Aiškėja kruvino susidorojimo su Agurkinių gauja aplinkybės

Kaip santykius aiškinosi Kauno šešėlinio pasaulio šulai – mieste veikusios ir neseniai sutriuškintos Agurkinių ir jų mirtinų priešų - Kamuolinių gaujos? Koks nerašytas įstatymas sieja skirtingose barikadų pusėse atsidūrusius gangsterius? Atsakymus į šiuos klausimus buvo galima išgirsti akylai „Aro“ automatininkų saugotoje Kauno apygardos teismo salėje, kur buvo pradėta nagrinėti prieš trejus metus Kaune, Šilainių rajone vykusio susišaudymo byla.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jun 8, 2013, 10:11 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:30 PM

Trijų Agurkinių žūtimi vos nepasibaigęs Kauno gaujų santykių aiškinimasis įvyko prieš trejus metus – 2010-ųjų vasario 24-osios pavakarę Šilainių rajone, Šarkuvos gatvėje.

Nuaidėjus kovinio pistoleto šūviams, į pilvą buvo sužalotas vienas Agurkinių lyderių Tadas Petrošius, į kaklą – šios gaujos narys Artūras Arbūzas. Sunkiausius sužalojimus patyrė Mantas Nauronis, jam kulka perskrodė galvą ir išėjo per akiduobę. Pasak teisiamųjų, M. Nauroniui buvo pašalinta akis, jos vietoje įstatytas stiklinis protezas.

Byla, kurioje pasikėsinimu nužudyti tris žmones kaltinamas Kaune bei Prienuose gyvenantis vadybininkas E. Mikučiauskas įdomi ir dėl jos dalyvių statuso. Su Kamuolinių gauja netiesiogiai siejamas teisiamasis laiką leidžia laisvėje, du nukentėję – suimti, o trečiojo, mažiausiai sužaloto A. Arbūzo nepavyksta pasikviesti į teismo posėdžius. Nukentėjusio statusą turintis vienas Agurkinių lyderių T. Petrošius suimtas kartu su kitais grupuotės vadeivomis įtariant nusikalstamo susivienijimo organizavimu bei narkotikų kontrabanda, o M. Nauronis – dėl pasikėsinimo nužudyti bei prekybos kvaišalais.

Šios kruvinos istorijos liudininkai į teismą duoti parodymų taip pat buvo atlydėti iki dantų ginkluotų pareigūnų. Vienas Agurkinių gaujos lyderių, jos vadeivos Saulius Velečkos–Agurko dešiniąja ranka vadinamas kaunietis Norbertas Tučkus, neseniai sulaikytas kartu su savo bosu ir kitu liudininku Algimantu Rimgaila, o 22-ejų metų liudytoją, gaujos eilinį, taip pat saugo kaukėti apsaugininkai.

Surengė egzekuciją

„Tą vakarą į Šarkuvos gatvę atvažiavo mūsų apie 30 žmonių sumušti kitus tris vyrus. Pradėjome mušti tokį Mockų (Artūras Mockus kriminalistų priskiriamas Kamuolinių gaujai. – Red.), o kiti du pabėgo. Vienas jų išsitraukė ginklą ir pradėjo šaudyti“, - teisme liudijo kaukėtų policijos pareigūnų atlydėtas gaujos eilinis.

Liudininkas pasakojo gerai nežinantis, kodėl nuspręsta sumušti konkuruojančios gaujos atstovą A. Mockų. Jis tik girdėjęs, neva šis prieš tai susistumdęs su grupuotės lyderio S. Velečkos-Agurko dešiniąja ranka vadinamu N. Tučkumi.

Pasak liudininko, Agurkiniai egzekucijai ruošėsi gana kruopščiai. Pradžioje išsiaiškinta, kad Šilainiuose, Šarkuvos gatvėje, gyvena jų nemalonę užsitraukusio A. Mockaus draugė. Nustačius, kad mergina naudojasi 3-iosios klasės BMW automobiliu, gaujos nariai sukurpė planą kaip prisivilioti jį patį.

„Kažkas pradūrė automobilio padangą ir buvo laukiama, kol A. Mockus atvažiuos jai pakeisti ratą“, - teisme pasakojo kaunietis.

Gaujų muštynės virto susišaudymu

Žvalgams pranešus, jog A. Mockus jau atvyko, į Šarkuvos gatvę automobiliais sugužėjo apie tris dešimtis Agurkinių gaujos atstovų. Pasak liudininko, ten buvo ne tik eiliniai grupuotės nariai, bet ir lyderiams priskiriami T. Petrošius, N. Tučkus, A. Rimgaila.

A. Mockus taip pat buvo ne vienas, su dviem vyrais, tačiau tai nesutrukdė egzekucijos, kiekybinė persvara buvo akivaizdi.

Trims dešimtims nusikalstamo pasaulio atstovų iššokus iš automobilių, A. Mockus smūgiais pargriautas ant žemės, pasak liudininko, visi jį spardė, o T. Petrošius dar grasino pistoletu.

Kiti du vyrai pabėgo, tačiau netrukus pasigirdo šūviai. Liudininko teigimu, pistoletu taikydamasis į žmones šaudė kartu su A. Mockumi buvęs ir šiuo metu prieš teismą stojęs E. Mikučiauskas.

Pradėjus kristi kulkų pakirstiems Agurkiniams, ginklą turėjęs T. Petrošius, pasak liudininko, dar atsišaudė.

