Panevėžio rajono meras pabūgo aršaus bedarbio grasinimų

„Vogti pradėsiu, užmušiu savivaldybės tarybos narius po vieną ir pinigus atimsiu“, – šie po pralaimėtos bylos viešai papilti grasinimai 42 metų Panevėžio rajono gyventojui Zenonui Zebkinui gali pridaryti naujų nemalonumų. Žiniasklaidoje perskaitęs apie jo grasinimus, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis kreipėsi į prokuratūrą prašydamas atlikti tyrimą.

Išgirdęs nepalankų teismo sprendimą Z. Zebkinas pažadėjo pinigų prasimanyti žudydamas ir plėšdamas vietos politikus.<br>R. Stundžienė
Išgirdęs nepalankų teismo sprendimą Z. Zebkinas pažadėjo pinigų prasimanyti žudydamas ir plėšdamas vietos politikus.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Jan 15, 2013, 1:05 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:53 PM

„Anksčiau sakydavo, kad kiekvienas žmogus yra savo žodžio šeimininkas“, – lrytas.lt sakė Panevėžio rajono vadovas P. Žagunis. Mero teigimu, jis nežino, kiek šie grasinimai realūs – tai turėtų išsiaiškinti teisėtvarkos pareigūnai.

„Labai galingai pasakyta. Gal žmogus, pagautas emocijų dėl ne jo naudai pasibaigusio teismo taip pasakė, bet iš kur mes galime žinoti, kad jis jokių realių smurto veiksmų nesiims?“ – savo sprendimą kreiptis į Panevėžio miesto apylinkės prokuratūrą paaiškino P. Žagunis.

Pašalpos nori, dirbti – ne

Bedarbis Paįstrio seniūnijos gyventojas Z. Zebkinas pagarsėjo pernai, kai kartu su taip pat niekur nedirbančia buvusia žmona Jolanta Zebkiniene sumanė bylinėtis su Panevėžio rajono savivaldybe dėl pažeidžiamų savo teisių. Z. Zebkinas Panevėžio administraciniam teismui pateikė apeliacinį skundą, kad rajono savivaldybės administracija, versdama jį už socialinę pašalpą dirbti visuomenei naudingus darbus, pažeidė šalies Konstituciją ir kitus įstatymus.

Z. Zebkinas teismui taip pat skundėsi, kad savivaldybė, jam atsisakius tvarkyti Paįstrio seniūnijos aplinką ir dirbti kitus reikalingus darbus, nutraukė socialinės pašalpos mokėjimą pinigais ir pasiūlė imti paramą maistu vietos parduotuvėje.

Vyriškis savo apeliaciniame skunde reikalavo, kad Panevėžio rajono savivaldybė jam sumokėtų beveik 3 tūkst. litų už atidirbtą visuomenei naudingą darbą ir grąžintų beveik 1 tūkst. litų jam per kelis mėnesius nesumokėtų socialinių pašalpų.

Z. Zebkinas taip pat prašė jam iš savivaldybės priteisti 30 tūkst. litų neturtinės žalos, nes patyręs pažeminimą ir patyčias, susirgęs depresija. Tiesa, teisme jis sakė į gydytojus dėl šios ligos nesikreipęs, gydęsis pats antidepresantais, kuriuos nusipirkęs turguje.

Tikėjo laimėsiąs

Vyriškis buvo taip įsitikinęs savo pergale, kad tvirtino laukdamas teismo verdikto gyvenantis iš pasiskolintų pinigų – jų skolinasi iš pažįstamų ir greitųjų kreditų bendrovių. Tuo tarpu savivaldybės atstovės teismui sakė, kad yra įtarimų ir apie kitus Z. Zebkino pragyvenimo šaltinius. 2012 metų pavasarį vyriškį aplinkosaugininkai nubaudė 1 tūkst. 500 litų bauda už teršiamą gamtą nelegaliai ardant senus automobilius – prie sodybos, kur gyvena Zebkinai, per patikrinimą buvo rasta net 11 apardytų automobilių.

Nors buvę sutuoktiniai Zebkinai oficialiai jau ne vienerius metus pragyvena tik iš valstybės skiriamos kuklios pašalpos, didelio skurdo jų namuose nematyti. Namo langai pakeisti plastikiniais, viduje – normali buitinė technika, baldai, yra kompiuteris, namų kino sistema.

Nutartis įsiutino

Gruodžio 28 dienos popietę Panevėžio administraciniame teisme išgirdęs jam nepalankų sprendimą, kad jo skundas ir civilinis ieškinys atmestas, Z. Zebkinas pratrūko.

Nutartį perskaičiusiai teisėjai išėjus iš salės žurnalistų paklaustas, iš ko gyvens atmetus jo civilinį ieškinį, Z. Zebkinas ėmė lieti apmaudą.

„Tikrai skųsiu sprendimą. Eisiu iki Strasbūro. Tai absurdas, beprotybė. Aišku, teismas negali eiti prieš Seimą, prezidentę, bet tai Europos Sąjungos pinigai, ne biudžeto. Tokių kaip aš – 60 tūkstančių“, – karščiavosi vyriškis.

