R. Duchnevičiaus pareiškimas suerzino R. Karbauskį: socialdemokratams jau kelia sąlygas

Prezidento rinkimų naktį nuskambėjęs Vilniaus rajono mero, socialdemokrato Roberto Duchnevičiaus pareiškimas, esą šiai partijai laimėjus Seimo rinkimus bendras darbas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) remtu kandidatu į prezidentus Ignu Vėgėle būtų neįsivaizduojamas, suerzino LVŽS pirmininką Ramūną Karbauskį.

Sekmadienį nuskambėjęs Vilniaus rajono mero, socialdemokrato Roberto Duchnevičiaus pareiškimas, esą šiai partijai laimėjus Seimo rinkimus bendras darbas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) remtu kandidatu į prezidentus Ignu Vėgėle būtų neįsivaizduojamas, suerzino LVŽS pirmininką Ramūną Karbauskį.<br> Lrytas.lt koliažas
Sekmadienį nuskambėjęs Vilniaus rajono mero, socialdemokrato Roberto Duchnevičiaus pareiškimas, esą šiai partijai laimėjus Seimo rinkimus bendras darbas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) remtu kandidatu į prezidentus Ignu Vėgėle būtų neįsivaizduojamas, suerzino LVŽS pirmininką Ramūną Karbauskį.<br> Lrytas.lt koliažas
Robert Duchnevič<br>T.Bauro nuotr.
Robert Duchnevič<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Ignas Vėgėlė<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Ignas Vėgėlė<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Budbergytė<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Rasa Budbergytė<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė ir Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė ir Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Budbergytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rasa Budbergytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2024-05-15 10:27, atnaujinta 2024-05-15 11:09

Būtent valstiečiai šiuo metu bando trečioje vietoje po pirmojo prezidento rinkimų turo likusį advokatą I.Vėgėlę prisivilioti į partijos gretas ir rudenį galbūt net prisidėti prie naujos valdančiosios koalicijos statybų.

Savo ruožtu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė tokių savo kolegos žodžių sureikšminti nelinkusi – pasak parlamentarės, pirmiausia reikia „nušauti briedį“, o tik tada dalintis laimikį.

Iškėlė sąlygą

Sekmadienio vakarą, užsidarius balsadėžėms, socialdemokratas ir Vilniaus rajono meras R.Duchnevičius pareiškė, kad jo atstovaujama partija ateityje su I.Vėgėle bendro darbo neįsivaizduoja.

„Nereikia čia būti dideliu ekspertu, kad pamatytume, kaip politinėje padangėje Lietuvos atsirado naujas žaidėjas – tai Ignas Vėgėlė. Nes tai prasidėjo ryšium su antivakseriniais judėjimais ir kitokiomis nesąmonėmis.

Mes matėme daug naujų organizacijų, kurios siekia sau matomumo, rašė visokiausius raštus į valstybines institucijas ir panašiai, teisininkai ir visi kiti žmonės, save vadinantys ekspertais, ir Ignas Vėgėlė buvo tame rate“, – teigė DELFI laidoje apsilankęs Vilniaus rajono meras.

„Mes svarstome apie santykius po rinkimų su institucijomis ir su kuo galėtume dirbti, ir su kuo ne. Aš šiandien sakau, kad su Ignu Vėgėle mes negalėtume dirbti“, – pridūrė R.Duchnevičius.

Vilniaus rajono mero atstovas portalui lrytas.lt perdavė, kad R.Duchnevičius šiuo metu atostogauja, todėl praplėsti savo minties dabar galimybės neturi. Visgi tokie žodžiai Seimo rinkimams besiruošiantį valstiečių lyderį R.Karbauskį papiktino.

„Aš manau, kad tai neapgalvotas pareiškimas, galbūt nepatirtis. Tiesiog net sunku komentuoti, nes argumentai, kodėl negalėtų, jeigu I.Vėgėlė pasirinktų eiti į politiką, dirbti kokioje nors koalicijoje, net bandau suvokti, kokia galėtų būti priežastis.

