Jaunus kalinius prievartavusi gauja savo aukas vadino „seksiukais“

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį neeilinėje byloje, kurioje ne kartą teisti vyrai seksualiai prievartavo už save jaunesnius vaikinus. Gaujos aukomis 2007-2008 metais tapo į Klaipėdos areštinę ir Šiaulių tardymo izoliatorių patekę jaunuoliai. Nustatyta, kad jie buvo verčiami tenkinti vienoje kameroje kalėjusių senbuvių aistrą. Skelbiant nuosprendį teismo salėje nepasirodė nė vienas iš nukentėjusiųjų, nebuvo ir prašymų atlyginti padarytą skriaudą.

Veido neslėpė ir gerą nuotaiką demonstravo tik vienas iš nuteistos ketveriukės - O. Balsevičius.<br>E. Petkutė
Veido neslėpė ir gerą nuotaiką demonstravo tik vienas iš nuteistos ketveriukės - O. Balsevičius.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 16, 2012, 6:51 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:09 AM

Griežčiausia bausmė – 10 metų ir 3 mėnesiai nelaisvės - skirta iki šiol penkis kartus jau teistam 35 metų klaipėdiečiui Dariui Mulskiui. 7 metai ir 9 mėnesiai skirti kartą jau teistam Donaldui Tutliui. 39 metų palangiškiui Oktavijui Balsevičiui, kuriam šis teistumas jau šeštasis, skirta 6 metai ir 8 mėnesiai. Švelniausia bausmė skirta 35 metų septynis kartus jau teistam Maksimui Močeniatui – pusketvirtų metų nelaisvės.

Visi nuteistieji bausmę atliks pataisos namuose.

Apgaudinėjo ir baugino

Byla už uždarų durų buvo nagrinėjama dvejus metus. Nustatyta, kad ketveriukė vienuolika kartų prievartavo ir žagino vos pilnametystės sulaukusius kalinius. Savo aukas jie palauždavo bauginimais, iš kai kurių reikalavo pinigų, siūlė tarpininkavimo paslaugas, žadėdami surasti gerą advokatą, tačiau paėmę iš areštantų pinigus savo pažadus pamiršdavo.

Visi nuteistieji šiuo metu jau atlieka bausmę už kitus nusikaltimus. O. Balsevičius nuteistas už grupinį išžaginimą ir turto prievartavimą. Vyras prieš kelerius metus pagarsėjo, kai surakintomis rankomis sugebėjo pasprukti nuo policijos pareigūnų, vedusių jį į apklausą Klaipėdos apygardos prokuratūroje. Nuo teisėsaugos pasislėpusį vyrą pareigūnai aptiko tik po mėnesio. M. Močeniatas teistas septynis kartus, jis siejamas su viena Klaipėdos nusikalstama grupuote. Penkis kartus teistas D. Mulskis šiuo metu bausmę atlieka už narkotinių medžiagų platinimą. 

Tyrimo metu nustatyti keturi nukentėjusieji, tačiau neatmetama, kad prievartos aukų gali būti ir daugiau. Pirmasis atvejis užfiksuotas 2007-aisiais, kai vienas nuteistųjų prasitarė apie patirtą prievartą. Vėliau tyrėjus pasiekė dar keli skundai, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Metus nagrinėtoje byloje iš viso – 11 epizodų. Visi šie seksualinio išnaudojimo atvejai įvykdyti keturių mėnesių laikotarpiu. Prievartautojai savo aukomis rinkdavosi vos pilnametystės sulaukusius ir fiziškai silpnesnius vaikinus.

Aukas vadino „seksiukais“ 

Nuteistieji nuo pradžių savo kaltę neigė. Tačiau galiausiai pripažino nusikaltimo faktą. Per pirmąjį posėdį prieš dvejus metus visi teisiamieji jautėsi itin drąsiai, tačiau išklausyti nuosprendžio atėjo ant galvų užsimaukšlinę gobtuvus. Veido neprisidengė tik O. Balsevičius, salėje pasirodęs su saulės akiniais ir mestelėjęs, kad byla prieš juos suklastota. O. Balsevičius ir M. Močeniatas jau būtų laisvėje, jeigu ne šis nuosprendis, dėl kurio už grotų jiems teks praleisti dar ilgokai. Tačiau bausmės laikas sutrumpės trejais metais, nes į jį įskaičiuotas iki šiol nelaisvėje išbūtas laikas.

Valstybės kaltinimą palaikęs Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aidas Giniotis patvirtino, jog byla išties neeilinė. „Galbūt ilgas buvimo už grotų laikas galėjo nulemti tokius jų neadekvačius veiksmus?“ - paklaustas apie šiurpių nusikaltimų motyvus svarstė jis.   

Skriaudikai savo aukas vadino „seksiukais“. Nustatyta, kad areštinės naujokai buvo prievartaujami ir žaginami ne po vieną kartą. Jiems grasinta susidoroti, jeigu nepaklus senbuvių reikalavimams. Nuo gaujos nukentėję keturi vyrai nedalyvavo skelbiant nuosprendį. Nė vienas iš jų neprašė ir atlyginti patirtą neturtinę žalą. Nuteistuosius teismas įpareigojo atlyginti tik nukentėjusiųjų kelionių į teismo posėdžius išlaidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.