J. E. Petraitį teismas siunčia už grotų

Vilniaus apygardos teismas

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 28, 2012, 5:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:06 AM

Iki nuosprendžio įsiteisėjimo J. E. Petraitis paliktas laisvėje, teismas jį įpareigojo kas savaitę registruotis Vilniaus policijoje. Nuosprendis per 20 dienų gali būti apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Nežinau, ko gero“, - sakė nuteistasis, teisėjo paklaustas, ar suprato nuosprendį. Vėliau jis žurnalistams teigė, kad skųs nuosprendį.

„Norėčiau pareikšti užuojautą visiems kitiems žmonėms čia, Lietuvoje, kurie yra irgi patyrę tokią nuoskriaudą“, - žurnalistams sakė milijonierius, pridūręs, kad kategoriškai neigia padaręs nusikaltimą.

Jo manymu, teisme buvo priešingai įrodyta, o teisėjas neįsigilino į bylos duomenis.

Dėl antikvarinio daikto kontrabandos J. E. Petraitis išteisintas. Kadangi J. E. Petraitis buvo išteisintas dėl šio nusikaltimo, teismas atmetė Vilniaus apygardos prokuratūros ir Kultūros ministerijos civilinius ieškinius.

Pasak nuosprendį paskelbusio teisėjo Artūro Pažarskio, už sukčiavimą įstatymas numato laisvės atėmimo bausmę iki aštuonerių, bet teisėjo manymu, bausmės tikslai bus pasiekti paskyrus mažesnę bausmę.

Į Lietuvos prezidentus kandidatavusį Australijoje gimusį milijonierių 55-ejų J. E. Petraitį prokuratūra kaltino kontrabanda iš Lietuvos išgabenus XVI amžiaus medinę antikvarinę skulptūrą „Prisikėlęs Kristus“, anksčiau priklausiusią nužudytam kunigui Ričardui Mikutavičiui ir įvertintą ketvirčiu milijono litų.

Prokurorai vilnietį verslininką kaltino, kad jis per Lietuvos sieną gabeno didelės vertės antikvarinį daiktą, neturėdamas leidimo ir skulptūros nepateikęs muitinės kontrolei. Tokiu būdu jis galėjo užsiimti kontrabanda stambiu mastu.

Remdamasis liudytojų parodymais ir kita medžiaga teismas konstatavo, kad J .E. Petraitis galėjo būti tikrasis skulptūros pirkėjas, tačiau esant prieštaringiems duomenims, negalima daryti išvados, kad būtent jis tą skulptūrą išgabeno iš Lietuvos.

„Ši skulptūra išvežta, bet nėra įrodymų, kad Petraitis ją išgabento“, - paskelbė teismas.

Bylos duomenimis, nustatyta, kad J. E. Petraitis 2000-ųjų rugsėjo pradžioje iš R. Mikutavičiaus sesers Liucijos Kolaitienės nusipirko XVI amžiaus minėtą medinę antikvarinę skulptūrą. Ją vyras laikė savo bute Vilniuje.

Kaip teigė prokurorai, kaltinamasis žinojo, kad šiai skulptūrai išgabenti iš Lietuvos būtinas Kultūros paveldo departamento leidimas, tačiau nesistengė jo gauti.

J. E. Petraitis, pasak teisėsaugininkų, 2001 metų birželio 22 dieną tyčia per Lietuvos sieną, Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės postą, skulptūrą neteisėtai išgabeno į Kopenhagą, Daniją.

Vėliau skulptūra atsidūrė Gioteborge, Švedijoje, ir atiteko J. E. Petraičio iš anksto surastam pirkėjui, tos šalies piliečiui, stambiam prekiautojui persiškais kilimais.

Po kurio laiko „Prisikėlęs Kristus“ grįžo į Daniją. Skulptūra, nurodžius legalų įsigijimo pagrindą, buvo pateikta vieniems didžiausių šioje šalyje veikiančių aukciono namų „Bruun Rasmussen“.

Kone 500 metų senumo 83 centimetrų aukščio medinę skulptūrą aukcione legaliai įsigijo Austrijos pilietis.

J. E. Petraitis taip pat kaltintas pagaminęs netikrą didelės vertės vertybinį popierių - paprastąjį vekselį 1,8 mln. litų sumai - bei jį realizavęs.

Pasak prokurorų, J. E. Petraitis, siekdamas įgyti teisę į svetimas pinigines lėšas ir turėdamas savo verslo partnerio Danijos piliečio Anderso Bjerggaardo pasirašytų tuščių popieriaus lapų, ant vieno iš šių lapų pagamino netikrą paprastąjį vekselį, nors žinojo, kad danas nėra jam skolingas.

J. E. Petraitis pasirašė šį vekselį kaip kreditorius, tuo patvirtindamas tikrovės neatitinkančius duomenis, bei pateikė jį pasirašyti jo tikslų nežinančiai žmonos seseriai. Šį netikrą vertybinį popierių 1,8 mln. litų sumai 2008-ųjų sausį verslininkas pateikė notarei vykdomajam įrašui gauti, o kitą dieną - antstolei išieškoti pagal vykdomąjį įrašą. Atlikus kratą J. E. Petraičio bute rasta tuščių lapų su A. Bjerggaardo parašais.

J. E. Petraitis žurnalistams yra sakęs, kad Danijos piliečiui į banko sąskaitą yra pervedęs daugiau nei 10 mln. litų, o šis esą pasisavino jo šeimos nekilnojamąjį turtą Sankt Peterburge. Verslininkas buvo kreipęsis dėl į Lietuvos ir Danijos policijos pareigūnus. Po šių kreipimusi, pasak J.E.Petraičio, Danijos pilietis parašė krūvą skundų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.