Laisvės alėją krauju užliejusiam žudikui – kalėjime per ankšta

Už brutalų nieko dėto vaikino nužudymą ir sunkų jo draugo sužalojimą 17 metų kalėti nuteistas kaunietis Deividas Vonžodas piktinasi įkalinimo sąlygomis. Žudikas kreipėsi į teismą, skundėsi, jog Pravieniškių pataisos namuose kaliniams skiriama per mažai ploto. Žmogžudys prašo iš valstybės priteisti 20 tūkst. litų kompensaciją už kalėjime patiriamus nepatogumus.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 17, 2012, 3:39 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:17 AM

Pravieniškių pataiso namuose dienas stumiantiems kaliniams ėmus masiškai skųstis esą jie verčiami gyventi nepakeliamomis sąlygomis, trečiadienį Kauno apygardos administracinis teismas atvertė eilinę bylą.

17 metų kalėti nuteistas kaunietis Deividas Vonžodas skundžiasi jo nuomone pasibaisėtinomis kalinimo sąlygomis. Šabloną, kuriuo naudojasi daugelis kalinių, primenančiame skunde žudikas piktinasi, kad už grotų jam per ankšta.

„Pataisos namai perpildyti, kiekvienam nuteistajam skiriama vos 2,3 kvadratinio metro, pažeidžiamos higienos normos, sunku naudotis dušais bei tualetais“, - teismui pateiktame skunde guodėsi Pravieniškių pataisos namų 2-osios valdybos 3-iojo būrio, 3-iojoje brigadoje bausmę atliekantis nuteistasis.

Nuo 2009 metų liepos vidurio ilgiems metams Pravieniškėse apgyvendintas kaunietis savo skunde teismą graudino esą įkalinimo įstaigoje gyventi labai sunku.

Kalinys tikina, kad jis pasidarė dirglus, suprastėjo sveikata, sumažėjo pasitikėjimas savimi, taip pat sumažėjo bendravimo galimybės.

Šiuos nuteistojo argumentus teisme dalyvavęs įkalinimo įstaigos atstovas pavadino niekiniais bei nurodė, jog šiuo metu kaliniai masiškai skundžiasi dėl jų nuomone blogų gyvenimo sąlygų. Nuteistieji linkę skaičiuoti tik vienam asmeniui tenkantį miegamųjų patalpų plotą, kai tuo tarpu įkalinimo įstaigų taisyklėse nurodoma visai kitoks – vienam žmogui tenkantis bendrojo naudojimo patalpų plotas.

Miegamuosiuose, kurie nėra pernelyg erdvūs, kaliniai privalo būti tik ramybės metu. Kitu laiku jie gali laisvai vaikščioti po kiemą, eiti pas medikus, būti bendrojo naudojimo ar gamybinėse patalpose.

Nužudė niekuo dėtą vaikiną

D. Vonžodas 17 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas teismui jį pripažinus kaltu įvykdžius kraupią, visą Kauną sukrėtusią žmogžudystę.

2007 metų gruodžio 21-osios paryčiais Laisvės alėjoje, prie naktinio klubo „Siena“ buvo mirtinai peiliu subadytas iš Balbieriškio į Kauną trumpam atvykęs 23 metų Tomas Vaismanas. Kartu buvęs jo draugas Donatas Utmanas – sunkiai sužalotas peiliu, jo gyvybę išgelbėjo tik laiku iškviestų medikų profesionalumas.

Kauno kriminalistai galiausiai sulaikė du įtariamuosius – tuomet vos 19 metų sulaukusį policininko sūnų Edgarą Zapustą ir metas vyresnį D. Vonžodą. Byla buvo perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui, teisėjų kolegijos pirmininku paskirtas vėliau kaip įtariama Drąsiaus Kedžio nužudytas teisėjas Jonas Furmanavičius.

