informavo Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamentas.

Kurį laiką leidimus dirbti su slapta informacija turintys parlamentarai su šia medžiaga susipažinti negalėjo, nes ši galimybė buvo derinama su įslaptintą informaciją komisijai pateikusiomis institucijomis.

V. Bakas: jeigu frakcijų seniūnai matys, jog su informacija nespėjama susipažinti – balsavimas gali būti nukeltas

Balsavimas dėl VSD pranešėjo komisijos išvadų numatytas ketvirtadienį. Parlamentinio tyrimo komisijos vadovas Vytautas Bakas neatmeta, jog Seimo narių gretose gali atsirasti siūlymų šį balsavimą nukelti, nes dar nebus spėta susipažinti su įslaptinta informacija.

„Seniūnų sueiga tvirtina darbotvarkes. Jeigu iš tiesų jie matys, kad Seimo nariai nespėjo susipažinti – be abejo, galės nukelti balsavimą“, – Eltai sakė V. Bakas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys patikino, jog esminis prioritetas – kad kuo daugiau Seimo narių susipažintų su įslaptinta informacija.

„Kiek girdžiu, tas suinteresuotumas (susipažinti su informacija – ELTA) yra didelis“, – pastebėjo jis, pridurdamas, jog jo vadovaujama komisija yra pasirengusi padėti parlamentarams susipažinti su didelės apimtiems tyrimo informacija.

„Esame pasiruošę padėti Seimo nariams tą informaciją rasti paprasčiau – jeigu reikėtų, ateiti ir į frakcijas, pristatyti, atsakyti į klausimus. Kitaip tariant, suteikti visokeriopą pagalbą, kad Seimo nariai galėtų susipažinti“, – pridūrė V. Bakas.

STT tikina, kad išslaptinimas nebuvo vilkinimas

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) teigimu, viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie leidimo susipažinti su įslaptinta medžiaga vilkinimą – melaginga.

„Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad specialiosios tarnybos vilkina suteikti leidimą Seimo nariams susipažinti su įslaptinta informacija. STT pažymi, kad leidimą susipažinti su įslaptinta informacija, kuri buvo pateikta laikinajai Seimo tyrimo komisijai, besiaiškinusiai Pranešėjo istorijos aplinkybes, STT raštu suteikė Seimo Pirmininko sekretoriatui dar balandžio 4 d., kurio atstovai patvirtino, kad toks raštas gautas tą pačią dieną“, – teigiama STT pranešime spaudai.

Kovo pabaigoje Seimui buvo pristatyta pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją nagrinėjusios laikinosios tyrimo komisijos išvada. Visgi, parlamentarai dėl jos balsuos tik po Velykų – tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Seimo frakcijų seniūnai.

Savo ruožtu komisijos pirmininkas V. Bakas paragino Seimo narius iki kito parlamento posėdžio specialiojoje raštinėje susipažinti su detalia tyrimo išvada ir medžiaga, kuri liko įslaptinta.

Paviešintoje komisijos išvadoje metamas šešėlis ir ant kai kurių institucijų vadovų. Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką.

Tuo tarpu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas, komisijos teigimu, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.