Utenos kolegijos bendrabutyje studentą nužudžiusiam klaipėdiečiui - 16 metų nelaisvės

Visuomenę sukrėtusioje Utenos kolegijos studento nužudymo byloje – atomazga. Miegantį kambario kaimyną užpuolęs ir mirtinai peiliu subadęs 21 metų klaipėdietis Guramis Džikija ilgam neteko laisvės. Panevėžio apygardos teismas ketvirtadienio popietę jam skyrė 16 metų laisvės atėmimo bausmę. Nuteistasis aukos tėvams turės taip pat atlyginti daugiau nei 10 tūkst. materialinės žalos bei 300 tūkst. litų neturtinės žalos.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2012-10-25 17:33, atnaujinta 2018-03-15 21:11

Užpuolė miegantį

Utenos kolegijos antrakursio, 20 metų rokiškėno Vitalijaus Piatino kūnas buvo rastas 2011 metų vasario 17-osios ankstų rytą. Dvi Utenos kolegijos studentės, anksti ryte išėjusios į bendrą bendrabučio balkoną parūkyti, pastebėjo ten gulintį žmogų.

Iš pradžių galvota, kad kažkoks jaunuolis balkone šaltą naktį negyvai sušalo. Tačiau iškviesti greitosios pagalbos medikai ant jo kūno pamatė pjautines žaizdas. Netrukus buvo nustatyta, kad nužudytasis – to paties aukšto gyventojas V. Piatinas.

Tą patį rytą kriminalistai sulaikė įtariamąjį, nužudytojo kambario kaimyną, pirmakursį klaipėdietį G. Džikiją. Šis iš pradžių tvirtino nieko apie V. Piatino žmogžudystę nežinąs, tačiau vėliau prisipažino peiliu jį mirtinai subadęs.

G. Džikija parengtinio tyrimo metu teigė, kad V. Piatiną, su kuriuo nuolat konfliktavo, užpuolė miegantį. Vėliau teisme kaltinamasis ėmė tvirtinti matęs, kad eidamas gulti rokiškėnas nusinešė į lovą peilį ir pats pirmas jį puolęs. Neva G. Džikija iš pradžių gynėsi mažu peiliuku, o po to atėmęs V. Piatino peilį, kelis kartus jam dūręs.

Ekspertai nustatė, kad V. Piatinui durta mažiausiai 14 kartų. Manoma, kad prabudęs vaikinas dar bandė gintis – tai rodo subadytos jo rankos. Tačiau patyręs net kelis mirtinus sužalojimus (buvo pažeista kakle esanti miego arterija, perdurtas kaukolės kaulas ir jame net likusi nulaužta peilio geležtė) vaikinas iškrito ar iššoko iš lovos. G. Džikija, duodamas parodymus, pasakojo, kad ant pilvo gulinčiai aukai dar kelis kartus smogė peiliu į kaklą, vėliau matė, kaip jis merdėja.

Advokato radinys teismo neįtikino

V. Piatinui mirus, G. Džikija bandė slėpti nusikaltimą. Pusnuogį vaikiną jis apvilko džinsais, narškinėliais, striuke, apavė sportinius batelius ir kūną nutempė į bendrojo naudojimo balkoną. Jis taip pat išplovė kambarį, paslėpė kruviną patalynę.

Kai rytą išgirdo koridoriuje triukšmą, klaipėdietis spruko iš bendrabučio, į netoliese esantį upelį išmetė peilį, kuriuo buvo subadytas V. Piatinas. Peilis, kurio geležtės viršūnė liko nužudytojo kūne, iki šiol nerastas, nors policija jo intensyviai ieškojo.

G. Džikijos advokatas praėjus savaitei po nusikaltimo ant ledo prie minėto upelio rado pielį ir glaudes. Jis bei jo ginamasis tvirtino, kad tai antrasis peilis, kuriuo iš pradžių G. Džikija gynėsi nuo jį užpuolusio kambario kaimyno.

