Bažnyčių deginimu įtariamas vyras prisipažino įvykdęs daugiau nusikaltimų

Tirdami kas Kauno Panemunės bažnyčioje suplėšė šventųjų paveikslus, kriminalistai nustatė, jog šventvagišką išpuolį įvykdė dviejų bažnyčių sudeginimu ir dar kelių maldos namų suniokojimu įtariamas Darius Burneikis. Abejotino pakaltinamumo vyras prisipažino niokojęs sakralius paveikslus bei nurodė tai daręs iš neapykantos katalikų dvasininkams.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 18, 2012, 5:49 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:38 AM

Spalio 1-ąją Kauno policija gavo Panemunės parapijos klebono pareiškimą, kuriame dvasininkas skundėsi, jog kažkas bažnyčios šventoriuje suplėšė „Švento Kazimiero“ ir „Jėzaus širdies“ paveikslai. Patirtus nuostolius klebonas įvertino 500 litų sumai.

Kriminalistai išsiaiškino, jog išpuolį prieš katalikų maldos namus surengė dviejų bažnyčių sudeginimu įtariamas 31 metų Darius Burneikis.

Kauno rajono gyventojas prisipažino suplėšęs paveikslus, jis nurodė tai padaręs keršydamas katalikų dvasininkams ir vykdęs ateivių iš kosmoso valią.

Panašius, sveiku protu sunkiai suvokiamus kliedesius D. Burneikis pasakojo ir Kauno rajono kriminalistams, kurie jį sulaikė įtardami Paštuvos ir Kulautuvos bažnyčių sudeginimu.

Anksčiau neteistas, psichiatrijos ligoninėje negydytas, vairuotojo pažymėjimą turintis vyras tikino, kad ateiviai jam į galvą įmontavo mikroschemą ir taip kontroliuoja elgesį. Esą jis negalintis pasipriešinti siunčiamiems nurodymams naikinti katalikų bažnyčias, todėl paklūstantis ateivių valiai.

Įtariamojo psichikos būkle abejojantys teisėsaugininkai mano, jog versija apie ateivius ir galvoje esančią mikroschemą kilo bandant nuslėpti tikruosius išpuolių prieš bažnyčias motyvus. Iš karto po sulaikymo D. Burneikis prasitarė keršijęs dvasininkams dėl kur kas žemiškesnių priežasčių, esą nusižudžius jo mamai, kilo nesutarimai su kunigu, kuris savižudės nenorėjęs laidoti pagal katalikų apeigas.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantys prokurorai paprašė teismo medicinos ekspertų įverinti įtariamojo psichikos būklę.

D. Burneikis prisipažino įvykdęs du sunkius nusikaltimus, sudeginęs Paštuvos ir Kulautuvos bažnyčias.

Gegužės 9-osios naktį visiškai sudegė Paštuvos Šv.Barboros bažnyčia ir joje buvęs turtas – medinis statinys padegtas jo viduje išpylus didelį kiekį padegamojo skysčio.

Paštuvos bažnyčioje buvo laikomi keturi kilnojamąja kultūros vertybe paskelbti paveikslai, o vertingiausias iš jų – XIX a. pirmojoje pusėje nežinomo dailininko nutapytas darbas „Švč.Trejybė”.

Rugsėjo 24-osios rytą mėginta padegti Kulautuvos Švč.Mergelės Marijos bažnyčią, tačiau dūmus pastebėjo ir ugniagesius iškvietė praeivis.

Antroji ataka prieš tą pačią bažnyčią surengta praėjusį ketvirtadienį, o jos metu smarkiai nukentėjo tiek pats statinys, tiek jo viduje laikyti daiktai ir religinių apeigų reikmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.