Abu kauniečiai buvo kaltinami iš chuliganiškų paskatų nužudę T. Vaismaną ir pasikėsinę nužudyti jo draugą D. Utmaną. Ant žemės parblokštą T.Vaismaną peiliu mirtinai subadžiusiam D. Vonžodui prokurorai siūlė skirti 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kartu su D.Vonžodu egzekucijoje dalyvavusį, abu jaunuolius mušusį policininko sūnų, ne kartą teistą E. Zapustą siūlyta įkaltinti kiek trumpesniam terminui - 15 metų. Nužudyto vaikino motina ir per plauką išgyvenęs velionio draugas D. Utmanas abiems nusikaltėliams teismo prašė skirti aukščiausią bausmę, - įkalinimą iki gyvos galvos.

Deja, Kauno apygardos teismas policininko sūnaus veiksmus perkvalifikavo į viešosios tvarkos pažeidimą ir už tai skyrė vos 2 metų laisvės atėmimo bausmę. Prie jos pridėjus bausmę už anksčiau įvykdytus nusikaltimus, galutinė bausmė – 5 metai už grotų.

Teismo malonės sulaukė ir D. Vonžodas. Jam inkriminuotas pasikėsinimas nužudyti per plauką likusį gyvą D. Utmaną teisėjų buvo perkvalifikuotas tik į sunkų sveikatos sutrikdymą. Vietoje prokurorų prašytų 19 metų ne kartą teistam kauniečiui skirta 17 metų nelaisvės.

Šokiruojantis nusikaltėlių cinizmas

Bylą nagrinėjant teisme net kelis kartus buvo peržiūrimas stebėjimo kamerų vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota kaip du nusikaltėliai muša, o paskui šaltakraujiškai nužudo niekuo dėta vaikiną.

Apie 4 val. ryto naktiniam klubui „Siena“ baigiant darbą, balbieriškiečius prie rūbinės užkabino du vietos jaunuoliai, dėl menkavertės priežasties įvykus konfliktui vaikinai apsižodžiavo. Po kelių minučių veiksmas persikėlė į lauką, kur prasiveržė kauniečių agresija.

Vaizdo kamera užfiksavo, kaip 3 val. 53 min. iš darbą baigiančio naktinio klubo į Laisvės alėją pasipila pirmieji žmonės. Šalia klubo stoviniuoja laukan išėjęs T. Vaismanas su draugu. Netikėtai šalia jų pasirodo du kauniečiai, tuomet vos 19 metų sulaukęs policininko sūnus E. Zapustas ir metais vyresnis D.Vonžodas.

Staiga kauniečiai puola D. Utmaną, vaikinui spiria į krūtinę, mažiausiai du kartus kumščiais smogia į galvą, jis, praradęs sąmonę, krenta ant grindinio. Iš Balbieriškio į Kauną dirbti atvykęs vaikinas lieka gulėti ties lošimo namų „Tet-a-tet“ durimis.

Išsigandęs T. Vaismanas puola bėgti, žudikai jį vejasi. Vaizdo stebėjimo kamera užfiksavo, kaip vos už kelių dešimčių metrų, šalia kioskų pasiviję auką E.Zapustas ir D.Vonžodas surengia kruviną egzekuciją.

Keliais smūgiais į galvą T. Vaismaną partrenkę ant žemės žudikai auką negailestingai spardo kojomis, vienas jų pasilenkia ir daugybę kartų smūgiuoja sąmonę praradusiam vaikinui peiliu į pilvą ir krūtinę.

Po kelių akimirkų sužvėrėjusių kauniečių dėmesį patraukia netoliese ant Laisvės alėjos grindinio be sąmonės gulintis D. Utmanas. Pribėgę prie vaikino jį spardo kojomis, taikydami į galvą. D.V onžodas pasilenkia ir peiliu smogia D. Utmanui į krūtinės sritį. Tarsi mėgaudamiesi žudynėmis sužvėrėję kauniečiai dar kartą grįžta prie mirtinai peiliu sužaloto T. Vaismano, kelis kartus spiria gulinčiam vaikinui į galvą.

Atlikę kruviną darbą budeliai neskubėdami patraukia I. Kanto gatvės prieigose klientų laukiančių taksi automobilių link. Abejingai žingsniuojančius žudikus užfiksavo gatvę stebinčios lošimo namų kameros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.