E. Čekanavičiui gresia papildomi nelaisvės metai

Bene garsiausias Lietuvos pedofilas, žmogaus teisių gynėju, visuomenės veikėju ir laisvės kovų dalyviu prisistatantis kaunietis Ervydas Čekanavičius teisiamas jau 10-ąjį kartą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 2, 2013, 1:19 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:25 AM

Kauno apylinkės teismas baigia nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje iškrypėlis kaltinamas prokuroro įžeidimu bei nepagarba teismui.

Šią bylą liūdnai pagarsėjęs vaikų žagintojas sugebėjo „užsidirbti“, dar 2011 metais, kai Kauno apygardos teisme buvo teisiamas už 13-mečio berniuko žaginimą, kvaišalų laikymą, jų davimą vaikui bei kitus nusikaltimus.

Šmeižė ir niekino prokurorą

Prieš teismą eilinį kartą stojęs berniukų žagintojas tąkart ėmė siautėti jau pačioje proceso pradžioje – bandė nušalinti teisėją bei prokurorą, juos žemino. Teisiamajam nesiliaujant replikuoti, jis buvo pašalintas iš teismo salės iki baigiamųjų kalbų.

Išgirdęs, jog valstybinį kaltinimą palaikęs Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Vytautas Gataveckas liūdnai pagarsėjusį kaunietį pasiūlė įkalinti 18 metų, šis pratrūko.

Iškrypėlis prokurorą pavadino „korumpuotų prokurorų klanui priklausančiu kriminaliniu nusikaltėliu“, pareiškė, jog prokuroras su juo siekia susidoroti dėl politinių motyvų.

Bene garsiausias Lietuvos pedofilas taip pat pareiškė, jog prokuroras neva pats susirado vieną byloje apklaustų liudininkų, esą su juo kartu vaikšto po barus ir ten geria alų.

Nuo iškrypėlio kliuvo ir teisėjai

Nors teisėja Svetlana Jurgaitienė nutraukė E. Čekanavičių, liepė jam neįžeidinėti prokuroro, iškrypėlis nesiliovė. Jis pareiškė, jog prokurorai turi savo „kišeninius teisėjus“, kuriems patys skiria bylas bei vadovauja jų nagrinėjimui, teismą taip pat apkaltino posėdžių protokolų klastojimu.

„Teisėja selektyviai mato ir vertina bylos medžiagą, o prokuroras – dvasinis teisėjos S. Jurgaitienės guru. Teisėja suinteresuota bylos baigtimi ir valdoma „teismo reguliuotojo“ - prokuroro“, - savo įžvalgomis tąkart dalijosi garsiausias Lietuvos pedofilas.

Žagino 13-metį berniuką

Nesveiku potraukiu berniukams dar sovietmečiu garsėjęs E. Čekanavičius eilinį kartą į teisėsaugos akiratį pateko 2009 metų liepos pradžioje, praėjus vos pusmečiui nuo to, kai jis buvo išleistas į laisvę, atlikęs bausmę už kitus lytinius nusikaltimus. Tyrimo metu nustatyta, jog 2009-ųjų birželio 30 dieną pedofilas Vilniuje sutiko 13-metį berniuką ir pakvietė jį į savo namus Kaune. Ten paauglys pernakvojo. Kitą rytą nepilnametis rastas netoli E. Čekanavičiaus namų sėdintis ant suoliuko. Jis buvo apsvaigęs ir sunkiai orientavosi aplinkoje.

Mažametis pareigūnams pasakojo su būsto šeimininku žiūrėjęs kovinius filmus, bet po vaišių užmigęs ir nieko neatsimenantis. Per kratas pedofilo namuose pavyko aptikta net 9 pavadinimų psichotropinių, svaigulį sukeliančių ribotos civilinės apyvartos medžiagų.

Per apklausas berniukas pripažino, kad sausainiai, kuriais jį vaišino E. Čekanavičius, buvo keisti, jautėsi vaistų skonis. Ekspertai vėliau patvirtino, kad mažamečio organizme buvo psichotropinių medžiagų, kurios aptiktos pedofilo bute. Remiantis kitų ekspertų išvadomis, E. Čekanavičiui pateikti kaltinimai žaginus apsvaigintą berniuką. Paauglį globojanti senelė lrytas.lt žurnalistui sakė, jog pedofilas sugriovė jos anūko gyvenimą.

Pedofilo auka įniko į kvaišalus

Berniuko senelė pasakojo, jog po lemtingo apsilankymo iškrypėlio bute jos anūko elgesys iš esmės pasikeitė. Iki to mokyklą prastai lankęs paauglys metė mokslus, užsisklendė savyje, ėmė vartoti kvaišalus.

Močiutė prisiminė, kad praėjus kelioms dienoms 13-metis aptiko jai medikų skirtus migdomuosius vaistus „Lorafen“ ir ketino išgerti net 10 tablečių. Moteris sakė iki šiol nežinanti, ar baisų sukrėtimą patyręs anūkas bandė žudytis.

Moteris pasakojo nustėrusi, kai anūko rankoje aptiko dar ir adatų dūrių žymes. Šis senelei prisipažino vartojęs kvaišalus. Paauglį teko gydyti ligoninėse, šiuo metu jis apgyvendintas viename socializacijos centrų.

„Anūką reguliariai lankau, smagu, kad jam ėmė geriau sektis mokslai. Jis pakartotinai lanko tą pačią klasę, nes dėl traumos praleido mokslo metus“, - pasakojo aukos močiutė.

Apie įvykusią nelaimę iki šiol nežino nei berniuko bendramoksliai, nei miestelio, kuriame jis gyveno, žmonės.

