Lietuvos politikai – apie istorinį JAV sprendimą: yra gera ir bloga naujiena

Po kelis mėnesius trukusios blokados JAV Atstovų Rūmams galiausiai pritarus milijardinei paramai Rusijos užpultai Ukrainai, savo emocijų dėl istorinio sprendimo šeštadienį neslėpė ir Lietuvos politikai.

Po kelis mėnesius trukusios blokados JAV Atstovų Rūmams galiausiai pritarus milijardinei paramai Rusijos užpultai Ukrainai, savo emocijų dėl istorinio sprendimo šeštadienį neslėpė ir Lietuvos politikai.<br>lrytas.lt koliažas.
Po kelis mėnesius trukusios blokados JAV Atstovų Rūmams galiausiai pritarus milijardinei paramai Rusijos užpultai Ukrainai, savo emocijų dėl istorinio sprendimo šeštadienį neslėpė ir Lietuvos politikai.<br>lrytas.lt koliažas.
Giedrimas Jeglinskas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Giedrimas Jeglinskas.<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Kapitolijus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Kapitolijus.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Giedrimas Jeglinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Giedrimas Jeglinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio / ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio / ELTA nuotr.
Dainius Žalimas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Žalimas<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 21, 2024, 10:19 AM

Tik kol vieni dėstė, kas Ukrainos laukia toliau, kiti pabrėžė nusivylimą, kad net 112 respublikonų balsavo „prieš“ 61 mlrd. dolerių (57 mlrd. eurų) skyrimą Kyjivui.

A.Anušauskas: yra gera ir bloga naujiena

JAV Atstovų Rūmai šeštadienį priėmė įstatymo projektą, kuriame numatyta Kyjivui skirti 61 mlrd. dolerių (57 mlrd. eurų) – galutinis balsavimo rezultatas buvo 311:112. Tikimasi, kad Senatas šią priemonę patvirtins artimiausiomis dienomis, o tuomet prezidentas Joe Bidenas ją patvirtins parašu.

Pareigūnai JAV žiniasklaidai sakė, kad dalis ginkluotės Ukrainą gali pasiekti per savaitę. JAV yra pagrindinė Ukrainos rėmėja ginklais pastarajai ginantis nuo Rusijos agresijos. Tačiau JAV Kongresas didelio paramos paketo savo sąjungininkei nebuvo patvirtinęs jau beveik pusantrų metų. Pagrindinė to priežastis – nesutarimai tarp abiejų partijų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys, konservatorius Arvydas Anušauskas savo feisbuko paskyroje paaiškino, kaip toliau atrodys paramos Ukrainai pristatymas.

„JAV Kongreso atstovų rūmams balsavus už paramos Ukrainai paketą, pirmieji pristatymai (jie jau parengti, bet logistinis kelias vis tiek užima ne mažiau poros savaičių) pasieks Ukrainą po mėnesio, o mūšio lauką jau nuo vasaros pradžios.

Tai turėtų būti ir artilerijos amunicija, ir šarvuota technika, ir prieštankinės sistemos, ir oro gynybos raketos, ir minos ir pan. Viskas ko trūksta mūšio lauke. Tai sutilps į 13 mlrd. dolerių (iki tol per dvejus metus buvo suteikta 44 mlrd. USD apimties karinė parama), kurios iš esmės užteks šešiems mėnesiams iki naujų finansinių metų pradžios.

Paraleliai, iš Ukrainos paramos paketo 60,84 milijardo JAV dolerių, bus dalis arba 23,2 milijardo dolerių skirta JAV karinių atsargų papildymui (tai iš esmės nauji užsakymai JAV pramonei), sumažėjusiam po jų perdavimo Ukrainai, 11,3 milijardo dolerių bus skirta JAV vykdomai karinei veiklai regione, pavyzdžiui, ukrainiečių karių mokymui ir kariniam buvimui NATO rytinio flango šalyse, tarp jų ir Lietuvoje.

Yra dar dvi naujienos – bloga ir gera. Gera ta, kad JAV kongresmenai leido įšaldytus Rusijos valstybinius rezervus parduoti ir panaudoti Ukrainos paramai. JAV jurisdikcijoje gal nėra daug įšaldytų rezervų, bet net mažas toks žingsnis agresoriui būtų skausmingas ir suteiktų precedentą kitoms šalims.

O bloga naujiena, kad net ketvirtadalis JAV Atstovų rūmų narių arba pusė visų respublikonų kongresmenų pasisakė prieš karinės paramos Ukrainai suteikimą. Geopolitiniai intravertai dar ne daugumoje, bet turi reikšmingą įtaką“, – rašė A.Anušauskas.

Sprendimų – ir daugiau

Savo ruožtu Laisvės partijos keliamas kandidatas į prezidentus Dainius Žalimas pastebėjo, kad prie geros žinios apie beveik 61 mlrd. paramos paketą Ukrainai, prisideda dar bent kelios.

„JAV Atstovų Rūmai taip pat pritarė Rusijos aktyvų (apie 8 mlrd. USD) konfiskacijai Ukrainos naudai, paramai Taivanui ir galimo TikToko uždraudimui šalies teritorijoje (jei per 9 mėn. nebus rastas atitinkamos JAV veikiančios bendrovės ne kinų kilmės savininkas).

Nors ir labai delsdami, jie nebijo žengti į pilkąją zoną. Dabar Europos eilė – Rusijos aktyvų čia pakanka, kad būtų garantuota veiksminga parama Ukrainai, tegu ir reparacijų sąskaita.

JAV prezidentui suteikiami įgaliojimai konfiskuoti Rusijos valstybinį turtą ir vėliau pervesti pinigus į du fondus: Kompensacijų fondą ir Ukrainos paramos fondą. Prezidentas taip pat gali koordinuoti konfiskuoto Rusijos turto perdavimo Ukrainai mechanizmą su G7 grupe, ES, Australija ir kitomis JAV sąjungininkėmis.

Su parama Taivanui lyg ir savaime aišku. Tik va ką darysim su TikToku“, – savo feisbuko paskyroje rašė D.Žalimas.

„Smagu, kad sugrįžote“

Tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas į prezidentus Giedrimas Jeglinskas pabrėžė, kad nors sprendimas užtruko, jis tikino niekada nesuabejojęs JAV Kongreso sugebėjimu pasielgti teisingai.

„Sakau ir sakysiu, kad mūsų ir visos Europos tikslas – stipri ir vieninga Amerika. Turime dar labiau stiprinti dar glaudesnius diplomatinius santykius. Ačiū JAV ir Atstovų Rūmų pirmininkui Mike Johnson už lyderystę“, – feisbuke rašė jis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis taip pat pasidžiaugė JAV sprendimu.

„Istoriniai sprendimai keičia istoriją. Smagu, kad sugrįžote, JAV“, – platformoje „X“ rašė G.Landsbergis.

Premjerė Ingrida Šimonytė feisbukė parašė taip: „Yea! 311 balsiečių“.

Tuo metu europarlamentarė Rasa Juknevičienė taip pat pastebėjo balsavusius „prieš“ paramą Ukrainai.

„Yra! Слава Украïнi! P. S. Tik 112 respublikonų prieš – nuvilia. Reigano respublikonų Amerikos ilgesys. Tačiau davė ATACMS! Kremliaus brudai dėl to labiausiai klykia“, – feisbuke rašė europarlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.