Daktarų byla teisme: laukiama nužudytų S.Čiapo ir R.Ganusausko - Mongolo našlių liudijimų

Pirmadienį uostamiestyje prasideda dar vienas Daktarų bylos nagrinėjimo etapas. Šią savaitę Klaipėdos apygardos teisme laukiama svarbių liudininkų. Apie daugiau nei dešimtmečio senumo įvykius prabilti turėtų nužudyto verslininko Sigito Čiapo ir Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, našlės – Jolanta Čiapienė ir Loreta Ganusauskienė. Prieš teismą kalbėti iškviestas ir Kauno nusikalstamo pasaulio atstovas Jonas Bielskis.

Daktarų byla apima apie dvidešimt nusikaltimų. Tarp jų – šešios žmogžudystės. Ši byla pradėta nagrinėti praėjusių metų gegužę.<br>R.Danisevičius
Daktarų byla apima apie dvidešimt nusikaltimų. Tarp jų – šešios žmogžudystės. Ši byla pradėta nagrinėti praėjusių metų gegužę.<br>R.Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jan 9, 2012, 12:51 PM, atnaujinta Mar 24, 2018, 3:40 AM

Šią savaitę Klaipėdoje toliau bus nagrinėjama didelės apimties Kauno Daktarų grupuotės byla.

Teismo posėdžiuose dalyvauja net šešiolika kaltinamųjų. Visi jie priklausė prieš tris dešimtmečius Daktarų suburtai grupuotei. Keturi jų – saugomi valstybės.

Daktarų byla apima apie dvidešimt nusikaltimų. Tarp jų – šešios žmogžudystės. Ši byla pradėta nagrinėti praėjusių metų gegužę.

Henrikas Daktaras ir jo bendrininkai kaltinami šešių žmonių – Rimanto Ganusausko - Mongolo, verslininko Sigito Čiapo, Vinco Varno, Roberto Borcherto, Arvydo Mučinsko ir Vladimiro Seneckio nužudymais.

Gauja įtariama ir kitais sunkiais nusikaltimais – pasikėsinimu nužudyti tris asmenis iš savanaudiškų paskatų, plėšimais, neteisėtais laisvės atėmimais, turto prievartavimais, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais. Šiuos nusikaltimus kaltinamieji įvykdė 1993–2000 metais.

Gaujos vadeivai H.Daktarui inkriminuojami šeši nužudymai. Trys žmogžudystės įvykdytos, kai pats H.Daktaras sėdėjo kalėjime.

Tarp gaujos aukų - kadaise garsaus koncerno „Agora“ prezidentas S.Čiapas ir jo vairuotojas V.Varnas. Verslininko žmona, kuri važiavo kartu, liko gyva.

Teisėsaugininkų duomenimis, 1996 metais suimtas H. Daktaras jautė grėsmę. Jis bijojo, kad jį gali išduoti su teisėsauga bendradarbiauti pradėjęs jo buvęs draugas S.Čiapas, todėl iš įkalinimo įstaigos nurodė susidoroti su juo.

Išsiaiškinta, kad iš Baltarusijos Navapolacko miesto atvykusiam Aliaksandrui Solomkai ir dar dviem samdomiems žudikams už S.Čiapo ir V.Varno nužudymą buvo sumokėta 50 tūkst. JAV dolerių.

Nuo pirmadienio iki trečiadienio vyksiančiuose teismo posėdžiuose turėtų liudyti nužudyto verslininko žmona J.Čiapienė, Mongolo žmona L.Ganusauskienė ir Kauno nusikalstamo pasaulio šulas J.Bielskis.

J.Bielskis turėjo liudyti jau praėjusiuose posėdžiuose, tačiau į juos atvykti nesiteikė.

Primename, kad gruodžio mėnesį Daktarų bylos posėdžiuose liudijo Mongolo duktė Raminta Ganusauskaitė. Ji teisme buvo įsitikinusi, kad jos tėvą nužudė H.Daktaras.

Pirmuosius šūvius į pakaunės miškan išvežtą Mongolą turėjo paleisti vienas Daktarų gaujos „senių“ Egidijus Abarius - Goga. Tačiau jo ginklas užsikirto.

Teisme parodymus jau davęs buvęs Daktarų grupuotės narys Rimvydas Žilinskas teigė matęs, kaip H. Daktaras paleido du šūvius į R. Ganusauską. Mongolo kūnas buvo išmestas į iš anksto paruoštą duobę. Ant jo užberta kažkokių miltelių, paskui jis užkastas, ant viršaus užkrauta šakų.

Taip pat gruodį liudijo sušaudyto S. Čiapo vairuotojo V.Varno žmona Alma Varnienė ir buvęs VSD pareigūnas Valentinas Junokas.

1994 metais Daktarų gaujos nariai kaltinami pagrobę tuometį saugumietį V.Junoką. Vėliau jis vadovavo STT. Banditai iš V.Junoko, kuris važiavo atlikti valstybinės reikšmės užduoties, atėmė dokumentus ir antrankiais prirakino prie medžio.

Kartu su juo buvo pagrobtas ir buvęs Krašto ir apsaugos ministerijos Kontržvalgybos departamento skyriaus viršininkas Petras Ivoškis.

Liudydami P.Ivoškis ir V.Junokas painiojosi. Apie lydėtą durpių krovinį, po kuriuo buvo paslėpta cigarečių kontrabanda, V.Junokas sakėsi nežinojęs. Tačiau P.Ivoškis tikino, kad tuometis VSD pareigūnas buvo informuotas apie lydimą krovinį.

Teismui perduotoje byloje yra daugiau kaip 20 nusikalstamos veikos epizodų, apklausta per 160 asmenų. Baudžiamąją bylą sudaro 73 tomai dokumentų. Vien kaltinamoji išvada – 518 lapų.

Grupuotės vadeivoms – H. Daktarui ir E. Abariui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.