Baikerio žmogžudystės mįslė įminta po 8 metų

Septynis kartus teisto nusikaltėlio pažįstami ir slaptieji liudytojai pareigūnams padėjo atgaivinti nužudymo bylą. Vilniaus centre baikerį nušovęs vyras atsidūrė už grotų.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas")

Apr 20, 2013, 12:16 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:02 AM

Bylą dėl žinomo Vilniaus baikerio Luko Žilio nužudymo prokurorai buvo padėję į stalčių dar 2005 metais.

Niekas nematė ir negalėjo paliudyti, kas tų metų vasario 22-osios vakarą nušovė automobilyje prie parduotuvės sėdintį Vilniaus jaunimo teatro aktorės Laimos Štrimaitytės ir Kauno valstybinio muzikinio teatro meno vadovo Ginto Žilio sūnų 33 metų Luką.

Prie sužeistojo pribėgusiems vilniečiams L. Žilys dar spėjo pasakyti, kad į jį šovė praplikęs, žalia striuke vilkintis vyras. Baikeris mirė vežamas į ligoninę.

Įtariamąjį buvo paleidę

Po kelių savaičių policijos pareigūnai sulaikė netoli nusikaltimo vietos gyvenantį Olegą Diatlovą. Tačiau po penkių mėnesių vyras buvo paleistas, o byla nutraukta – pritrūko įrodymų.

Po aštuonerių metų ją vėl atvertęs Vilniaus apygardos teismas 40-mečiam O. Diatlovui skyrė 13 metų nelaisvės.

Septynis kartus teistas vilnietis pirmuosius penkerius metus turės praleisti kalėjime.

„Visiškai nesupratau šio nuosprendžio. Aš kategoriškai sakiau, kad nieko nepadariau. Byla buvo nutraukta, o po to sufabrikuota be jokių įrodymų”, – vakar paskelbus nuosprendį piktinosi O. Diatlovas.

Teisme apžiūrinėjo striukes

Prokuroras Ramūnas Šileika aiškino, jog atskleisti seną nusikaltimą padėjo apie O.Diatlovo gyvenimą daug žinantys jo pažįstami bei slaptieji liudytojai. Į teismą buvo atneštos dvi žalio atspalvio striukės.

O. Diatlovas tikino, jog jam nepriklauso nė viena striukė, tačiau dauguma liudytojų ir po kelerių metų prisiminė, kad kaltinamasis vilkėjo tokį drabužį.

Įslaptinti liudytojai pasakojo, kad O. Diatlovas labai domėjosi TT markės pistoletais, o kartą pamatęs iš degalinės išeinančius baikerius prasitarė, jog vieną tokį yra nušovęs.

Lapinų nusikalstamai grupuotei priklausantis ir šiuo metu už prekybą narkotikais teisiamas O. Diatlovas kategoriškai neigė savo kaltę ir vis pateikdavo skirtingas versijas, ką veikė tą vakarą, kai Naugarduko gatvėje, šalia parduotuvės „Saulutė”, buvo nušautas žinomas Vilniaus baikeris.

Nepraėjo pro automobilį

Liudytojai prisiminė, jog tą vakarą O. Diatlovas girtavo pas draugus, po to nuėjo į barą. Grįždamas namo, dar užsuko į parduotuvę nusipirkti alkoholio.

Šalia parduotuvės stovėjo juodas „Chevrolet” automobilis – jame L. Žilys laukė, kol jo draugė parduotuvėje išsirinks prekių. Girtam praeiviui šis automobilis kažkodėl nepatiko, jis spyrė į mašinos ratą.

„Iš automobilio išlipęs Lukas jį pavadino ožiu.

Matyt, taip labai įžeidė ne kartą teistą O. Diatlovą ir jis šovė”, – pasakojo nužudytojo brolis dvynys Linas Žilys.

Teismas konstatavo, jog O.Diatlovas baikerį nušovė be jokios priežasties, nes jis aukos anksčiau nepažinojo, su juo neturėjo jokių reikalų.

Paskutinę dieną leido kartu

Kai atvažiavo pirmasis greitosios pagalbos automobilis, L.Žilys dar buvo gyvas, tačiau medikų ekipažas neturėjo reikiamos įrangos.

Kito automobilio teko laukti pusvalandį.

Vežamas į ligoninę jaunas vyras mirė nuo vidinio kraujavimo. Paauglys Luko sūnus liko be tėvo.

Nustatyta, jog L. Žilys buvo nušautas iš TT markės pistoleto, bet ginklo pareigūnai nesurado.

Brolis dvynys apie L. Žilio žūtį sužinojo maždaug po valandos. Visą tą dieną dvyniai praleido kartu, jie buvo neseniai grįžę iš žvejybos.

„Džiaugiuosi, kad pareigūnai padarė savo darbą ir žudikas nuteistas, tik gaila, kad Lietuvoje nėra mirties bausmės. Septynis kartus teistą nusikaltėlį valstybė turės išlaikyti kalėjime”, – kalbėjo L. Žilys.

Iš žudiko Linui priteista 50 tūkstančių litų, tačiau vilnietis nesitiki gauti pinigų.

„Iš jo nieko nepaimsi, bet tegul jaučia tą skolą visą laiką”, – kalbėjo L.Žilys. Nužudytojo tėvai ieškinių nepareiškė.

Dvynių tėvas mirė prieš metus, nesulaukęs nuosprendžio sūnaus žudikui.

Silpnos sveikatos motina atsisakė vaikščioti į teismus.

Smurtautoją po metų atpažino pardavėja

* Vilniaus pareigūnams sunkiai sekėsi tirti ir kitą šalia parduotuvės įvykdytą nužudymą.

* 2008 metų balandį Žirmūnuose, šalia parduotuvės „Iki Minskas”, buvo užmuštas neįgalus 75 metų elgeta Vaclovas Gricius. Vidurdienį neįgalų pensininką spardantį vyrą iš tolo matė daug žmonių, bet žudiko veido nė vienas neįsiminė.

* Tik po metų įtariamąjį atpažino viena „Iki” pardavėja. Jos informacija patikėję pareigūnai sulaikė netoli šios parduotuvės gyvenantį, prekybos centre „Rimi” apsaugininku dirbantį 30-metį Eduardą Kondratavičių.

* Liudytojai matė, kad mušeika vilkėjo ilgu paltu ir buvo su šviesiu šaliku. E. Kondratavičius bei jo artimieji tikino, jog karišką stilių mėgstantis vyras tokių drabužių niekada nenešiojo.

* Po sulaikymo jo namuose kratą atlikę pareigūnai rado atributikos su svastikomis, Dovydo žvaigždėmis ir plakatų su nacistiniais šūkiais. Ant vieno jų buvo užrašas „Spjauk į iškrypėlius”. Manoma, kad iškrypėliu jis galėjo palaikyti ir pinigų prašinėjantį girtuoklį V. Gricių.

* „Eik, užsidirbk”, – elgetai suriko užpuolikas ir ėmė jį spardyti į galvą ir krūtinę. Vėliau pagriebė jo ramentą, atrėmė į medį ir perlaužė jį koja. Po egzekucijos vyras įėjo į parduotuvę. Pardavėjos atpažintas vilnietis nuteistas kalėti 13 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.