Pričiuptas kredito unijos vadovas perėjo į puolimą

Už sukčiavimą teisiamas buvęs Palangos kredito unijos vadovas Evaldas Petrauskas ėmėsi atsakomųjų veiksmų. Pagal jo pareiškimus pradėti 2 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto unijos užvaldymo ir dėl kratą atlikusių pareigūnų piktnaudžiavimo, rašo „Lietuvos rytas”.

E. Petrauskas aiškina, kad iš Palangos kredito unijos paimti pinigai niekur nedingo – buvo panaudoti versle.<br>E. Kazlaučiūnaitė
E. Petrauskas aiškina, kad iš Palangos kredito unijos paimti pinigai niekur nedingo – buvo panaudoti versle.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2013-06-25 08:14, atnaujinta 2018-03-05 05:44

45 metų E. Petrausko ir kitų septynių kaltinamųjų baudžiamąją bylą atvertęs Palangos apylinkės teismas iškart turėjo jos nagrinėjimą atidėti iki spalio vidurio.

Posėdyje nepasirodė vienas teisiamųjų Arijus Skopas. Prokuroras pasiūlė šį veikėją suimti, tačiau paaiškėjo, kad jam nebuvo išsiųstas šaukimas į teismo posėdį.

Užfiksuotas įdomus pokalbis

Tačiau šios bylos nagrinėjimas gali neprasidėti ir rudenį.Pagrindinis teisiamasis E. Petrauskas ketina prašyti atidėti bylos nagrinėjimą, kol nebus pabaigti jo prašymu pradėti du ikiteisminiai tyrimai.

Neseniai Klaipėdos apygardos teismas patenkino E. Petrausko skundą ir prokurorus įpareigojo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo perimant Palangos unijos valdymą.

Teisiamojo manymu, šio ikiteisminio tyrimo metu gali paaiškėti, jog jis buvo suimtas ir tyčia apkaltintas sukčiavimu, kad būtų nušalintas nuo Palangos unijos veiklos.

Teismui perduotoje baudžiamojoje byloje užfiksuotas A.S kopo ir Centrinės kredito unijos valdybos pirmininko Fortūnato Dirginčiaus pokalbis telefonu.

Iki E. Petrausko suėmimo likus dviem savaitėms F. Dirginčius telefonu teigė, kad „Petrauskas greitai gatvėmis nebevaikščios. Jis bus lokalizuotas, ir mes tvarkysimės unijoje”.

Po kratos pasigedo pinigų

Antrąjį ikiteisminį tyrimą dėl unijoje kratą atlikusių teisėsaugos pareigūnų galimo piktnaudžiavimo pradėjo Generalinė prokuratūra.

E. Petrausko teigimu, atliekant kratą unijos patalpose jam nedalyvaujant buvo išplėšti du ten buvę jo asmeniniai seifai.

Iš jų esą dingo jo asmeniniai pinigai – keli milijonai litų, tačiau ši suma poėmių protokoluose nėra užfiksuota.

Be to, suėmus E .Petrauską, policijos pareigūnai naudojosi jo visureigiu „Nissan Infiniti” – juo į namus buvo išvežiojami kratoje dalyvavę tyrėjai.

Slegia sunkūs kaltinimai

E. Petrauskas yra kaltinamas, kad nuo 2010 metų rugsėjo iki 2012 metų pradžios, klastojant valdybos posėdžių protokolus, Palangos kredito unijoje įvairiems fiziniams asmenims buvo išduodamos didžiulės fiktyvios piniginės paskolos.

Jų grąžinimas būdavo užtikrinamas įkeičiant mažavertį nekilnojamąjį turtą, kurio vertė būdavo keliasdešimt kartų padidinta.

Dažniausiai paskolų gavėjai pinigų negaudavo, jie iš tikrųjų atitekdavo tikrajam Palangos kredito unijos vadovui E.Petrauskui, kuris save vadindavo kredito unijos administracijos vadovo pavaduotoju.

Įtariama, kad kitų žmonių vardu E. Petrauskas yra pasiėmęs 5,3 mln. litų paskolų.

Byloje yra užfiksuoti septyni šios nusikalstamos veiklos epizodai ir jam pareikšti kaltinimai dėl apgaule įsigyto didelės vertės svetimo turto. Iš viso Palangos kredito unija yra pateikusi beveik 6 milijonų litų civilinį ieškinį, iš kurio puse milijono litų įvertinta unijos patirta moralinė žala.

Dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo išduodant fiktyvias paskolas kaltinimai pateikti tuomečiam kredito unijos administracijos vadovui, valdybos pirmininkei, kuri yra E.Petrausko dukterėčia, ir keturiems kredito unijos valdybos bei paskolų komiteto nariams.

Nebegalėjo skolintis

E. Petrauskas šiuos kaltinimus ketina atremti teiginiais, kad tai buvęs verslo planas.

Jis Palangoje ketino statyti daugiabutį namą, tačiau skolintis pinigų iš unijos nebegalėjo, nes buvo viršijęs skolinimosi limitą.

Bankai jam paskolų nesuteikė, nes prieš tai buvo kreditavę brangiau parduodamo nekilnojamojo turto statybą.

„Aš ketinau butus pardavinėti pigiau, todėl bankams būtų įstrigęs anksčiau kitiems asmenims suteiktų paskolų grąžinimas”, – aiškino E. Petrauskas.

Todėl norėdamas plėtoti savo verslo planą jis buvo priverstas skolintis iš unijos kitų žmonių vardu.

Tikina, kad pinigai nedingo

E. Petrauskas neneigia, kad apie 2,6 mln. litų jis ketino panaudoti daugiabučio statybai.

Už tai iš unijos skolinusiems žmonėms esą buvo padalintos daugiabutį stačiusios bendrovės akcijos ir jie buvo tapę R. Petrausko verslo partneriais.

Apie 5 mln. iš paskolų gautų litų buvo įnešti į unijos pajų, kad būtų galima padengti „Snoro” banke pražuvusias unijos apyvartines lėšas. Iš šios sumos beveik 2 mln. litų jau yra grąžinti.

E. Petrauskas nemato nieko smerktina, kad paskolos buvo išduodamos užstatant menkavertį turtą: „Teisės aktai leidžia paskolas unijose išduoti pagal pasitikėjimą ar kito asmens laidavimą.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.