Už vagystes ir kapų išniekinimą Kauno floristui M. Vasiliauskui gresia kalėjimas

Įvairiais rekordais pagarsėjęs Kauno floristas Modestas Vasiliauskas netrukus gali keliauti už grotų. Vyras kaltinamas prieš du metus Karmėlavos kapinėse vogęs dekoratyvinius augalus, o šią veiką prokurorai traktuoja ne tik kaip vagystę, bet ir kaip kapaviečių išniekinimą, praeityje du kartus teistą vyrą siūlo įkalinti vieneriems metams.

Dėl dekoratyvinių augalų vagystės ir kapų išniekinimo kaltinamą floristą M. Vasiliauską prokurorai siūlo įkalinti vieneriems metams.<br>M. Patašius
Dėl dekoratyvinių augalų vagystės ir kapų išniekinimo kaltinamą floristą M. Vasiliauską prokurorai siūlo įkalinti vieneriems metams.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Aug 8, 2012, 11:34 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:09 PM

Ne tik gėlių kompozicijomis, įvairiais rekordais pagarsėjęs kaunietis floristas Modestas Vasiliauskas nesėkmingai bando atsikratyti kapinių vagies bei kapaviečių niekintojo etiketės.

Trečiadienį Kauno rajono apylinkės teismas toliau nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje šis, praeityje du kartus teistas ir kalėjimo duonos ragavęs veikėjas kaltinamas prieš du metus įvykdytais nusikaltimais. Už 60-ies dekoratyvinių augalų vagystę iš Kauno Karmėlavos kapinių ir 7 kapaviečių išniekinimą valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė teismui M. Vasiliauską siūlo įkalinti vieneriems metams.

Eilinį kartą į teisiamųjų suolą floristą atvedusi istorija prasidėjo ankstų 2010 metų balandžio 17-osios rytą.

Tada Karmėlavos kapinėse buvo apvogti net 7 kapai, išrauti bei iškasti dekoratyviniai augalai. Regis kapinių plėšikui pasisavinti grobį sutrukdė anksti rytą ėmę rinktis gėlių prekeiviai, jie vėliau nurodė pastebėję pilną ką tik iškastų augalų prikrautą vežimaitį ir apie tai pranešę policijai. Vėliau liudininkai atpažino M. Vasiliauską, kuris apie 7 val. ryto į kapines atvyko mikroautobusu „Ford Transit“.

Liudininkai nurodė, jog vyriškio batai ir kelnės buvo žemėtos, jis netrukus patraukė į kapinių gilumą, tačiau netrukus grįžo ir sėdęs į mikroautobusą išvyko. Vėliau policijos pareigūnai rado pavogtus augalus nuvežtus į šalia esantį mišką ir išverstus iš karučio – akivaizdu, jog pasisavinti grobį nusikaltėliui kažkas sutrukdė.

Įtariant, jog ne kas nors kitas, o ankstų rytą kapinėse pasirodęs M. Vasiliauskas galėjo nusiaubti kapus, policijos pareigūnai patikrino jo mobiliojo ryšio telefono veiklos išklotinę. Paaiškėjo, kad nuo 4 valandos ryto jo telefonas veikė Karmėlavos kapinių teritorijoje arba šalia jų.

Taip pat tyrimams buvo paimti ant palikto karučio bei netoliese rasto kastuvo rankenų likusių kvapų pavyzdžiai. Tyrimo metu nustatyta, jog tai M. Vasiliausko kvapas.

Nors teisėsaugininkai surinko pakankamai daug floristo kaltės įrodymų, šis kategoriškai neigė naktį kapinėse vogęs dekoratyvinius augalus. Alkoholio nevengiantis kaunietis tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek ir bylai pasiekus teismą pasakojo sunkiai įtikinamą istoriją. Jis tikino išvakarėse svečiavęsis Trakų rajone pas pažįstamą verslininkę, paėmęs jos mikroautobusą, kuriame buvo sukrauti maišai su statybiniu laužu. Vyras tikino šiukšles norėjęs kažkur išmesti, todėl vykęs į Kauno rajoną. Į kapines jis užsukęs, nes čia ne kartą lankęsis darbo reikalais, apželdinęs kapavietes ir žinojęs, jog prie kapinių būna šiukšlių konteineriai.

Floristas pasakojo jų neradęs, tikino pamatęs atvykstančius policijos pareigūnus, kadangi neturėjo vairuotojo pažymėjimo, nuvažiavęs daugiau nei dešimt kilometrų ir nerasdamas kur išmesti šiukšlių grįžęs atgal. Jis tikino į kapines ėjęs, nes norėjęs pažiūrėti kaip atrodo jo sesers vyro kapas, ar nereikia ten pasodinti gėlių.

Teisėsaugininkų surinkti įkalčiai šį floristo pasakojimą sumalė į miltus. Paaiškėjo, kad jo sesers vyras, kurio kapą apie 7 val. ryto esą lankė M. Vasiliauskas, Karmėlavoje nėra palaidotas nes tebėra gyvas. Ten ilsisi šio žmogaus brolis. Be to, M. Vasiliausko vairuotą autobusiuką matę liudininkai jame nepastebėjo maišų su šiukšlėmis, tikino, kad jis buvo tuščias.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikanti prokurorė šiuos M. Vasiliausko pasakojimus pavadino nelogiškais, prieštaringais ir prasilenkiančiais su sveiku protu. Prokurorė tikino, jog nesuvokiama kodėl statybinis laužas iš Trakų rajono turėjo būti gabenamas į Kauno priemiestį.

„Tai absoliuti nesąmonė, gynimasis nuo pateiktų kaltinimų. Galima pagrįstai manyti, jog pavogtus augalus jis ketino panaudoti apželdindamas kitus kapus“, - apeliuodama į teisiamojo nurodytą aplinkybę, esą jis pats užsiima kapaviečių apželdinimu, kalbėjo prokurorė.

Savo kaltę kategoriškai neigiantį M. Vasiliauską valstybės kaltintoja siūlė pripažinti kaltu dėl vagystės ir kapų išniekinimo bei skirti jam vienerių metų laisvės atėmimo bausmę. Siūloma įvertinti tai, kad inkriminuojamą nusikaltimą jis padarė būdamas prieš tai dukart teistas už nusikaltimus nuosavybei, o trečias inkriminuojamas nusikaltimas – recidyvo požymis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.