G. Landsbergis: Lietuvos pozicija dėl Palestinos valstybės pripažinimo nesikeičia – siekiame europinio žingsnio

Reaguodamas į Norvegijos, Airijos ir Ispanijos sprendimą pripažinti Palestinos valstybę, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, jog Lietuvos pozicija šiuo klausimu nesikeičia.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2024, 1:21 PM

„Gerbiame valstybių teisę dvišaliu būdu apsispręsti ir pripažinti Palestiną. Siekiame daugiau europinio žingsnio ir kol kas mūsų poziciją nesikeičia – remiame dviejų valstybių idėją“, – trečiadienį žurnalistams teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

G. Landsbergis taip pat priminė, kad 2008 metais Lietuva pripažino Kosovo nepriklausomybę ir taip su šia Vakarų Balkanų šalimi užmezgė diplomatinius santykius.

„Noriu pabrėžti, kad lygiai taip pat Lietuva yra pripažinusi Kosovą. Norėčiau tikėti, kad šis kolegų iš Europos Sąjungos stiprus žingsnis dėl Palestinos galbūt reikš ir kai kurių jų persigalvojimą dėl Kosovo“, – vylėsi jis.

ELTA primena, kad šių metų pradžioje G. Landsbergis teigė remiantis dviejų valstybių idėją Izraelio ir Palestinos konfliktui spręsti. Pasak jo, tik tokiu būdu įmanoma užtikrinti saugumą šiame regione.

Dviejų valstybių sprendimo idėja, apimanti nepriklausomą Palestinos valstybę, Izraelį ir Jeruzalę, kaip sostinę, kuria dalijasi abi valstybės, jau dešimtis metų yra tarptautinės diplomatijos, kuria siekiama nutraukti konfliktą, kertinis klausimas.

Norvegija, Airija ir Ispanija trečiadienį paskelbė, kad pripažins Palestinos valstybę.

Karą Gazos Ruože sukėlė „Hamas“ išpuolis prieš pietų Izraelį 2023 metų spalio 7 dieną, kurio metu teroristai nužudė apie 1 160 žmonių, daugiausiai civilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.