Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Bendramokslės išžaginimu įtariamas 15-metis - jau už grotų

Kauno apygardos teismas trečiadienį patenkino prokurorų prašymą ir maksimaliam terminui – trims mėnesiams leido suimti 14-metės paauglės išžaginimu bei seksualiniu prievartavimu įtariamą jos bendramokslį, vienos prestižinės Kauno mokyklos dešimtoką. 18-metis jo draugas A. R., kaip įtariama, kartu prievartavęs ir žaginęs nepilnametę, jau tūno už grotų, kiek anksčiau jį leista suimti taip pat trims mėnesiams.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 31, 2012, 8:17 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:16 PM

Lrytas.lt jau rašė apie nemažą atgarsį visuomenėje sukėlusį nusikaltimą, kai vienos prestižinės Kauno mokyklos moksleivių vakarėlis kaimo turizmo sodyboje baigėsi grupiniu 14-metės moksleivės išžaginimu bei seksualiniu prievartavimu.

Kauno rajono policijos kriminalistai netrukus nustatė ir sulaikė du įtariamuosius – 15-metį aukos bendramokslį ir 18-metį jo draugą.

Teisėjo nutartį pripažino neteisėta

Abu įtariamieji buvo nuvesdinti į Kauno rajono apylinkės teismą, prokurorai prašė jiems skirti griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimą trims mėnesiams. Nors buvo nurodyti tokie patys pagrindai, kad būdami laisvėje jie gali slėptis, o taip pat daryti poveikį liudininkams, teisėjas Virginijus Kalkauskas priėmė tiek prokurorus, tiek ir išniekintos paauglės šeimą pribloškusią nutartį. Jis atsisakė tenkinti prokurorų prašymą suimti 15-metį, išleido jį į laisvę. Tais pačiais nusikaltimais įtariamam pilnamečiui moksleivio draugui skirtas maksimalus suėmimo terminas – trys mėnesiai.

„Kai sužinojau, kad tas niekšas išleistas į laisvę, mane ištiko šokas. Nežinojau, kaip visa tai paaiškinti dukrai. Galvoju, kaip dabar ji lankys mokyklą, vaikščios tais pačiais koridoriais, kaip ir jos išžaginimu įtariamas bendramokslis“, - lrytas.lt žurnalistui tąkart guodėsi išniekintos moksleivės mama.

Tą pačią dieną prokuratūra teisėjo V. Kalkausko nutartį apskundė Kauno apygardos teismui. Skundo nagrinėti ėmėsi pats Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Algimantas Smolskas.

Trečiadienį jis konstatavo, kad Kauno rajono apylinkės teismo teisėjo V. Kalkausko nutartis, kuria atmestas prokurorų prašymas ir įtariamasis išleistas į laisvę, negali būti laikoma teisėta bei pagrįsta, ir ją panaikino.

Į areštinę palydėjo tėvai

Teismas konstatavo, kad teisėjas V. Kalkauskas nesusipažino su prokurorų pateikta ikiteisminio tyrimo medžiaga, neįvertino aplinkybių, kad toje pačioje mokykloje, kurią lanko įtariamasis, mokosi trys sunkaus nusikaltimo liudininkės, o viena jų – toje pačioje klasėje.

Teisėjas neatsižvelgė ir į tai, kad įtariamasis jau yra daręs poveikį dviem liudininkėms. Atėjęs į mokyklą jis paauglėms liepė meluoti, melagingai liudyti apie tai, kas žagino jų draugę. Be to, prokurorai turi duomenų, kad poveikis kitiems liudininkams daromas ir šiuo metu. Patenkinus prokuratūros skundą moksleivės išžaginimu bei prievartavimu įtariamam 15-mečiui šiandien skirtas suėmimas trims mėnesiams.

Šis teisėjo A. Smolsko verdiktas, regis, nenudžiugino kartu su tėvais į teismą atėjusio moksleivio. Prieš prasidedant posėdžiui, ko gero, tikėdamiesi palankios baigties, įtariamojo tėvai kartu su advokate bandė iš salės išprašyti lrytas.lt žurnalistą. Motyvuota tuo, esą apie įtariamus nepilnamečius iš viso nereikėtų informuoti visuomenės.

Sunkiais nusikaltimais įtariamas kaunietis nebuvo suimtas posėdžių salėje, jį tėvai palydėjo iki teismo areštinės. Iš jos įtariamasis buvo išgabentas į Kauno pakraštyje esantį nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus.

Išžaginimą planavo iš anksto?

Sunkus nusikaltimas, lytinių santykių iki tol neturėjusios 14-metės išniekinimas, kuriuo įtariamas aukos bendramokslis ir jo draugas, buvo įvykdytas nekaltai prasidėjusiame moksleivių vakarėlyje.

Nuo šių metų rudens kartu besimokančių moksleivių grupelė nusprendė artimiau susipažinti – pakaunėje išsinuomojo sodybą. Lemtingąjį spalio 20-osios vakarą čia netrūko nei valgių, nei alkoholio.

Vakarėliui įsibėgėjus, į sodybą pradėjo važiuoti nepažįstami vaikinai. Juos pasikvietė 15-metis Visvaldas (vardas pakeistas. – Red.) ir jo 18-metis draugas, pravarde Balandis.