Tačiau teismas, skelbdamas nutartį, nurodė, kad advokatas peilį surado neįtikėtinoje vietoje – aukščiau prieš srovę nei tvirtino G. Džikija ir ant ledo, nors vaikinas teigė įkalčius įmetęs į vandenį.

Prasiveržė tėvo jausmai

Kai paskelbus nuosprendį nužudytojo tėvas Jurijus Piatinas teisėjo paklausė, kur jis gali kreiptis, kad atsakomybės sulauktų galimai melagingus parodymus davę kai kurie liudininkai bei tariamus įkalčius suradęs advokatas, audringai sureagavo gruzinų tautybės  G. Džikijos tėvas. Vyriškis išlėkė iš salės, demonstratyviai trenkdamas durimis.

Netrukus, iš salės išeinant J. Piatinui, nuteistojo tėvas šiurkščiu tonu rusiškai paklausė, ar jis dabar patenkintas. Vėliau, praeidamas pro žurnalistus, kalbinančius Piatinus, šiurkščiai juos prastumdė.

Nuosprendį žada skųsti

Iš tiesų nužudytojo šeimą nuosprendis nuvylė. Jau paskutiniame teismo posėdyje prokuroro pasiūlyta 18 metų laisvės atėmimo bausmė jiems atrodė pernelyg švelni. V. Piatino tėvus ir septyniolikametę seserį išklausyti nuosprendžio atlydėjęs šeimos draugas Jonas Alengos piktinosi, kad už žiaurų nužudymą siūloma tik tokia palyginus švelni bausmė.

„ Jis jau beveik 2 metus atsėdėjo, žiūrėk, dar atlikęs du trečdalius bausmės bus paleistas anksčiau laiko ir vaikščios laisvas. Juk Achremovas („Vilniaus brigados“ narys, nuteistas už žurnalisto Vito Lingio nužudymą – red. ) ligi gyvos galvos turėjo sėdėti, o jau laisvėje vaikšto.“, – stebėjosi J. Alengos.

Išgirdę teismo nuosprendį, Piatinai tvirtino tikrai jį skųsiantys. Sūnaus netekusius rokiškėnus ypač skaudino, kad G. Džikija pats jaučiasi auka ir net sakydamas paskutinį žodį neatgailavo.

Tokį teisiamojo elgesį pabrėžė ir nuosprendį komentavęs teisėjas. Tai, kad G. Džikija prisipažįsta nužudęs, bet jaučiasi esąs nekaltas ir kaltina V. Piatiną sugriovus jo ateitį, teismas pripažino sunkinančia aplinkybe ir jo pavojingumo visuomenei įrodymu.

Už bejėgiškos būklės žmogaus nužudymą kankinant ar kitaip itin žiauriai valstybės kaltintojas Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas teisiamajam siūlė skirti dvejais metais griežtesnę – 18 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kalta ir administracija?

Didelį rezonansą sukėlusi nusikaltimų žmogaus gyvybei baudžiamoji byla, perduota teismui Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorų, buvo nagrinėjama ne tik Panevėžyje, bet ir Utenoje, nes į posėdžius teko sukviesti ir apklausti kelias dešimtis liudytojų – nužudytojo ir teisiamojo šeimų narių, bendrakursių ir dėstytojų.

„Dviejų bendramokslių dramatiškos istorijos žiaurios baigties sulaukta, kaip buvo nustatyta tiriant šį nusikaltimą, dėl jų ilgalaikių asmeninių nesutarimų ir pykčio. Viename kambaryje gyvenusių dviejų jaunų vaikinų charakterių nesutapimai ir buitiniai nesutarimai iššaukė netikėto smurto išpuolį su dramatiška atomazga, kurios nesitikėdama administracija nerado galimybių patenkinti nukentėjusiojo ir jo tėvų prašymą – perkelti vieną vaikinų į kitą kambarį.

Ši dviejų jaunuolių drama, atėmusi vienam gyvybę, kitam laisvę, turėtų priminti, kad vertėtų atidžiau ir jautriau reaguoti į jaunų žmonių santykių ir bendravimo problemas“,- teigė valstybinį kaltinimą palaikęs Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.