Girtą vairuotoją tramdęs pasvalietis nuosprendį išgirs sausį

Ketvirtadienį Panevėžio apygardos teisme, nagrinėjant apeliacinį skundą, prie baudžiamosios bylos buvo prijungtas neįprastas dokumentas – socialinės reklamos plakato „Susiprask. Nevairuok išgėręs ir neleisk girto prie vairo“ kopija.

Girtą vairuotoją sutramdęs R. Impolis jau metus priverstas varstyti teismų duris.<br>R. Stundžienė
Girtą vairuotoją sutramdęs R. Impolis jau metus priverstas varstyti teismų duris.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2012-12-13 14:39, atnaujinta 2018-03-14 16:03

Šį reklaminį plakatą prie bylos medžiagos prijungti paprašė vilnietis advokatas Edmundas Kisielius, ginantis apeliaciją padavusį 34 metų pasvalietį ūkininką Remigijų Impolį. Pastarąjį neseniai žemesnės instancijos teismas nuteisė už tai, kad tramdydamas visiškai girtą, niekada teisių neturėjusį ir ką tik avarinę situaciją sukėlusį 25 metų Lavėnų kaimo (Pasvalio r.) gyventoją Aurimą Dapkų, padarė jam nesunkų kūno sužalojimą ir pažeidė viešąją tvarką.

Pasiskundė traktorininkas

Incidentas, Pumpėnų apylinkėse ūkininkaujantį R. Impolį atvedęs į teisiamųjų suolą, įvyko 2011 metų vasarą. Rugpjūčio 14 dieną, apie 14 val., R. Impoliui paskambino jo traktorininkas ir pranešė, kad Pumpėnų miestelyje kažkoks jaunuolis, chuliganiškai važiuodamas automobiliu „Opel Vectra“, sukėlė avarinę situaciją, kurios metu buvo apgadintas ūkininko traktorius T-150.

Priešais traktorių atvažiuojantis minėtas automobilis staiga išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą, traktorininkas buvo priverstas staigiai stabdyti, kad išvengtų susidūrimo kaktomuša ir sukti į šalikelę. Tuomet lūžo traktoriaus priekabos laikiklis, priekaba atsitrenkė į traktorių ir jį apgadino.

Sėdęs į automobilį, ūkininkas nuskubėjo į įvykio vietą. Iš traktorininko išgirdęs, kad „Opel Vectra“ nulėkė vietos parduotuvės link, ūkininkas ten taip pat nuvažiavo.

Ūkininkas iškvietė policiją

Prie parduotuvės R. Impolis tikrai rado stovintį minėtą automobilį. Prie jo vairo sėdėjo vienas jaunuolis, kaip vėliau paaiškėjo – 25 metų Aurimas Dapkus, o kitas – bendraamžis pastarojo draugas Martynas Kareiva kaip tik ėjo iš parduotuvės į lauką.

Pasak R. Impolio, vairuotojo vietoje sėdinčio jaunuolio jis paklausė, ar šis vairavo „Opel Vectra“ ir neseniai sukėlė avarinę situaciją. A. Dapkus, nuo kurio sklido stiprus alkoholio kvapas, patvirtino vairavęs, tačiau neigė, kad dėl jo kaltės buvo apgadintas ūkininko traktorius.

Ūkininkas, matydamas, kad su neblaiviu jaunuoliu ginčytis beprasmiška, paskambino policijai. Išgirdęs, kad kviečiama policija, jau išlipęs iš savo automobilio A.Dapkus bandė vėl sėsti jo vidun. Baimindamasis, kad girtas vairuotojas gali pasprukti nelaukdamas atvažiuojant policijos pareigūnų, R. Impolis su juo susistumdė, norėdamas sutrukdyti pasišalinti.

Pasak ūkinininko, A. Dapkui į pagalbą puolė jo taip pat neblaivus draugas M. Kareiva, tačiau R. Impolis jį pastūmė, vyriškis pargriuvo ir daugiau nebesikišo. Kad neblaivus vairuotojas nepaspruktų, fiziškai gerokai stipresnis traktoriaus savininkas jį pargriovė ant žemės ir prispaudęs laikė, kol atvažiavo policijos ekipažas.

Nustatė sunkų girtumą

Vėliau į šį iškvietimą vykę policijos pareigūnai savo tarnybiniame pranešime parašė, kad „nuo A. Dapkaus sklido stiprus alkoholio kvapas, kalba nerišli, judesiai nekoordinuoti, jaunuolis buvo agresyviai nusiteikęs, nenoriai vykdė teisėtus mūsų nurodymus“. Pareigūnams patikrinus A. Dapkaus girtumą, alkoholio matuoklis parodė 2,99 promilės (sunkus girtumo laipsnis).