Kartu buvę moksleiviai atkreipė dėmesį, kad Visvaldas rodo išskirtinį dėmesį 14-metei Viktorijai (vardas pakeistas. – Red.). Kai nuo vaišių stalo pakilusi kompanija susirengė eiti į pirtį, kelios paauglės pastebėjo, kad dvi mergaitės – Viktorija ir Jolita (vardas pakeistas. – Red.) – stipriai apgirtusios, beveik nesiorientuoja aplinkoje.

Moksleivės dar nusistebėjo, kaip galėjo nutikti, kad alkoholio beveik nevartojančios, per vakarą ne daugiau kaip tris mažus stikliukus degtinės išlenkusios draugės šitaip pasigėrė.

Lrytas.lt kalbinti teisėsaugininkai sakė neabejojantys, kad moksleivėms į alkoholį buvo įpilta kraujospūdį mažinančių vaistų. Neatmetama, kad iš anksto rengtasi įgyvendinti kraupų planą – iš pradžių apsvaiginti mergaites, o po to jas išžaginti. Dvi paauglės nusprendė sunkiai aplinkoje nesiorientuojančias savo drauges paguldyti į lovą, kad joms nenutiktų nieko bloga.

Išžaginęs pasikvietė draugą

Po kiek laiko viena pokylio dalyvių užlipo į antrąjį sodybos aukštą pažiūrėti, ar jos draugėms viskas gerai. Jolita gulėjo lovoje, o Viktorijos nebebuvo.

Išsigandusi, kad apsvaigusi draugė lauke nesušaltų, mergina ėmė jos ieškoti.

Netrukus Viktoriją ji aptiko toje pačioje patalpoje. Ant jos nuogos buvo užvirtęs girtas Visvaldas. Jis aukai spaudė rankomis kaklą ir ją žagino.

Niekinama paauglė buvo beveik be sąmonės, ji nesuprato, kas vyksta, ir negalėjo pasipriešinti žagintojui.

Pakraupusi nuo išvysto vaizdo skriaudžiamos keturiolikmetės draugė bandė ją apginti, liepė Visvaldui liautis, tačiau šis atšovė, esą tai ne jos reikalas, ir liepė nesikišti.

Norėdama iškviesti policiją paauglė desperatiškai ieškojo telefono, bet šis buvo dingęs.

Tarsi siekdamas pasigirti savo „žygdarbiu“ Visvaldas į kambarį pasikvietė kartu atvykusį savo draugą 18-metį A. R. Tyrimo duomenimis, šis taip pat išžagino draugo už rankų laikytą bejėgę 14-metę, o paskui abu nusprendė dar pasityčioti iš išniekintos aukos – vertė tenkinti jų aistrą oraliniu būdu. 

Niekino ir tyčiojosi

Tuo metu Visvaldą ir jo pilnametį draugą užtiko gelbėti niekinamos bendramokslės atskubėjusios draugės.

Pusnuogiai žagintojai tyčiojosi iš bejėgės mergaitės, vadino ją šlykščiausiais žodžiais ir garsiai juokėsi. Jų nesutrikdė net tame pačiame kambaryje pasirodžiusios paauglės, jų maldavimai liautis.

Moksleivės bandė kviesti policiją, tačiau jų telefonai buvo paslėpti.

Ištiko nervinis priepuolis

Kas nutiko, Viktorija tik vėliau sužinojo iš savo draugių. Ji prisipažino buvusi taip stipriai apsvaigusi, kad nieko neprisimenanti. Sužinojusi, kad ją išžagino bendramokslis kartu su pilnamečiu draugu, 14-metė puolė į isteriją, ją ištiko nervinis priepuolis.

Jos bendramokslis Visvaldas, regis, džiaugėsi savo poelgiu, nekreipdamas dėmesio į šalia buvusią savo auką draugams gyrėsi, kad atėmė iš Viktorijos nekaltybę, taip pat ją prievartavo oraliniu būdu.

Kiek vėliau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad 14-metė kaunietė iki lemtingo vakaro nebuvo turėjusi lytinių santykių. Ant jos kūno, rankų, kojų ir kaklo aptikta kraujosruvų.

Išniekinta moksleivė ruošiasi grįžti į mokyklą

Sužinojusi, kad dukros išniekinimu įtarimas bendramokslis trims mėnesiams pasiųstas už grotų, moksleivės mama lengviau atsipūtė. Pradžioje moteris nežinojo, ar seksualinį smurtą patyrusi jos 14-metė dukra galės lankyti mokyklą, kurioje mokosi įtariamas žagintojas.

„Galų gale triumfavo teisingumas. Manau, visa tai įvyko tik dėl viešumo. Tikiu, kad bylai pasiekus teismą niekšai sulauks deramo atpildo“, - lrytas.lt žurnalistui sakė išniekintos moksleivės mama.

Kaunietė pasakojo, kad jos dukra jau atsigauna po patirto košmaro, nors paauglei prireikė ir, ko gero, dar ilgai reikės psichologų pagalbos.

„Kalbėjau su klasės auklėtoju, jis pažadėjo padaryti viską, kad mano dukra galėtų toliau netrukdoma mokytis. Dabar ji morališkai kaupiasi gana sunkiam žingsniui, pirmadienį teks grįžti į mokyklą“, - lrytas.lt sakė bendramokslio ir jo draugo išžagintos moksleivės mama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.