L. Kasčiūnas Seimui pristatė komendantūras: susilaukė kritikos, kad su koncepcija vis dar nesupažindino NSGK

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas Seimui pristatė karo komendantūrų koncepciją. Visgi posėdžio metu ministras sulaukė kritikos, kad ši iniciatyva visų pirma buvo pristatyta visuomenei, o ne Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariams.

L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>L.Kasčiūno feisbuko nuotr.
L. Kasčiūnas<br>L.Kasčiūno feisbuko nuotr.
L. Kasčiūnas<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
L. Kasčiūnas<br>Ukrainos gynybos ministerijos nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
L. Kasčiūnas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Apr 16, 2024, 3:50 PM

„Aš nežinau, gal kokia bacila ten (Krašto apsaugos ministerijoje – ELTA) atsirado, nes jūs užsikrėtėte ja. Pamenu, kai jūs kritikavote savo kolegą, kad jis nesilanko komitete, nepristato savo idėjų, o išbėgęs kažkur pirmas pasisako – tai jūs lygiai tą patį šiandieną padarėte. Prieš tai pasisakėte apie savo idėją, pasidarėte spaudos konferenciją – gerą tokį šou – dabar parlamentui, o paskui tik NSGK“, – posėdžio metu teigė D. Gaižauskas.

„Ar nebijote, kad kitas krašto apsaugos ministras, kadangi tai nesuderinta, viską atšauks, nes jis turi visai kitą viziją, ir išmesite pinigus į balą?“ – kėlė klausimą parlamentaras.

Savo ruožtu L. Kasčiūnas pripažino, kad šis klausimas NSGK galėjo būti pristatytas anksčiau. Visgi, anot jo, galimybę tai padaryti sutrukdė ir kelis mėnesius trukęs komiteto posėdžių boikotas.

„Taip, aš truputėlį pripažįstu, jaučiu širdgėlą, kad aš negalėjau šiek tiek anksčiau ateiti į NSGK. Priimu, ateisiu rytoj. Bet tai lėmė ir objektyvios aplinkybės, kad komitetas porą savaičių buvo tokioje neapibrėžtoje situacijoje“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Tai atleiskite, kitą kartą, kai startuosime su kažkuo nauju, tai būtinai pirmiausiai keliausime į NSGK“, – pridūrė jis.

Ministras atkreipė dėmesį, kad komendantūrų iniciatyvą ilgą laiką komitetas rėmė. Todėl ministras mano, kad ši iniciatyva turės palaikymą ir pasikeitus Krašto apsaugos ministerijos (KAM) vadovybei.

A. Anušauskas suabejojo, ar papildomos funkcijos neapsunkins karo prievolės centrų darbo

Savo ruožtu buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teiravosi, ar papildomos funkcijos neapsunkins karo prievolės centrų darbo.

„Ar šiuo atvejų papildomų funkcijų pridavimas karo prievolės centrams jų pagrindinio uždavinio telkti žmones į kariuomenę nesumažins?“ – klausė A. Anušauskas.

Visgi L. Kasčiūnas nesutiko, akcentuodamas, kad tai karo prievolės centrams suteiks papildomų žmonių tinklą.

„Kaip tik labai protingas sprendimas, nes jie yra atsakingi ir už mobilizaciją, ir telkti žmones į kariuomenę, ir dabar dar turės papildomą žmonių tinklą, kurie galės atlikti ir užnugario funkcijas, o tai yra sistema. Tai yra sistema su tam tikru bent jau daliniu rengimu“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Žmogus, kuris pabuvo su ginklu, buvo karinėje parengtyje, pas jį atsiranda daugiau širdyje ugnies ir valios priešintis. Tai šioje vietoje, manau, tas žingsnis link visuotinės gynybos (...) yra reikalingas. Tikrai tai galima buvo padaryti anksčiau, bet darome dabar“, – pridūrė jis.

Ministras patikino, kad komendantūros savivaldai nieko nekainuos.

„Struktūra jau yra. Karo komplektavimo tarnybos veikia. Tiesiog įvyks vidinė pertvarka – atsiras ten vidinių atsakinių žmonių, karininkų, kurie užsiims ir karo komendantūromis. Čia yra vidaus resursų perskirstymas, persidėliojimas, kad galėtų tie štabai pradėti veikti“, – akcentavo jis.

Ministerijos teigimu, nauja karo komendantūrų struktūra taikos metu bus sukurta Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos ir komendantūrų pagrindu.

Komendantūrų štabai ir komendantiniai vienetai šiuo metu yra užpildyti profesinės karo tarnybos kariais, priskirtais parengto rezervo karo prievolininkais, taip pat Lietuvos šaulių sąjungos komendantiniais šauliais. Planuojama, kad jie taip pat pasipildys pilietiškais asmenimis, norinčiais prisidėti prie valstybės gynybos. Ministerijos teigimu, taikos metu jų karinį rengimą karo komendantiniuose vienetuose užtikrins Krašto apsaugos savanorių pajėgos.

KAM informuoja, kad piliečiai, norintys prisidėti prie valstybės gynybos ir įgyti karinių įgūdžių, registruotis galės artimiausiame Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos padalinyje. Registracija į taikos meto komendantinius vienetus prasidės nuo šių metų gegužės 1 dienos ir tęsis iki rugpjūčio 31 dienos. Planuojama, kad jau spalio mėnesį karo komendantūrų kariniuose vienetuose bus pradėtas karinis rengimas.

ELTA primena, kad naujasis krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas pradėdamas darbą KAM patikino išspręsiąs komendantūrų sistemos klausimą per pirmąjį mėnesį.

Iki šiol buvo siūloma, kad komendantūros būtų institucija, kuri, įvedus karo padėtį, remtų komendantą, teiktų jam siūlymus, administruotų žmogiškųjų išteklių kaitą ir užtikrintų kitų ginkluotųjų pajėgų vado karo komendantui skirtų užduočių vykdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.