Galbūt priežastis tokia, kad vertybiškai I.Vėgėlė yra už tradicines vertybes, o jau socialdemokratai tapo visiškais liberalais ir jau nebepriima tų vertybių, kurios yra ne liberalios? Tokiu atveju daug keisčiau priimčiau tą pareiškimą, kad su konservatoriais socialdemokratai tikrai nedirbs – buvo toks pareiškimas“, – portalui lrytas.lt kalbėjo R.Karbauskis.

LVŽS pirmininkas kėlė klausimą, ką tuomet apskritai sėkmės atveju po Seimo rinkimų pasirinktų socialdemokratai.

„I.Vėgėlė vertybine prasme yra toks pats, kaip mes, tai jei su tokiais kaip mes nedirbs, tai su kuo tokiu atveju dirbs? Su liberalais nedirbs, su tradicinių vertybių atstovais nedirbs, tai, matyt, vėl opozicijoje bus? Taip išeina pagal tą pareiškimą.

Jeigu pasakytų, kad su E.Vaitkumi nedirbs, tai aš visiškai suprasčiau, nes tą patį galėčiau pasakyti, kad su E.Vaitkumi niekada, jokiais atvejais LVŽS nedirbs, tai šitoje vietoje man visiškai nesuprantamas pareiškimas“, – dėstė R.Karbauskis.

Valstiečių vedlys socialdemokratams jau spėjo iškelti ir tam tikrą ultimatumą – ragina pradėti kalbėtis apie antrąjį Seimo rinkimų turą ir galimą bendradarbiavimą. Kitaip esą nepatikės LSDP pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės žodžiais, kad socialdemokratai Seime nė už ką nedirbtų su konservatoriais.

Kol kas jokios socialdemokratų reakcijos dėl tokio pareiškimo R.Karbauskis nesulaukė.

„Kreipiausi viešai ir dabar galiu pakartoti: kreipiuosi į LSDP, sakydamas, kad reikia susitarti rinkimuose dėl antrų turų, kur mes susidursime su konservatorių, liberalų atstovais, kad susitartume palaikyti vienas kito kandidatus. Tai yra oficialus mano pasiūlymas, ir tie, kurie domisi politika, supranta, kad jeigu toks susitarimas bus, dabartinės valdžios kitoje kadencijoje neliks nė kvapo.

Kol kas jokios reakcijos nesulaukiau, dabar įkyriai kiekvieną kartą tai kartosiu, ir pasakysiu kodėl: jeigu į mano siūlymą nebus atsakyta, aš pradėsiu sakyti, kad tai, jog jie nesutinka ar nešneka apie tai su mumis, reiškia, kad pirmininkė bus viešai pasakiusi netiesą. Aš nematau alternatyvos, su kuo dar socialdemokratams būti koalicijoje ir galvoti apie politinę ateitį, nei su LVŽS“, – dėstė R.Karbauskis.

Pasak politiko, žvelgiant į reitingus akivaizdu, kad valstiečiams ir socialdemokratams gali tekti dirbti kartu, nes vargu, ar kuri nors partija galėtų svajoti apie visišką daugumą Seime.

R.Karbauskis pažymėjo, kad šiuo metu laukia ir paties I.Vėgėlės sprendimo, kaip šis įsivaizduotų savo politinę ateitį. Prezidento rinkimuose advokatą rėmusios partijos vedlys įsitikinęs, kad I.Vėgėlė tikrai galėtų dalyvauti politiniame gyvenime.

„Mano įsitikinimu, jis viską tam turi. Patirties gal dar nedaug, tai pirma rinkiminė patirtis, bet vertybine prasme jis tikrai yra mūsų vertybių žmogus, tai šitoje situacijoje nematyčiau problemų bendradarbiauti. Bet neturiu iš jo nei atsakymo, nei kokio nors susitarimo, ir, kiek žinau, jis pats yra žadėjęs vasarą apsispręsti dėl to, ar eiti į Seimo rinkimus, ar ne.

