Sūnų badu marinusi motina kalta nesijaučia

Klaipėdoje nagrinėjama byla dėl badu numarinto vaiko artėja prie pabaigos. Prokurorė pasiūlė vaiko tinkamai neprižiūrėjusią motiną įkalinti 16 metų. Teisiamoji savo kaltės neįžvelgia ir prašo išteisinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas”)

Dec 13, 2012, 8:36 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:19 PM

Nuosprendį šioje byloje, kuri nagrinėjama jau trečius metus, tikėtasi išgirsti šių metų sausio pradžioje, bet tąkart teismas nusprendė atnaujinti įrodymų tyrimą.

Nutarta į teismą kviesti Ilonos Rojienės nepilnamečius vaikus ir juos apklausti dalyvaujant psichologui. Dar kartą apklausta ir pati kaltinamoji.

Klaipėdos apygardos teisme 42 metų šilutiškei I. Rojienei šią savaitę buvo suteiktas paskutinis žodis.

Ji ir vėl tvirtino, kad sūnaus badu nemarino, jis, kaip ir kiti vaikai, būdavo pakankamai pavalgęs. Moteris neįžvelgia savo kaltės, teigia, kad visus vaikus mylėjo, jais rūpinosi, ir prašo ją išteisinti.

Tačiau teismo medicinos ekspertai nustatė, kad penkerių metų berniukas mirė ne nuo ligų, o dėl prastos mitybos ir badavimo. Dėl tų pačių priežasčių ligoninėje atsidūrė ir visiškai išsekusi metais jaunesnė jo sesuo.

Mirė nuo išsekimo ir bado

Klaipėdos apygardos teisme ši byla pradėta nagrinėti užpernai sausio pradžioje. Po pusmečio tikėtasi sulaukti bylos pabaigos, tačiau teko padaryti ištisų metų pertrauką, kol sulaukta ekspertų išvadų.

Tragedija Šilutės daugiabutyje nutiko 2008 metų balandžio 15-ąją.

I. Rojienės namuose rastas negyvas penkerių metų Lukas.

Motina aiškino, kad rytą nubudusi suvokė, jog lovoje gulintis jos sūnus nebekvėpuoja.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad vaikas mirė nuo išsekimo dėl ilgalaikio badavimo. Jam buvo išsivysčiusi mažakraujystė.

Palaidojus mažąjį Luką netrukus ligoninėje atsidūrė jo ketverių metų sesuo.

Karščiuojantį vaiką pas medikus atvežė močiutė. Mergaitė ligoninėje praleido dvi savaites.

Įtarta, kad jai išsivystė anemija dėl tos pačios priežasties – badmiriavimo.

Mergaitę išgelbėjo medikai

Klaipėdos vaikų ligoninės medikai teisme patvirtino, kad jokių papildomų ligų čia atvežtai mergaitei nenustatyta – ji buvo visiškai išsekusi.

Gydyta tik anemija, vaikui teko perpilti kraują.

Keletą dienų praleidusi reanimacijos skyriuje mergaitė atsigavo ir godžiai puolė valgyti. Ją domino ne saldumynai, o košė, mėsa.

Pirminės Klaipėdos ekspertų išvados po vėlesnių išsamių specialistų tyrimų pasitvirtino – berniukas mirė, o mergaitė susirgo iš bado.

Vaikai – nuo trijų vyrų

Bylos nagrinėjimas užtruko dar ir dėl to, kad I. Rojienės advokatui kilo įtarimų dėl teisiamosios psichikos būklės.

Jis teigė, kad moteriai vienai buvo sunku auginti krūvą vaikų, o po tragedijos jos sveikata labai pašlijo: ji esą bandė žudytis, aštuonias paras gydėsi psichiatrijos ligoninėje.

Tačiau specialistai nustatė, kad I. Rojienė suvokia savo veiksmus ir gali už juos atsakyti.

Po sūnaus laidotuvių I. Rojienė su kitais vaikais išsikrausė pas kaime gyvenančią motiną. Jos vyriausiam sūnui dabar – 22 metai.

Moteris du kartus buvo ištekėjusi ir vis nesėkmingai. Pirmąkart – sulaukusi devyniolikos metų. Su vyru gyveno tik keletą metų. Antrasis kartas taip pat laimės nesuteikė – nuo girtaujančio vyro jai esą ne kartą teko slėptis ir bėgti iš namų.

Nuo trijų vyrų moteris susilaukė aštuonių vaikų.

Iki bausmės – penkeri metai

I. Rojienė teisme tvirtino, kad jos vaikams maisto niekada netrūko, pavalgydindavo ne tik juos, bet ir kaimynų mergaitę, kurios tėvai girtavo.

Moteris įsitikinusi, kad jos sūnus Lukas galėjo sirgti cukralige ar kokia kita liga. Jis patyrė gimdymo traumą, buvo labai jautrus.

Gynėjo teigimu, I. Rojienė nuoširdžiai rūpinasi savo vaikais, nors finansiškai šeimai nelengva, juos sieja glaudus ryšys.

Pasiuntus moterį už grotų, liktų smarkiai nuskriausti mažamečiai, kuriems labai reikia motinos meilės ir rūpinimosi.

Teismas sprendimą paskelbs kitų metų vasario pabaigoje, nuo tragiškų įvykių prabėgus beveik penkeriems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.