Vėliau Lavėnų kaime pas tėvus gyvenantis, Darbo biržoje registruotas A. Dapkus už tai, kad vairavo be vairuotojo pažymėjimo (jo jaunuolis niekada neturėjo), būdamas sunkiai apgirtęs bei pabėgo iš avarijos vietos, buvo nubaustas 5 tūkst. litų administracine bauda.

R. Impolis per incidentą apgadintą traktorių ir priekabą susiremontavo pats, žalos atlyginti A. Dapkaus nereikalavo.

Kodėl skaudėjo galvą?

Praėjus 2 dienoms po incidento prie Pumpėnų parduotuvės, A. Dapkus kreipėsi į teismo medicinos ekspertus. Šie nustatė, kad jaunuoliui nubrozdintos alkūnės ir keliai, sumušti pakaušio minkštieji audiniai. t.y. padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Tuomet lavėniškis kreipėsi į policiją, dėl jo sumušimo ir viešosios tvarkos pažeidimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, o jį baigus R. Impolis sėdo į teisiamųjų suolą.

Pasak R. Impolio, tą pačią dieną po įvykio A. Dapkus kreipėsi į ligoninės priėmimo skyrių, tačiau medikai sveikatos problemų nenustatė ir išleido į namus.

„A. Dapkus pats Pasvalio teisme aiškino, kad iš ligoninės sugrįžęs su tais pačiais draugeliais, kurie vėliau už jį liudijo, dar gėrė. O po dviejų dienų ambulatorijos gydytoja jam išdavė nedarbingumo pažymą, nes jam skaudėjo galvą. Kažin, nuo ko ji skaudėjo – gal nuo pagirių? O gal, būdamas šitoks girtas, pats kur susižalojo?“, – retoriškai klausė jau metus po teismus dėl šios istorijos priverstas važinėti ūkininkas.

R. Impolis priminė, kad pagal liudytojų parodymus, A. Dapkui jis sudavęs apie 20 smūgių rankomis ir kojomis, taip pat neva trenkęs kumščiu girtam vairuotojui į veidą. Tačiau ant A. Dapkaus veido jokių sužalojimų ekspertai nerado, o rasti nubrozdinimai, jų nuomone, galėjo atsirasti jaunuoliui nugriuvus ant asfalto ir besimuistant, kai R. Impolis jį stipriai laikė.

Pasvalyje pripažino kaltu

Pasvalio rajono apylinkės teismas spalio 9 dieną paskelbė R. Impoliui apkaltinamąjį nuosprendį. Pasvalietis buvo pripažintas kaltu dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir nesunkaus A. Dapkaus sveikatos sutrikdymo.

R. Impoliui skirta 1 metų laisvės apribojimo bausmė, jis taip pat turėjo per 2 mėnesius sumokėti beveik 6 tūkst. litų, iš kurių 3 tūkst. litų buvo įvertinta nukentėjusiajam padaryta neturtinė žala, 400 litų priteista už suplėšytus drabužius ir dar beveik 2 tūkst. litų už A. Dapkaus advokato paslaugas.

Išgirdęs nuosprendį Pasvalyje, R. Impolis neslėpė nusivylimo. „Taip išeina, kad turėjau nekreipti dėmesio ir akivaizdžiai girtam jaunuoliui leisti toliau vairuoti automobilį? Mažiausiai vieną avarinę situaciją jis jau buvo sukėlęs. Kas būtų buvęs kaltas, jei jis vėliau būtų kokį žmogų sužalojęs ar užmušęs? Pats auginu tris sūnus ir negaliu ramiai klausytis beveik kasdien girdimų pranešimų apie girtų vairuotojų traiškomus žmones“, – lrytas.lt korespondentei tuomet sakė R. Impolis.

Plakato kopiją prijungė

Šią istoriją portalui lrytas.lt paviešinus, kilo didelis visuomenės atgarsis. Skaitytojai stebėjosi, kodėl pilietiškai pasielgęs ir girtą vairuotoją policijai perdavęs ūkininkas nukentėjo labiau, nei minėtas „kelių erelis“, atsipirkęs bauda. „Vadinasi, matant nusikaltimą, saugiau yra nesikišti, kad pats nenukentėtum“, – darė išvadą ne vienas komentatorius.

Apie tai, kad R. Impolis, gindamas visuomenės interesus, skaudžiai nukentėjo, ketvirtadienį Panevėžio apygardos teisme sakė ir jo gynėjas E. Kisielius.

Jis paprašė prie bylos medžiagos prijungti socialinio plakato, raginančio neleisti vairuoti girtiems, kopiją – esą, jo ginamasis pasielgęs būtent taip, kaip raginami pasielgti visi Lietuvos piliečiai. Nors A. Dapkaus advokatas prieštaravo, teisėjų kolegija šį gynėjo prašymą patenkino.

