G. Landsbergis apie Rusijos ketinimus keisti jūrines sienas: į tai turi būti reaguojama atitinkamai griežtu atsaku

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, jog jūrines sienas su Lietuva ir Suomija ketinanti perbraižyti Rusija vykdo dar vieną hibridinę operaciją. Šalies diplomatijos vadovas pabrėžia – tai reikalauja atitinkamo atsako.

Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2024, 11:34 AM, atnaujinta May 22, 2024, 11:35 AM

„Vyksta dar viena Rusijos hibridinė operacija, kuria šį kartą bandoma sėti baimę, netikrumą ir abejones dėl ketinimų Baltijos jūroje“, – trečiadienį socialiniame tinkle „X“ rašė G. Landsbergis.

„Tai akivaizdi eskalacija, nukreipta prieš NATO ir ES, ir į tai turi būti reaguojama atitinkamai griežtu atsaku“, – akcentuoja ministras.

Remdamasis Rusijos vyriausybės nutarimo projektu, leidinys „The Moscow Times“ skelbia, jog Maskva vienašališkai nusprendė pakeisti šalies jūrų sienas su Lietuva ir Suomija.

Dokumente, kurį parengė Rusijos gynybos ministerija, nurodoma, kad Rusija ketina paskelbti dalį vandenų rytinėje Suomijos įlankos dalyje bei teritorijoje netoli Kaliningrado srities Baltijsko ir Zelenogradsko miestų savo vidiniais vandenimis.

Tam, kad galėtų pasiekti šį tikslą, Rusija pakeitė taškų, nustatančių bazines linijas, nuo kurių matuojamas Rusijos teritorinės jūros ir gretimos zonos palei pakrantę bei salas plotis, geografines koordinates.

Remiantis vyriausybės nutarimo priedu, pasienyje su Suomija Rusijos vyriausybė planuoja pakoreguoti koordinates prie Jagrų, Somerso, Hoglando, Rodšero, Malyj Tiuters ir Vigrundo salų, taip pat prie šiaurinės įplaukos į Narvos upę.

Tuo metu pasienyje su Lietuva Rusija ketina peržiūrėti teritorijas palei Kuršių neriją, Tarano kyšulį ir Baltijos neriją.

Reaguojant į situaciją, trečiadienį į Užsienio reikalų ministeriją (URM) iškviestas Rusijos atstovas išsamiai paaiškinti susiklosčiusią situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.