E. Gentvilas siūlo leisti Seimo nariams išsipirkti už parlamentines lėšas įsigytą kompiuterinę techniką

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas siūlo sudaryti galimybę parlamentarams pasibaigus kadencijai už likutinę vertę išsipirkti iš Seimo kanceliarijos už parlamentines lėšas įsigytus telefonus ir kompiuterius.

 Seimo kanceliarija. <br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Seimo kanceliarija. <br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2024, 11:17 AM

Tokį pasiūlymą Seimo statuto pakeitimo projektui įregistravęs politikas taip pat siūlo numatyti galimybę parlamentarams pasibaigus įgaliojimų laikui per 30 dienų grąžinti šią įrangą, tačiau, jo nuomone, tai nepagrįstai apsunkintų Seimo kanceliariją.

„Seimo kanceliarija negalėtų parlamentarų grąžintos kompiuterinės technikos iš karto panaudoti kanceliarijos reikmėms, nes reikėtų atlikti technikos standartizavimo ir patikrinimo procedūras. Galimai reikėtų išsipirkti papildomų licencijų kompiuterinės technikos programinei įrangai, taip pat kiltų suderinamumo problemų dėl tam tikros technikos. Todėl Seimo kanceliarijai reikėtų pasitelkti papildomai žmogiškuosius išteklius bei finansines lėšas“, – sako pasiūlymo autorius E. Gentvilas.

ELTA primena, kad Seimo narė Agnė Širinskienė kovo pabaigoje įregistravo Statuto pataisas, siūlančias numatyti, kad už parlamentines lėšas įsigytus telefonus, kompiuterius ir kitą techniką, Seimo narys, pasibaigus jo įgaliojimų laikui, per 14 darbo dienų grąžina Seimo kanceliarijai.

Jeigu parlamentaras norėtų įrangą pasilikti sau, jis turėtų grąžinti dalį jai įsigyti panaudotų parlamentinių lėšų. Pasak A. Širinskienės, gražintinų lėšų apskaičiavimo ir įrangos grąžinimo tvarką nustatytų Seimo valdyba. Tokį regulaviimą ji siūlo taikyti ir šios kadencijos Seimo nariams.

Iniciatyvai „Skaidrinam“ pasiekus Seimą, visuomenininkas Andrius Tapinas paviešino informaciją apie dalies politikų pirkinius už parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Kai kurie Seimo nariai, baigiantis kadencijai, suskubo įsigyti kompiuterinės, telefoninės įrangos, garso aparatūros.

Per trejus metus parlamentarai iš Seimo sandėlio pasiėmė suvenyrų ir reprezentacinių dovanų už daugiau kaip 483 tūkst. eurų.

Seimo vadyba sugriežtino parlamentinių lėšų panaudojimo tvarką. Ji nutarė, kad parlamentaras per kadenciją galės įsigyti ne daugiau nei tris telefonus ir kompiuterius, taip pat nustatytas draudimas įsigyti prekes ir paslaugas iš artimų asmenų ir susijusių juridinių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas