Po mokyklos stogu veikianti cerkvė kelia įtarimų

Klaipėdos Andrejaus Rubliovo pagrindinės mokyklos patalpose jau 18 metų

Cerkvė A. Rubliovo mokykloje veikia jau 18 metų.<br>A. Pilaitienė
Cerkvė A. Rubliovo mokykloje veikia jau 18 metų.<br>A. Pilaitienė
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Feb 22, 2013, 1:07 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:30 AM

Kontrolės ir audito tarnyba nusprendė, kad pirmajame mokyklos aukšte, kur kažkada buvo biologijos kabinetas ir koridorius, savavališkai užmūryti senieji langai, o vietoje jų įrengti nedideli nauji, pakeistas vidaus išplanavimas, pristatytas priestatas.

Mokyklos vadovas negalėjo pateikti jokių dokumentų, kad cerkvė mokykloje įrengta teisėtai. Be to auditoriams kilo įtarimų dėl galimo viešųjų ir privačių interesų derinimo. Mat mokyklos direktorius Vladimiras Artamonovas taip pat yra Klaipėdos dekanato stačiatikių cerkvės dekanas ir parapijos klebonas, vadovauja ne tik mokyklai, bet ir apeigoms cerkvėje.

Ar galima įteisinti tokią partnerystę, ar valstybinėje įstaigoje galimos religinės apeigos, Klaipėdos politikai diskutavo jau ne vieną kartą. Ir vėl teks kartą grįžti prie tos pačios temos.

Pasak mokyklos direktoriaus Vladimiro Artamonovo, šių maldos namų stačiatikiams labai reikėjo, nes kažkada Klaipėdoje teveikė vienintelė Klaipėdoje cerkvė šalia skulptūrų parko. Todėl esą ir buvo padaryta išimtis, nors bažnyčia Lietuvoje atskirta nuo valstybės.

Stengiantis padėti pietinėje dalyje gyvenantiems rusakalbiams mokyklos patalpose buvo įrengta vieta maldai. Jai skirta maždaug 100 kvadratinių metrų patalpa, direktoriaus teigimu, anksčiau nebuvo naudojama - patalpų mokyklai ir taip pakako.

Nors jau keletą metų Smiltelės gatvėje veikia Mykolo Apvaizdos cerkvė, parapijiečiai lanko maldos namus ir A. Rubliovo mokykloje. Ši cerkvė veikia savaitgaliais ir per šventes. Sekmadieniais į pamaldas susirenka apie 100, per šventes - dvigubai daugiau parapijiečių.

Iš pradžių tarp mokyklos ir Šventųjų Veros, Nadeždos, Liubovės ir Zofijos stačiatikių parapijos buvo pasirašyta patalpų nuomos sutartis, kuri galiojo dešimt metų. Pasikeitus įstatymams situacija tapo nebeaiški. 2004-aisiais mokykla pasirašė sutartį su Krikščioniškojo švietimo draugija „Slovo“.

Pernai V. Artamonovas teigė norįs įteisinti cerkvės veiklą. Kalbėta ir apie panaudos sutartį, ir apie tai, kad galbūt parapija galėtų tas patalpas nupirkti.

Dabar situacija dar labiau keičiasi, nes A. Rubliovo mokyklą ketinama iškeldinti ir sujungti su „Santarvės“ mokykla. A. Rubliovo mokykla - pustuštė, joje mokosi 280 moksleivių, o galėtų būti bent du kartus daugiau. Apie tai bus kalbama artimiausiame miesto tarybos posėdyje. „Kol kas tai - tik planai, ketinimai, skaičiavimai. Tikiuosi, kad viskas susiklostys visoms pusėms palankiai“, - vilties nepraranda V. Artamonovas.

Ir mokyklai, ir apeigoms cerkvėje vadovaujantis V. Artamonovas mano, kad malda negali trukdyti - „ir cerkvė, ir mokykla - Dievo namai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.