Teismas nuteisė E. Kusaitę už melagingą pranešimą apie nusikaltimą

Vilniaus miesto apylinkės teismas Eglę Kusaitę pripažino kalta dėl melagingo pranešimo apie nusikaltimą. Vilniaus miesto apylinkės teismas panaikino kaltinimus dėl melagingo liudijimo nuspręsdamas, kad jos veiksmai turi būti traktuojami kaip viena nusikalstama veika.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nuteisė E. Kusaitę už melagingą pranešimą apie nusikaltimą.<br>V. Ščiavinskas
Vilniaus miesto apylinkės teismas nuteisė E. Kusaitę už melagingą pranešimą apie nusikaltimą.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 8, 2013, 5:41 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:35 AM

Teismas, ištyręs byloje surinktų įrodymų visumą, nustatė, kad E. Kusaitė pranešė apie žinomai nebūtus nusikaltimus ir davė žinomai melagingus parodymus, tačiau atsižvelgdamas į susiformavusią teismų praktiką nusprendė E. Kusaitės nusikalstamas veikas kvalifikuoti kaip vieną nusikaltimą.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad sunkios asmeninės aplinkybės – kaltinimai dėl sunkaus nusikaltimo įvykdymo kitoje byloje, turėjo įtakos šio nusikaltimo įvykdymui. Subendrindamas bausmę, teismas kaltinamajai skyrė 75 MGL (9 tūkst. 750 litų) baudą.

Teismas E. Kusaitei paliko kardomąją priemonę – pasižadėjimą neišvykti iki įsiteisės teismo nuosprendis. Nuosprendis nėra galutinis - per dvidešimt dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui. Prokuroras T. Tukleris negalėjo atsakyti, ar skųs Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą, E. Kusaitė po nuosprendžio su žurnalistai nebendravo.

Motyvuojamoje sprendimo dalyje teismas pabrėžė, kad kaltinamoji gali duoti melagingus parodymus prieš save akcentuodamas, kad šia teise piktnaudžiauti negalima.

Ketinimais Rusijos karinėje bazėje surengti teroro aktą kaltinama ir jau nuteista dėl grasinimų prokurorams E. Kusaitė teigia, kad jai per apklausą buvo leidžiami psichotropiniai vaistai, naudotas psichologinis ir fizinis smurtas, prie jos esą buvo seksualiai priekabiaujama, liečiamos intymios vietos.

Teismas konstatavo, kad byloje surinkti įrodymai patvirtina, jog prieš E. Kusaitę joks fizinis smurtas naudotas nebuvo, tai liudija ir jos parašu patvirtinti dokumentai.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro Tomo Tuklerio teigimu, E. Kusaitė nepasinaudojo galimybe apie patirtą smurtą pranešti ikiteisminiame tyrime dalyvavusiems proceso dalyviams: „Nepaisant to, kad kaltinamoji kaltę neigia, jos kaltė įrodyta.“

E. Kusaitė savo baigiamojoje kalboje jai pareikštus kaltinimus neigė iš esmės.

Prokuroras teismui siūlė pripažinti E. Kusaitę kalta ir jai skirti 40 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) (5,2 tūkst. litų baudą) už pranešimą apie žinomai nebūtą nusikaltimą ir dar 30 MGL už melagingus parodymus. Iš viso merginai šioje byloje prokuroras siūlė skirti 100 MGL dydžio (13 tūkst. litų) baudą.

Byla buvo nagrinėjama nuo 2011 metų gruodžio, bet buvo užstrigusi, nes E. Kusaitė pareikalavo teisėjo Petro Karvelio nušalinimo - esą teisėjas galėjo būti šališkas, nes kitoje byloje dėl grasinančio turinio SMS žinutės prokurorui J. Lauciui priėmė apkaltinamąjį nuosprendį. Byla perduota nagrinėti teisėjui Olegui Zaicevui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.