Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Dviejų niekšų išžagintai 14-metei – teisėjo spjūvis į veidą

Vieną prestižinių Kauno mokyklų sukrėtė ciniškas nusikaltimas – šios mokyklos 15-metis mokinys, kartu su pilnamečiu draugu išžagino ir seksualiai prievartavo 14-metę tos pačios mokyklos moksleivę. Trečiadienį mergaitė patyrė dar vieną smūgį, Kauno rajono apylinkės teismo teisėjas Virginijus Kalkauskas atmetė prokurorų prašymą suimti jos išniekinimu įtariamą bendramokslį ir jį išleido į laisvę.

14-metę moksleivę, kaip įtariama, su draugu išžaginęs bei seksualiniai prievartavęs jos bendramokslis dabar džiaugiasi laisve, mat Kauno rajono apylinkės teismas neleido jo suimti.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
14-metę moksleivę, kaip įtariama, su draugu išžaginęs bei seksualiniai prievartavęs jos bendramokslis dabar džiaugiasi laisve, mat Kauno rajono apylinkės teismas neleido jo suimti.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 25, 2012, 6:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:06 PM

„Kai sužinojau, jog tas niekšas išleistas į laisvę, mane ištiko šokas. Nežinojau kaip visa tai paaiškinti dukrai. Galvoju, kaip dabar ji lankys mokyklą, vaikščios tais pačiais koridoriais, kaip ir jos išžaginimu įtariamas bendramokslis“, - lrytas.lt žurnalistui guodėsi praėjusį savaitgalį išniekintos moksleivės mama.

Moteris sako nežinanti kaip reikės gyventi toliau, seksualinę prievartą patyrusi jos dukra negali atsigauti nuo patirto dvigubo šoko, nežino, ar galės grįžti į mokyklą, kurią mergaitė taip mėgsta. 14-metei prireikė ne tik medikų, bet ir psichologų pagalbos.

„Vyksiu į mokyklą, kalbėsiu su jos vadovais. Sieksiu, kad tas niekšas, kartu su draugu išniekinęs mano dukrą būtų pašalintas iš mokyklos. Kodėl prievartą patyrusi, išniekinta mano mergaitė turi toliau kentėti? Tai jis privalo palikti mokyklą, o ne mano dukra. Darysiu viską, kad mano dukra mokykloje galėtų vaikščioti iškelta galva“, - sakė ryžtingai nusiteikusi moteris.

Paauglių vakarėlyje netrūko alkoholio

Kraupus nusikaltimas, užtraukęs gėdą neseniai veikti pradėjusiai prestižinei Kauno mokyklai buvo įvykdytas vėlų praėjusio šeštadienio vakarą.

Viskas prasidėjo tik nuo šių metų rudens kartu besimokančių moksleivių grupelei nusprendus artimiau susipažinti. Paaugliai pakaunėje išsinuomojo sodybą, ketino smagiai pasilinksminti. Deja, aplinkybės lėmė, kad linksmybės baigėsi vienos pokylio dalyvių, 14-metės Viktorijos (siekiant apsaugoti nukentėjusios nepilnametės privatumą, jos ir visų nepilnamečių asmenų vardai pakeisti – red.) išniekinimu.

Šeštadienio vakarą paauglių kompanija susirinko sodyboje, kur netrūko nei valgių, nei alkoholinių gėrimų. Kelios 14 – 15 metų moksleivės prisipažino tą vakarą išgėrusios ne daugiau trijų nedidelių degtinės stikliukų, vaikinai tuo tarpu plempė alų.

Vakarėliui įsibėgėjus į sodybą pradėjo važiuoti nepažįstami vaikinai. Juos pasikvietė kartu vykęs moksleivės išniekinimu įtariamas Visvaldas (vardas pakeistas – red.) ir jo 18-metis draugas A. R. pravarde „Balandis“. Kartu buvę moksleiviai atkreipė dėmesį, jog Visvaldas rodo išskirtinį dėmesį Viktorijai, ją kalbina, kartu vaikšto. Jis asistavo kultūringai, 15-mečio elgesys dar nebuvo peržengęs leistinų ribų.

