Lietuvoje plinta naujas narkotikas, sukeliantis šokiruojantį elgesį: policija įspėja visus tėvus

Lietuvoje sparčiai plinta naujas narkotikas, JAV pramintas „zombių narkotiku“, o gatvėje vadinamas tiesiog „Flakka“. Gydytoja toksikologė Gabija Laubner-Sakalauskienė sako, kad sintetinių katinonų grupei priklausantis narkotikas sukelia siaubingas pasekmes, o pacientų skaičius pastarosiomis savaitėmis pastebimai išaugo.

M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Policija.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Policija.<br>A. Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Gabija Laubner.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabija Laubner.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-04-13 14:58

Portalo „15min“ tyrimų žurnalistė Gabrielė Navickaitė kurį laiką nagrinėjo, kaip „Flakka“ plinta Lietuvoje. Šis narkotikas daugiausia pardavinėjamas Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, dažniausiai vartojamas jaunimo iki 30 metų tarpe.

„Lietuvoje, jaunimo gretose plinta labai populiarios medžiagos – „kristalai“, vadinamoji „kristė“. Pogrindžio atstovai mane informavo, kad vietoj šitų medžiagų yra parduodami kiti kvaišalai – mėlynos spalvos, kurie atrodo labai panašiai, tačiau tai yra nauja medžiaga, atkeliavusi į Lietuvą, pavadinimu „Flakka“.

Tai – Baltijos šalyse reta medžiaga, tačiau tiek JAV, tiek Vakarų Europoje ji yra puikiai žinoma dėl savo pavojingumo, didelės priklausomybės rizikos, sukeliamos žalos“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ pasakojo G.Navickaitė.

Ši medžiaga žmogui sukelia haliucinacijas, psichozę, jo judesiai tampa nekoordinuoti, atsiranda širdies, inkstų ligos, taip pat kyla didžiulė priklausomybės rizika.

„Flakka“ įsigyjamas per bendravimo programėlę „Telegram“, atsiskaitant kriptovaliutomis, tereikia patekti į tam tikras grupes.

„Tose grupėse yra narkotikų prekeivių reklamų portalai, kur iš esmės gali gauti kokių tik nori medžiagų. Išsirinkęs tas medžiagas pardavėjui kriptovaliuta pervedi pinigus, o jis tau atsiunčia lokaciją, kurioje vietoje yra paslėpta ta medžiaga.

Šiais laikais prekeivis ir vartotojas nebesusitinka, jie vienas kito tapatybės nežino. Nusipirkti narkotikų yra labai paprasta“, – konstatavo žurnalistė.

Policijos atstovas Mindaugas Akelaitis pripažįsta, kad įvairių sintetinių medžiagų kiekis auga visame pasaulyje, ne išimtis – ir Lietuva.

„Faktai rodo, kad į Lietuvą patenka naujų psichotropinių medžiagų. Jos yra nustatomos, išimamos policijos atliekamų tyrimų metu. Tai rodo ne tik Lietuvos patirtis, bet ir tarptautiniai tyrimai“, – kalbėjo policijos atstovas.

Jis patikino, kad policija stebi socialinius tinklus ir mato, jog narkotikų pardavinėjimas internetu – auganti tendencija, pareigūnai atlieka ne vieną tyrimą tiek asmenų, kurie prekiauja, tiek tų, kurie disponuoja narkotinėmis medžiagomis atžvilgiu.

M.Akelaitis atkreipė dėmesį, kad Lietuvos kriminalinės policijos specializuoti padaliniai, kurie pirmiausiai yra orientuoti į kriminalinę žvalgybą, pačių stambiausių narkotikų prekeivių segmentą, pernai apie 40 proc. visų pajėgumų nukreipė būtent kovai su narkotikų platinimu.

„Jeigu kažkas augina vaikus, reikėtų tėvams, artimiesiems būti budriems ir pasižiūrėti, ar jų vaikas nerodo kažkokių (narkotikų vartojimo) požymių: neišlaidauja pinigų, kur tėvai nelabai supranta, kur tie pinigai dingsta, ar vaikas elgiasi adekvačiai, ar jo būklė yra normali.

Jeigu pamatome tokius signalus, reikėtų pagalvoti, kad tai gali būti indikatorius, jog vaikas jau susidūręs su problema ir reikia imtis veiksmų, kad jį ištrauktumėte iš šitos bėdos“, – perspėjo jis.

Gydytoja toksikologė G.Laubner-Sakalauskienė pasakojo, kad Alfa-PVP, gatvėje vadinamas „Flakka“, yra sintetinis katinonas, JAV pradėjęs plisti dar praėjusiame amžiuje, todėl pasauliniu mastu jis nėra toks ir naujas narkotikas.

„Kalbant apie visas naujas psichoaktyvias medžiagas, tai būtent šita grupė – sintetiniai katinonai – jau yra antra pagal dydį po sintetinių kanabinoidų. Šiai dienai jau yra 204 medžiagos. Reiškia, mes šnekame apie „Flakka“, arba Alfa-PVP, kaip apie vieną medžiagą, bet jų yra 204“, – aiškino G.Laubner-Sakalauskienė.

Gydytojos teigimu, sintetiniai katinonai – tai medžiagos, kurios susintezuojamos imituojant metamfetamino arba MDMA („ratai“) poveikį. Tai yra stipriai stimuliuojančios medžiagos, kurios duoda didelius dopamino šuolius – labai didelį malonumą, su tuo susijusį džiaugsmą, bet kartu ir psichozes bei haliucinacijas.

„Nors mano ligoninėje gydome tik pilnamečius asmenis, per pastarąsias savaites tikrai turėjome labai daug tokių pacientų. Ką reiškia labai daug? Pakankamai, kad atkreiptume dėmesį. Dažniausiai tie pacientai atvažiuoja jau su psichozėmis ir didžiulėmis haliucinacijomis, didžiuliu psichomotoriniu sujaudinimu.

Vieną žmogų sutramdyti reikia aštuonių, o kartais ir dešimties žmonių. Tie žmonės pjausto save, bando sau nusipjauti ar nusikirpti liežuvį. Jie žaloja ne tik aplinkinius, bet ir save“, – apie siaubingas narkotiko pasekmes papasakojo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.