Iškrypėlis teistas ne kartą

E. Čekanavičius dėl savo potraukio nepilnamečiams, dokumentų klastojimo ir neteisėtos medicininės praktikos į teisėsaugos pareigūnų akiratį pakliuvo dar 1971 metais. Tuomet laisvės atėmimo bausmių jam pavykdavo išvengti. Į šio vyro elgesį buvo žiūrimą kaip į psichiškai nesveiko žmogaus veiksmus, jis ne kartą priverstinai gydytas psichiatrinėse ligoninėse.

Manoma, kad specifinės paskirties ligoninėje E. Čekanavičius ne tik sužinojo apie įvairių psichotropinių preparatų veikimą, kuriais vėliau svaigino savo aukas, bet ir užmezgė ryšius su ligoninėje priverstinai „gydytais“ sovietmečio disidentais.

Įgyti ryšiai vyrui padėjo politinio atšilimo laikotarpiu - prisistatydamas žymiu disidentu ir žmogaus teisių gynėju jis ėmė aktyviai reikštis visuomeninėje veikloje. Tiesa, pradžioje E. Čekanavičius pasirūpino, kad būtų panaikintas medikų komisijos sprendimas jį pripažinti nepakaltinamu. E. Čekanavičius buvo Lietuvos socialdemokratų partijos atkūrėju 1989 metais, bet socialdemokratai, išsiaiškinę tikrąją „bičiulio“ aistrą, jį iš partijos pašalino.

E. Čekanavičius kartu su saujele bendraminčių buvo įkūręs Lietuvos žmogaus teisių gynimo sąjungą, iki šiol prisistato šios organizacijos iniciatyvinės grupės pirmininku.

Pirmaisiais nepriklausomybės metais teisėsaugai ėmus tirti jo nusikaltimus, E. Čekanavičius rado užtarėjų politiniuose sluoksniuose, Aukščiausiojoje Taryboje - Atkuriamajame Seime. Apie E. Čekanavičiaus veiklą rašantiems žurnalistams buvo daromas atviras spaudimas, areštuotas vieno Kaune leidžiamo laikraščio numeris.

Žiniasklaidai ėmus plačiai rašyti apie šio „žmogaus teisių gynėjo“ nusikaltimus, politinė E. Čekanavičiaus karjera žlugo. Dėl vienas po kito įvykdytų seksualinių nusikaltimų, jis pelnė „pedofilų patriarcho“ titulą.

Pedofilo praeitis spalvinga

• Apie E. Čekanavičiaus lytinį potraukį nepilnamečiams teisėsaugos pareigūnai žino nuo 1971 metų. Tuomet laisvės atėmimo bausmių jam pavykdavo išvengti, į iškrypėlio elgesį buvo žiūrima kaip į psichiškai nesveiko žmogaus veiksmus, jis priverstinai gydytas psichiatrijos ligoninėse.

• 1982 metais E. Čekanavičius įkliuvo milicijai. Iškrypėlis buvo sučiuptas, kai Kaune, Kalniečių gatvėje veikusioje pirtyje, prisistatęs milicininku „tikrino“ vyrus - čiupinėjo jų lyties organus. Medikų komisijai konstatavus iškrypėlio nepakaltinamumą, E. Čekanavičius buvo išsiųstas į Černiachovskio griežtojo režimo psichiatrinę ligoninę.

•1989 metais E. Čekanavičius dalyvavo Socialdemokratų partijos (LSDP) atkūrime, tačiau paaiškėjus tikrajai aistrai buvo iš partijos pašalintas. Visuomenės veikėju bei disidentu prisistatantis pedofilas įkūrė Žmogaus teisių gynimo sąjungą. Iškrypėlio politinė karjera žlugo žiniasklaidai ėmus plačiai rašyti apie tikruosius šio tariamo žmogaus teisių gynėjo pomėgius.

• 1995 metais už vyro lytinį santykiavimą su vyru, pasinaudojant pastarojo bejėgiškumu, pedofilui buvo skirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė. Pritaikius amnestiją ji sutrumpėjo metais.

• Išėjęs į laisvę E. Čekanavičius pakliuvo į policijos akiratį dėl trijų nepilnamečių apsvaiginimo aminazinu. Už tai jis buvo pasiųstas į kalėjimą 4 metams, bet amnestija bausmę nukirpo trečdaliu. Už grotų jis praleido vos pusmetį.

• 2003 metais iškrypėlis buvo nuteistas kalėti 7 metus ir 9 mėnesius už 15-mečio tvirkinimą ir lytinį prievartavimą, lytinį santykiavimą su 18 metų jaunuoliu pasinaudojant jo bejėgiškumu. Paskelbus amnestiją iškrypėliui skirta bausmė sumažėjo šeštadaliu.

• 2008-ųjų gruodį E. Čekanavičius vėl išėjo į laisvę. Praėjus vos pusmečiui jis vėl įkliuvo ir šiuo metu yra teisiamas. Prokuroras iškrypėlį pasiūlė įkalinti 18 metų, Kauno apygardos teismas jam skyrė 17 metų nelaisvės.

• 2012 kovą Lietuvos apeliacinis teismas E. Čekanavičiui skirtą laisvės atėmimo bausmę sumažino iki 15 metų.

• 2013 metų rudenį Kauno apylinkės teismas skelbs nuosprendį byloje, kurioje iškrypėlis kaltinamas prokuroro įžeidimu bei nepagarba teismui. Tai jau 10-oji pedofilui iškelta ir teismą pasiekusi baudžiamoji byla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.