Nagrinėjant apeliacinį skundą advokatas E. Kisielius priminė, kad vienintelis R. Impolis bandė sutrukdyti visiškai girtam A. Dapkui toliau vairuoti automobilį – iškvietė policiją, neleido jam išvažiuoti. Nei parduotuvės darbuotojos, nei teisme liudiję keli pastarojo pažįstami pumpėniškiai to nepadarė. Negana to, kai kurie liudytojai netgi bandė siūlyti R. Impoliui paleisti A. Dapkų ir taikiai susitarti.

Advokato E. Kisieliaus nuomone, suabejoti liudytojų parodymų patikimumu verčia ir tai, kad jie teisme tvirtino, kad ne A. Dapkus, o R. Impolis jiems atrodęs esantis girtas ir agresyvus. Juk netrukus atvykę policijos pareigūnai savo tarnybiniame pranešime pabrėžė, kad akivaizdžiai matėsi, jog A. Dapkus neblaivus, o alkoholio matuokliu jam buvo nustatytas sunkus girtumas – 2,99 promilės.

„Šioje byloje supriešinama teisė ir teisingumas, nors taip neturėtų būti“, – sakė advokatas E. Kisielius, prašydamas Panevėžio apygardos teismą išteisinti jo ginamąjį ar bent jau pritaikyti jam Baudžiamojo kodekso 31 ar 37 straipsnius.

Baudžiamojo kodekso 31 straipsnis numato, kad asmuo neatsako pagal baudžiamuosius įstatymus už veiką, kurią jis padarė siekdamas pašalinti jam pačiam, kitiems asmenims ar jų teisėms, visuomenės ar valstybės interesams gresiantį pavojų, jeigu šis pavojus negalėjo būti pašalintas kitomis priemonėmis ir padaryta žala yra mažesnė už tą, kurios siekta išvengti.

O BK 37 straipsnyje numatyta, kad padaręs nusikaltimą asmuo gali būti teismo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, jeigu dėl padarytos žalos dydžio, nusikaltimo dalyko ar kitų nusikaltimo požymių ypatumų veika pripažįstama mažareikšme.

Žurnalistų vengė

Į Panevėžio apygardos teismą kelių anksčiau jo naudai liudijusių bičiulių lydimas atvykęs A. Dapkus su žurnalistais bendravo nenoriai. Jis tik pasakė, kad Pasvalio rajono apylinkės teismo nuosprendį laiko teisingu, o jį mušęs ir ant asfalto paguldęs R. Impolis nuteistas pelnytai.

Anksčiau lrytas.lt A. Dapkus yra sakęs, kad jokios avarinės situacijos kelyje jis nesukėlė. „Gal aš ir staigiai užsukau į kairę, darydamas posūkį, bet iki traktoriaus buvo likę apie 30 metrų. Gal vyresnio amžiaus traktorininkas išsigando ir staigiai stabdė“, – spėliojo jaunuolis.

Nors alkoholio matuoklis jo organizme užfiksavo 2,99 promilės alkoholio, A. Dapkus teigė tądien išgėręs kelis butelius alaus. Gėręs, nes buvo šventė, tačiau kokia, įvardinti nepanoro. Automobilis „Opel Vectra“ tuo metu priklausė A. Dapkui, bet dabar jo vyriškis nebeturi.

Jis patvirtino iki šiol neturintis vairuotojo pažymėjimo – tuo metu kaip tik ruošėsi laikyti vairavimo egzaminus, tačiau dabar teks laukti, kol baigsis jam policijos paskirta nuobauda.

„Taip, vairavau išgėręs, tačiau niekas neturi teisės manęs mušti ir žeminti“, – lrytas.lt sakė A. Dapkus. Jo teigimu, R. Impolis jį daužė per galvą ir visą kūną kumščiais, spardė, nuo įpykusio ūkininko kliuvo ir vaikino automobiliui – buvo aplamdytos jo skardos, grumtynių metu nulūžo veidrodėlis. Grumtynių metu suplyšo lavėniškio džinsai, sportinis bliuzonas. Pasipriešinti gerokai jį fizine jėga lenkiančiam R. Impoliui A. Dapkus sako negalėjęs: „kaip aš tokį eržilą suvaldysiu“.

Paklaustas, kodėl niekas iš muštynes mačiusių žmonių neiškvietė policijos, A. Dapkus paaiškino, kad jie tiesiog neturėjo telefonų. Jis patvirtino, kad teisme liudijusi parduotuvės darbuotoja – iš tiesų jo klasės draugo motina. Tačiau šis gyvena užsienyje, o jo motiną A.Dapkus pažįsta tik iš matymo.

Pasak A. Dapkaus, vietos gyventojai yra neigiamos nuomonės apie R. Impolį. Neva, jei kas nepatinka, jis ne vienam yra siūlęs „į snukį“. Pavyzdžiui, palei jo laukus keturračiu važinėjančius jaunuolius žadėjo užmušti, jei jie čia daugiau atvažiuos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.