Iš pradžių jis dar kiek tvardėsi, o vėliau pratrūko keiksmais ir grasinimais. „Vogti pradėsiu, užmušiu savivaldybės tarybos narius po vieną ir pinigus atimsiu“, – nesirinkdamas žodžių šūkavo Z. Zebkinas. Jis negailėjo bjaurių žodžių ir Lietuvos prezidentės, kai kurių ministrų atžvilgiu.

Toks vyriškio emocijų protrūkis nenustebino jį pažįstančių žmonių. Paįstrio seniūnijos darbuotojos lrytas.lt tvirtino bijančios anksčiau teisto ūmaus būdo Z. Zebkino, todėl į Zebkinų sodybą važiuojančios tik lydimos seniūno. Vyriškis kartą į vieną darbuotoją vos nepaleido rankose laikytos Lietuvos Konstitucijos – įsiutęs knygą trenkė žemėn šalia jos.

Buvusi žmona dar bylinėsis

Buvusi triukšmadario žmona, 38 metų J. Zebkinienė taip pat buvo atvykusi išklausyti teismo nutarties dėl buvusio vyro skundo. Ji taip pat yra padavusi Panevėžio rajono administraciją į teismą, tačiau jos beveik analogiškas skundas dar nebaigtas nagrinėti.

Moteris iš savivaldybės tikisi prisiteisti ne tik 5 tūkst. 760 litų už visuomenei naudingą darbą, daugiau nei 4 tūkst. litų nebemokamos socialinės pašalpos, bet ir 20 tūkst. litų moralinei žalai atlyginti. Ji anksčiau įvykusiame teismo posėdyje teigė, kad lapų grėbstymas miestelio kapinėse ir panašūs darbai pažemino jos orumą.

Kaimynai ar sugyventiniai?

Zebkinai tvirtina, kad jie tėra viename name gyvenantys kaimynai, o ne sugyventiniai.

Tiesa, seniūnijos darbuotojams atrodo kitaip. Niekur nedirbantys Zebkinai Paįstrio seniūnijos Pūkių kaimo vienkiemyje apsigyveno 2008 metais. Nors sutuoktiniai išsiskyrė dar 2000-aisiais, jie iš Panevėžio į kaimą atsikraustė kartu, sodybos dalis įregistruota J. Zebkinienės vardu. Čia auga ir J. Zebkinienės devynmetė dukra.

„Jos tėvas gimimo liudijime neįrašytas. Nėra jo“, – anksčiau aiškino moteris, lrytas.lt paklausta, kas yra mergaitės, turinčios jos buvusio sutuoktinio pavardę, tėvas. Priminus, kad kūdikiai be vyro dalyvavimo paprastai neatsiranda, J. Zebkinienė pareiškė nenorinti apie tai kalbėti. Pati mergaitė vaiko teisių apsaugos specialistėms yra sakiusi, kad Z. Zebkiną kartais vadina dėde, kartais – tėvu.

Zebkinai turi ir 19-metę dukrą, kuri gyvena Panevėžyje, augina savo kūdikį.

Nors pažymose apie šeimos sudėtį J. Zebkinienė yra ne kartą įrašiusi ir Z. Zebkiną, pora įnirtingai neigia esanti pora. Kad su buvusiu sutuoktiniu yra tik kaimynai, bet bendros buities neveda, ji toliau bandys įrodyti vasario mėnesį vyksiančiame jos skundo nagrinėjime Panevėžio apeliaciniame teisme.

Moteris administraciniam teismui Panevėžio rajono savivaldybę apskundė ne tik dėl neva neteisėtai jos dirbto visuomenei naudingo darbo, bet ir neteisėtai nutraukto piniginių socialinių pašalpų mokėjimo. Jai bei dukrai priklausanti piniginė socialinė parama buvo nutraukta, kai šeimos narys – Z. Zebkinas buvo pašalintas iš Darbo biržos, o būti remiama maisto produktais J. Zebkinienė taip pat kategoriškai atsisakė.

Z. Zebkinas 2012 metų gegužės mėnesį buvo išbrauktas iš bedarbių sąrašų už tai, kad atsisakė jam siūlomo darbo. Pats vyriškis teisme aiškino darbo pasiūlymo atsisakęs, kai sužinojęs, kad minėta bendrovė bankrutuoja ir po kelis mėnesius darbininkams nemoka algų. Pernai lapkritį vyriškis vėl užsiregistravo Darbo biržoje.

Zebkinai kategoriškai neigia, kad jie – pora.

„Pas mus viskas po du; tualetai du, šunys du, katinai du, net „triusikams“ maišeliai du“, – nagrinėjant jo skundą teismui „perliukų“ pažėrė Z. Zebkinas.  

Atrodo, kad pomėgis vaizdingai ir nesirenkant žodžių kalbėti vyriškiui šįkart gresia rimtesniais nemalonumais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.