Į Lietuvą su dujiniu pistoletu atvykusiam latviui – nuosprendis už ginklų kontrabandą

Keliauti į Lietuvą susiruošęs ir su savimi dujinį pistoletą pasiėmęs Latvijos pilietis 38 metų Rolands Lusis nemanė, kad dėl to turės didelių nemalonumų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 22, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:24 AM

Dujinį pistoletą radę Lietuvos pareigūnai R. Lusį pasodino už grotų ir apkaltino net dviem nusikaltimais: neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais ir šaunamųjų ginklų kontrabanda.

Už pirmąjį nusikaltimą Latvijos piliečiui grėsė laisvės atėmimas iki penkerių, o už antrąjį – nuo trejų iki dešimties metų nelaisvės.

R. Lusio paaiškinimų, kad tokį dujinį pistoletą Latvijoje laisvai gali įsigyti 16 metų sulaukęs asmuo, Lietuvos Temidė girdėti nenorėjo.

Antradienį Šiaulių apygardos teismas R. Lusį pripažino kaltu dėl abiejų jam inkriminuotų nusikaltimų - neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais bei šaunamųjų ginklų kontrabandos – ir skyrė 16 parų arešto.

Iki nuosprendžio laiką už grotų leidęs Latvijos pilietis šią bausmę jau spėjo atlikti, tačiau sugrįš į areštinę atlikti dešimties parų jam už alaus butelio vagystę Šiaulių apylinkės teisme paskirtos bausmės.

Kuprinėje rado dujinį pistoletą

Apsaugininku Latvijoje dirbantis R. Lusis susitikti su pažįstamu asmeniu į Šiaulius atvyko gegužės septintąją. Viename prekybos centre latvis pavogė butelį alaus ir buvo sulaikytas šio prekybos centro apsaugininkų.

Į policijos komisariatą nuvežtam R. Lusiui buvo nustatytas lengvas girtumas (0,86 prom.). Sulaikytasis elgėsi adekvačiai, kad jis gali būti neblaivus pareigūnai įtarė tik dėl kvapo, kuris sklido nuo šio vyriškio.

Didžiausi nemalonumai Latvijos piliečiui prasidėjo, kad per kratą jo kuprinėje pareigūnai aptiko dujinį pistoletą „Blow“ ir penkis jam skirtus šovinius.

Nors R. Lusis tikino, kad tokius dujinius pistoletus jo šalyje gali laisvai įsigyti netgi moksleiviai, sulaikytajam buvo paaiškinta, kad Lietuvoje norint disponuoti tokiu C kategorijai priskiriamu ginklu reikia leidimo.

Disponavimu šaunamuoju ginklu ir šaunamųjų ginklų kontrabanda apkaltintas Latvijos pilietis buvo sulaikytas dviems paroms, o pasibaigus sulaikymo terminui – suimtas dešimčiai parų. Vėliau suėmimo terminas R. Lusiui buvo pratęstas.

Į tėvynę grįš be ginklo

Kaltu dėl jam inkriminuotų nusikaltimų prisipažinęs latvis tvirtino anksčiau su teisėsauga jokių problemų neturėjęs. Darbą turintis R. Lusis sakė namuose prižiūrįs sergančią motiną.

Antradienį R. Lusiui teko išklausyti du nuosprendžius.

Šiaulių apylinkės teismas už alaus butelio vagystę užsieniečiui skyrė 10 parų arešto.

Į Šiaulių apygardos teismą išklausyti nuosprendžio už ginklų kontrabandą ir disponavimą šaunamuoju ginklu atvesdintas R. Lusis akivaizdžiai jaudinosi. Klausydamasis nuosprendžio kaltinamasis mindžikavo.

Išgirdęs, kad jam skirtas 16 parų areštas, o ne laisvės atėmimas, R. Lusis lengviau atsiduso.

Latvijos piliečio nuotaika nesugedo net ir išgirdus, kad jis neteks turėto ginklo. Teismo sprendimu iš R. Lusio konfiskuotas dujinis pistoletas „Blow“ bus perduotas Lietuvos Ginklų fondui.

Kadangi paskirtą bausmę kaltinamasis jau spėjo atlikti iki nuosprendžio, jis buvo išlaisvintas teismo salėje.

Deja R. Lusiui teks sugrįžti į areštinę atlikti jam už alaus butelio vagystę paskirtos 10 parų arešto bausmės.

Į Lietuvą kojos daugiau nebekels

Po nuosprendžio advokatės paklaustas, ar ruošiasi jį apskųsti R. Lusis iš pradžių papurtė galvą ir pareiškė geriau sugrįšiąs į areštinę.

Tačiau kiek pagalvojęs ir paklausęs advokatės patarimo Latvijos pilietis vis dėlto nusprendė apskųsti jam už vagystę paskelbtą nuosprendį - 10 parų arešto bausmė už butelio vagystę Latvijos piliečiui pasirodė per griežta.

Po pažinties su lietuviška Temide R. Lusis pareiškė daugiau kojos į mūsų šalį nebekelsiąs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.