Tai jei bus jo noras eiti ir bendradarbiauti, manau, susitarti galima, bet joks sutarimas dabar neegzistuoja. Mes jį palaikėme rinkimuose be jokių įsipareigojimų tik dėl to, kad norėjome, jog jis patektų į antrą turą ir į jį nepatektų I.Šimonytė.

Taip neatsitiko, ir manau, tai šiek tiek paveiks jo paties sprendimus. Manau, to sprendimo mes vienaip ar kitaip sulauksime“, – svarstė LVŽS lyderis.

R.Budbergytė: net neverta aptarinėti

Socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė R.Budbergytė savo ruožtu teigė partijos kolegos R.Duchnevičiaus žodžių apie I.Vėgėlę nesureikšminanti. Pasak jos, kalbėti apie Seimo rinkimus šiandien apskritai yra gerokai per anksti.

„Mes nesureikšminame tokių pasakymų – kiekvienas mūsų partijos narys gali ir turi turėti savo nuomonę, ir Robertas, matyt, būdamas gana emocionalus žmogus, gali tą nuomonę pasakyti.

Mes nesame kaip partija suformulavusi jokių pozicijų – tokios pozicijos formuluojamos po to, kai yra, kaip sakoma, nušautas briedis rankoje, ir tada tu galvoji, su kuo eisi to briedžio mėsą dalintis. Tai vertinčiau taip, kad pas mus šiandien tokių diskusijų išvis net nebuvo, tik sako „ai, ar girdėjai, kas ten buvo pasakyta?“

Bet mes žiūrime taip, kad čia yra jo asmeninė nuomonė“, – portalui lrytas.lt komentavo R.Budbergytė.

Pasak jos, dabar reikia palaukti, kol baigsis tiek prezidento, tiek Europos Parlamento (EP) rinkimai, o tada jau galvoti apie ateitį.

„Matyt, reikėtų susilaikyti nuo tokių nuomonių, kaip aš sakau – dar yra labai anksti galvoti, pirma reikia, kad rinkimai įvyktų, kad būtų laimėti mandatai, kad būtų tikimybė, jog gali kas nors pakviesti į valdančiąją koaliciją.

Šiuo metu vyksta prezidento rinkimai, bus EP rinkimai, o Seimo rinkimai juk tik rudenį. Tai čia net neverta aptarinėti mūsų Roberto nuomonės“, – aiškino R.Budbergytė.

Vertindama R.Karbauskio žodžius ir iškeltą sąlygą socialdemokratų frakcijos Seime seniūnė jam šiek tiek įkirto – priminė, kad ir pats valstiečių lyderis nevengia emocionalių pasisakymų.

„R.Karbauskis irgi yra labai daug ką ne vieną kartą pasakęs, ir politikams, matyt, apskritai būdinga, kad jie kartais pasako tokius žodžius, kurie gali tuo momentu emociją skleisdami ką nors paliesti.

R.Karbauskis irgi linkęs dažnai emocionaliai reaguoti, kartais irgi mėgsta pasakyti viską, ką galvoja arba nepagalvojęs iki galo. Manyčiau, kad dabar ne laikas nei įsižeidinėti, nei kalbėti apie tai, su kuo mes ką nors darysime. Pirmiausia laimėkime rinkimus ir tada pasižiūrėsim“, – komentavo R.Budbergytė.

Tiesa, patys socialdemokratai R.Karbauskio raginimų vienytis asmeniškai negirdėjo – mat apie juos LVŽS vedlys kol kas kalba tik viešai žiniasklaidoje.

„Aš asmeniškai negirdėjau nieko, R.Karbauskis mums nieko nesakė. Kolegos Seime iš frakcijos taip pat mums nieko nesakė.

Konservatoriai irgi nenusileis ir bandys išlaikyti valžią – A.Kubilius pasakė, kad su S.Skverneliu eis į valdžią, tai tokių gal net specialių provokacinių dalykų daug gali būti per rinkimus pasakyta“, – spėjo R.Budbergytė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.