Nors ir noriai davęs teisme parodymus 22-metų kaunietis nenorėjo pripažinti priklausęs organizuotai gaujai. Į klausimą, kas tie 30 vyrų, susirinkusių sumušti jiems neįtikusio A. Mockaus, šis bandė išsisukti, esą tai buvo „gatvės ir kiemo draugai“, apie rengiamą egzekuciją sužinoję vieni iš kitų.

Paspruko „pasišalinimo būdu“

Teisme liudijęs kaunietis – vienintelis atpažinęs prieš teismą stojusį E. Mikučiauską. Visi kiti, tiek nukentėję, tiek ir liudininkai kategoriškai neigė, kad tai jis šaudė.

Vieną pasikėsinimą jau išgyvenęs T. Petrošius, kai jį bei kartu vykusį apsaugininką apšaudė automatais ginkluoti nusikaltėliai, teisme demonstravo įžūlumą bei aroganciją. Už grotų patekęs nukentėjusysis tikino nepažįstantis ką tik teisme liudijusio kauniečio, aiškino neturėjęs jokio ginklo.

Regis garsus mafiozas buvo pasiruošęs neigti viską, ko buvo klausiamas. Jis tikino nedalyvavęs egzekucijoje, nepažįstantis nei A. Mockaus, nei prieš teismą stojusio E. Mikučiausko.

Nors T. Petrošius negalėjo paneigti, jog lemtingąjį vakarą Šarkuvos gatvėje buvo sužeistas, jis nurodė visiškai priešingas aplinkybes. Esą savo prabangiu S klasės „Mercedes Benz“ automobiliu kartu su A. Rimgaila namo vežęs draugą N. Tučkų ir netikėtai pamatęs automobiliu važiuojantį kitą Agurkinių atstovą A. Arbūzą. Norėdamas su juo šnektelėti, pasekė paskui.

Neva atsitiktinai pamatęs, kaip konfliktuoja dvi vyrų grupelės, viena jų pasileido bėgti, o kita – vytis. Netrukus nuaidėjo šūviai, tačiau šaudęs vyras, pasak T. Petrošiaus, visai nepanašus į teisiamą E. Mikučiauską.

T. Petrošius savo elgesiu teisme tarsi stengėsi pabrėžti neeilinio organizuotos grupuotės atstovo statusą, į prokurorės klausimą dažniausiai atsakydavo nieko nežinantis ar negalintis prisiminti, o kai kurios jo frazės buvo akivaizdus atsikalbinėjimas.

Į klausimą, kaip jis būdamas sužeistas į pilvą pasišalino iš susišaudymo vietos, T. Petrošius pareiškė tai padaręs „pasišalinimo būdu“.

Teisme liudiję susišaudymą atsitiktinai matę Šilainių gyventojai gerai įsidėmėjo iš kiemo atbuline eiga važiavusį T. Petrošiaus "Mercedes - Benz". Į sprunikantį automobilį buvo šaudoma, o jo keleivis, teisėsaugininkų duomenimis tai buvo Agurkinis A. Ringaila, per keleivio langą atsišaudė.

Nei A. Ringaila, nei A. Petrošius teisme neprisipažino buvę ginkluoti. Agurkiniai dievagojosi su šaunamaisiais ginklais neturintys nieko bendra, net negalėtų atskirti pistoleto nuo revolverio.

Demonstravo aroganciją

Bene arogantiškiausiai teisme elgėsi automatais ginkluotų „Aro“ pareigūnų į teismo salę liudyti atvežtas gaujos lyderio S. Velečkos dešiniąja ranka vadinamas 38 metų N. Tučkus.

Kaunietis teisme pasirodė vilkėdamas sportiniu kostiumu, ant kurio nugaros buvo parašyta „CCCP“, savo elgesiu tarsi stengėsi pabrėžti neeilinį statusą.

Jis pareiškė nieko neprisimenantis, esą praėjo labai daug laiko, į prokurorės klausimus dažniausiai atsakydavo žodžiu „ne“.

Nors užfiksuota, kad jis ligoninėje lankė per susišaudymą sužeistą T. Petrošių, teisme N. Tučkus tikino taip ir nepaklausęs kokiomis aplinkybėmis šis buvo sužalotas.

„Ne man atsitiko, todėl nelabai ir domėjausi“, - tikino gaujos lyderio dešinioji ranka N. Tučkus.

Kaip ir kiti gaujos nariai, N. Tučkus taip pat vengė kalbėti apie vieną galingiausių ne tik mieste, bet ir visoje šalyje vadintą Agurkinių gaują. Net paklaustas, už ką jis šiuo metu suimtas ir kokie nusikaltimai jam inkriminuojami, nusikaltėlis sugebėjo pasityčioti.

„Nepamenu – ten daug straipsnių, o aš nepasiėmiau lapo su jais“, - atrėžė N. Tučkus.

Lrytas.lt kalbintų teisėsaugininkų toks teisme liudijusių kauniečių elgesys nė kiek nestebino. Nenoras kalbėti tiesą sąlygojamas nerašytų nusikaltėlių taisyklių, draudžiančių liudyti net prieš mirtinus priešus.

„Pagrindinis nerašyto nusikaltėlių kodekso reikalavimas – patiems tarpusavyje viską išsiaiškinti, net ir labai stipriai nukentėjus, niekada neduoti parodymų policijos pareigūnams, nebendradarbiauti su prokurorais. Tai ne pirma byla, kurioje apšaudyti, vos gyvi likę taip vadinam bachūrai vėliau tikina nepažįstantys savo skriaudikų, net atsisako nukentėjusiųjų statuso“, - lrytas.lt žurnalistui kalbėjo vienas Kauno kriminalistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?