G. Landsbergis tikina sulaukęs užsienio partnerių klausimų dėl G. Nausėdos pasisakymų apie Taivaniečių atstovybę

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako sulaukęs užsienio partnerių klausimų dėl perrinkimo siekiančio prezidento Gitano Nausėdos pasisakymų apie Taivaniečių atstovybės Vilniuje pavadinimą.

Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 14, 2024, 10:59 AM

„Tikrai gavau“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis, klausiamas, ar sulaukė užsienio partnerių klausimų dėl G. Nausėdos pareiškimų.

Jis neatskleidžia, kokie šalių atstovai kreipėsi, klausdami apie šalies vadovo pozicijas. Apskritai, tęsė G. Landsbergis, prezidento pasisakymai yra vertintini kaip rinkiminio laikotarpio retorika. Visgi, ministras pastebi, jog vėliau Prezidentūra patikslino šią poziciją ir tai padarė korektiškai.

„Nenorėčiau plėtoti, vėlgi dėl to, kad esame aktyviame rinkimų laikotarpyje. Vėlgi, tą šiek tiek traktuoju kaip kampanijos dalį – juoba, kad buvo atsitraukta nuo pradinės nuostatos, ji buvo patikslinta. Patikslinta, mano nuomone, korektiškai“, – teigė šalies diplomatijos vadovas.

Todėl jis viliasi, jog prezidento „rinkiminė žinutė“ nebuvo skirta užsienio partneriams.

G. Landsbergis pažymėjo – Lietuvos pozicija Taivano atžvilgiu yra svarbi ir siekia „toliau nei vidaus politikos rankos“.

„Lietuvos pasirinkta kryptis yra vertinama – ir tame pačiame Taivane, ir tarp mūsų partnerių, prekybos partnerių ir, svarbiausia, transatlantinių partnerių, kurie kuria tam tikrą precedentą. Mes kuriame tam tikrą precedentą – atsilaikyti, apsaugoti valstybės suverenitetą, laikytis pozicijų, nes mes nepažeidėme jokių savų įsipareigojimų“, – tęsė ministras.

„Mes esame jau pripažinti laimėtojai šioje kovoje. Tai, man atrodo, reikia mokėti pasidžiaugti ta pergale“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad pastarieji G. Nausėdos pasisakymai apie Taivaniečių atstovybę sulaukė tarptautinio dėmesio.

Klausiamas, ar siūlytų pakeisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą, antrosios kadencijos prezidento poste siekiantis G. Nausėda naujienų agentūrai BNS teigė, jog šiuo metu atstovybė yra pavadinta netradiciniu vardu. Anot jo, laikantis „Vienos Kinijos politikos“, Taipėjaus vardo suteikimas atitiktų įprastinę tarptautinę praktiką. Jis taip pat pastebėjo, kad atstovybės pavadinimo vertimas anglų ir kinų kalbomis nesutampa.

„Teigiamai vertinant iš principo tokios atstovybės įsikūrimą Lietuvoje, santykių su Kinija stabilizavimo kontekste matyčiau poreikį keisti atstovybės pavadinimą“, – BNS nurodė G. Nausėda.

Vėliau Prezidentūra patikslino G. Nausėdos poziciją.

„Prezidento pozicija dėl Taivaniečių atstovybės yra nepasikeitusi. Prezidentas mano, kad Taivaniečių atstovybės Lietuvoje pavadinimas turėtų vienodai skambėti visomis kalbomis, taip pat ir mandarinų kalba“, – Eltai perduotame komentare nurodė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Taivano užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad dabartinis atstovybės Vilniuje pavadinimas yra dvišalis sutarimas ir kruopščiai apgalvotas sprendimas. Ministerija pažymėjo, kad gerbia per prezidento rinkimus išsakytas nuomones, tačiau tikisi, jog abi šalys gali toliau stiprinti tarpusavio demokratinę partnerystę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.