Moksleivėms – alkoholio ir vaistų kokteilis

Jaunimui pakilus nuo vaišių stalo ir susirengus eiti į pirtį kelios paauglės pastebėjo, jog dvi mergaitės – Viktorija ir Jolita (vardas pakeistas – red.) stipriai apgirtusios, beveik nesiorientuoja aplinkoje.

Moksleivės dar nusistebėjo, kaip galėjo nutikti, jog alkoholio beveik nevartojančios, per vakarą ne daugiau trijų mažų stikliukų degtinės išlenkusios draugės šitaip pasigėrė.

Lrytas.lt kalbinti teisėsaugininkai sakė neabejojantys, jog moksleivėms į alkoholį buvo įpilta kraujospūdį mažinančių vaistų. Regis iškrypėliai iš anksto ruošėsi įgyvendinti kraupų planą – apsvaiginti mergaites ir tada jas išžaginti.

Dvi paauglės nusprendė savo drauges paguldyti į lovą, baimintasi, kad stipriai apsvaigusioms, aplinkoje nesiorientuojančioms mergaitėms nenutiktų kas bloga.

Išžaginęs bendramokslę pasikvietė draugą

Po kurio laiko viena pokylio dalyvių užlipo į antrąjį sodybos aukštą pažiūrėti, ar jos draugėms viskas gerai.

Jolita paslika gulėjo lovoje, tačiau Viktorijos čia jau nebebuvo. Išsigandusi, kad apsvaigusi draugė lauke nesušaltų, mergina ėmė jos ieškoti. Viktoriją aptiko toje pačioje patalpoje, nuogą gulinčią lovoje. Šalia buvo ir Visvaldas, laikydamas rankas, o paskui spausdamas kaklą ją žagino. Niekinama paauglė buvo buvo beveik be sąmonės, ji nesuprato kas vyksta ir negalėjo pasipriešinti žagintojui.

Pakraupusi nuo išvysto vaizdo, skriaudžiamos 14-metės draugė bandė ją apginti, Visvaldui liepė liautis, tačiau šis grubiai atšovė esą tai ne jos reikalas ir pagrasino nesikišti. Paauglė desperatiškai ieškojo mobiliojo ryšio telefono, norėjo kviesti policiją, tačiau šis buvo dingęs.

Išžaginęs bendramokslę Visvaldas, tarsi norėdamas pasigirti šiuo savo „žygdarbiu“ jis į kambarį pasikvietė kartu atvykusį savo draugą, 18-metį A. R.

Tyrimo duomenimis, pastarasis taip pat išžagino  bejėgę 14-metę.

Niekindami auką žagintojai juokėsi

Visvaldą ir jo pilnametį draugą A. R. kambaryje seksualiai prievartaujant Viktoriją užtiko gelbėti niekinamos bendramokslės atskubėjusios draugės.

Tai ką išvydo, šokiravo paaugles. Abu vaikinai stovėjo numautomis kelnėmis bei trumpikėmis ir žagino savo auką.

Jie tyčiojosi iš bejėgės mergaitės, vadino ją šlykščiausiais žodžiais ir garsiai juokėsi. Jų nesutrikdė net tame pačiame kambaryje pasirodžiusios paauglės, jų maldavimai liautis.

Moksleivės bandė kviesti policiją, tačiau jų turėti mobiliojo ryšio telefonai buvo paslėpti.

Gyrėsi „žygdarbiu“ draugams

Kas nutiko Viktorija tik vėliau sužinojo iš savo draugių, ji prisipažino buvusi taip stipriai apsvaigusi, jog nieko neprisimenanti. Sužinojusi, kad ją išžagino ir seksualiai prievartavo bendramokslis kartu su pilnamečiu draugu, 14-metė puolė į isteriją, ją ištiko nervinis priepuolis. Mergina balsu raudojo, klykė iš skausmo ir pažeminimo.

Kiek vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, jog 14-metė kaunietė iki lemtingo vakaro nebuvo turėjusi jokių lytinių santykių. Ant jos kūno, rankų, kojų bei kaklo aptiktos kraujosrūvos. Leisgyvę auką abu žagintojai laikė, kad ši nesipriešintų.

Dvigubi standartai

Dviejų niekšų išniekintos moksleivės trečiadienį laukė dar vienas skaudus smūgis. Kauno rajono apylinkės teismo teisėjas V. Kalkauskas atmetė prokurorų prašymą suimti jos išžaginimu ir seksualiniu prievartavimu įtariamą bendramokslį Visvaldą.

