K. Prunskienės atsiprašė iš kalėjimo kameros

Iš buvusios premjerės Kazimieros Prunskienės pinigus pavogęs 55 metų vilnietis tikino nedrįsęs jų sugrąžinti, nes išsigando policijos pareigūnų. Atsiprašymo laišką vagis jai parašė tik patekęs už grotų – esą nenorėjo daryti spaudimo teismui.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė ("Lietuvos rytas")

Sep 20, 2012, 8:17 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:36 PM

„Ar K. Prunskienė gavo mano laišką?” – vedamas iš Vilniaus apygardos teismo salės politikės dukters Rasos Vaitkienės klausė vilnietis Aleksandras Strelnikovas.

Tačiau atsakymo nesulaukė. R. Vaitkienė nenorėjo bendrauti su jos motiną, kuri dabar gydosi nuo insulto, apvogusiu vyru.

Net 20 kartų teistas vilnietis atsiprašymo laišką K. Prunskienei parašė jau patekęs už grotų. Už politikės pinigų vagystę jam paskirta 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Norėtų grąžinti pinigus

A. Strelnikovas teigė savo aukos nedrįsęs atsiprašyti anksčiau, nes baiminosi, kad laiškas nebūtų palaikytas spaudimu teismui.

A. Strelnikovas Vilniaus apygardos teisme prašė sušvelninti Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo jam paskirtą bausmę, kad greičiau galėtų užsidirbti pinigų ir atlyginti žalą K. Prunskienei.

„Kuo ilgiau aš būsiu už grotų, tuo ilgiau negalėsiu grąžinti pinigų. O juos tikrai grąžinsiu”, – tikino nuteistasis.

Įkalinimo įstaigose ir nakvynės namuose jau 12 metų laiką leidžiantis benamis abejoja, ar Lietuvoje pavyks susirasti darbą, ir planuoja pinigų užsidirbti užsienyje. Teismo sprendimu K. Prunskienei jis turi grąžinti visą pavogtą pinigų sumą – 31,6 tūkst. litų.

Paspruko su pinigine

Tiek pinigų A. Strelnikovas pavogė sausio 24-ąją užėjęs į Vilniau centre esančią Lietuvos liaudies partijos būstinę. K. Prunskienė benamiui kelis kartus buvo paaukojusi po 200 litų, todėl jis vėl ėjo prašyti pinigų.

Ekspremjerė tuo metu kitame kambaryje bendravo su žurnalistais. Kol sekretorė K. Prunskienei pranešė, jog atėjo svečias, A. Strelnikovas griebė piniginę iš gulinčios ant stalo rankinės ir paspruko. Piniginėje buvo didelė suma eurų, Rusijos rublių, JAV dolerių ir litų.

Toks laimikis nustebino vagį. „Aš maniau, kad tai – sekretorės piniginė, kurioje yra apie 100 litų. K. Prunskienę labai gerbiu ir iš jos niekada nebūčiau vogęs. Norėjau piniginę grąžinti, bet kaip tai galėjau padaryti? Partijos būstinėje jau buvo policija”, – teisme aiškino A.Strelnikovas.

Narkotikais vaišino ir draugus

Staiga praturtėjęs benamis pusantro mėnesio gyveno viešbutyje „Mikotel”, pinigus leido maistui, narkotikams, dalijo savo pažįtamiems.

Išleidęs visą grobį, vagišius vėl grįžo į Vilniaus nakvynės namus, kur gyveno iki nusikaltimo.

Pavilnyje pasalą surengę pareigūnai A. Strelnikovą sulaikė kovo mėnesį. Jis policijai iš karto prisipažino pavogęs iš K. Prunskienės pinigus ir yra įsitikinęs, kad teisme tai turėjo būti lengvinamoji aplinkybė.

„Kai mane sulaikę policininkai pasakė, kad esu įtariamas vagyste, prisipažinau iš karto, be jokio spaudimo. Mano apklausa užtruko tik penkias minutes. Kriminalistai neturėjo rimtų įrodymų, todėl jei būčiau neprisipažinęs, šios bylos nebūtų”, – aiškino vilnietis.

Gyvenimą sugriovė kvaišalai

Prokuroras Artūras Survila siūlė atmesti nuteistojo skundą: „Kai žmogus teistas 20 kartų, nuoširdumo čia neišmatuosi.”

A. Strelnikovas atsakė, kad jo biografija šiuo atveju neturi reikšmės: „Nors ir esu teistas dvidešimt kartų, aš vis tiek žmogus. Kaip galiu nesigailėti.” Jis teismo prašė ne tik sušvelninti bausmę, bet ir paskirti gydymą nuo narkotikų.

A. Strelnikovas tikino visus nusikaltimus įvykdęs tik dėl kvaišalų. Kol jų nevartojo, mechaniko specialybę turintis vyras dirbo žinomuose automobilių salonuose, užaugino tris vaikus.

„Susirgęs vėžiu tapau priklausomas nuo morfijaus, o vėliau – nuo kitų kvaišalų. Išėjau iš namų ir pradėjau vogti”, – apie savo gyvenimą pasakojo patyręs vagis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.