Nors prokurorai nurodė, jog sunkiais nusikaltimais, už kuriuos gresia įkalinimas iki dešimties metų įtariamas moksleivis gali bėgti, slėptis, daryti naujus nusikaltimus, teisėjas V. Kalkauskas nusprendė, jog laikyti jį suimtą nėra tikslinga. Sprendžiant nepilnamečio suėmimo klausimą teismo salėje buvo leista dalyvauti jo tėvams, nors jie nepripažinti proceso dalyviais.

Paradoksalu, tačiau tą pačią dieną pas pats teisėjas V. Kalkauskas kitam įtariamajam, 18-mečiui A. R. skyrė maksimalų – trejų mėnesių suėmimo terminą.

Ikiteisminį tyrimą kuruojantys prokurorai sakė esantys šokiruoti tokio teismo sprendimo, kai į laisvę išleistas sunkiais nusikaltimais įtariamas nepilnametis, juolab prašant suimti abu įtariamuosius buvo nurodyti tie patys pagrindai.

„Sprendimas įtariamąjį išleisti į laisvę sunkiai suvokiamas. Juk šis vaikinas mokosi toje pačioje mokykloje kaip ir auka, sėdi viename suole su liudininke. Būdamas laisvėje jis gali trukdyti tyrimui, versti liudininkus jo naudai pakeisti parodymus“, - lrytas.lt sakė vienas prokurorų.

Vakar teisėjo V. Kalkausko priimtą sprendimą į laisvę išleisti moksleivės išniekinimu įtariamą jos bendramokslį tą pačią dieną prokurorai apskundė Kauno apygardos teismui. Skunde prašoma panaikinti teisėjo V. Kalkausko sprendimą ir moksleivį suimti maksimaliam terminui – trejiems mėnesiams.

Išgelbėjo jaunas amžius

Kauno rajono apylinkės teismo teisėjas V. Kalkauskas lrytas.lt žurnalistui pripažino, kad prašydami suimti abu įtariamuosius Viktorijos išniekinimu prokurorai nurodė tuos pačius pagrindus.

Paklausus, kodėl pilnametystės sulaukusiam A. R. skirtas maksimalus – trejų mėnesių suėmimo terminas, o Visvaldas, kuris, kaip spėjama buvo šio nusikaltimo sumanytojas bei organizatorius išleistas į laisvę, teisėjas V. Kalkauskas nurodė keistą argumentą.

„Pagrindai tie patys, tačiau vienas iš jų yra nepilnametis. Nemanau, kad tokio amžiaus įtariamasis galėtų kam nors daryti įtaką. Jeigu šis vaikinas būtų pilnametis, ko gero būčiau jį suėmęs“, - lrytas.lt žurnalistui sprendimo motyvus aiškino teisėjas V. Kalkauskas.

Teisėjas taip pat minėjo, jog išžaginimo bylas, jų aplinkybes reikia vertinti labai atsargiai, nes tyrimo eigoje dažnai paaiškėja naujų detalių.

Liudininkus jau bandė paveikti

Nors teisėjas sakė abejojantis, ar 15-metis įtariamasis yra pajėgus padaryti poveikį liudininkams, teisėsaugininkai mano priešingai.

Juolab esama duomenų, kad praėjusį pirmadienį, prieš sulaikymą mokykloje pasirodęs Visvaldas nelemtame vakarėje dalyvavusioms bendramokslėms liepė policijai nepasakoti to ką matė. 15-metis gyrėsi turintis daug ryšių policijoje, draugų, kurie padės jam išsisukti ir liudininkėms grasino rimtais nemalonumais.

Išniekintos paauglės tėvai sakė kol kas jokių grasinimų ar siūlymų susitaikyti dar nesulaukę. Šoko ištikti tėvai sakė nesirengiantys atleisti dukters skriaudikams, o tam, kad būtų išvengta galimų išvedžiojimų jie atsisakė pareikšti ir civilinį ieškinį.

„Sunku pagalvoti kaip bus ateityje, kaip šis nežmoniškas nusikaltimas paveiks mano dukrą. Ar ji galės ateityje bendrauti su vaikinais? Dabar man sunku apie tai net pagalvoti“, - svarstė išniekintos moksleivės mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.