D. Ustinovo advokatas apskundė nutartį dėl ekstradicijos į JAV

Ginklų prekyba įtariamo Rusijos

D. Ustinovui kaltinimai JAV pateikti kovo 25-ąją. JAV jam gresia įkalinimas ne mažiau kaip 20 metų.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
D. Ustinovui kaltinimai JAV pateikti kovo 25-ąją. JAV jam gresia įkalinimas ne mažiau kaip 20 metų.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 30, 2013, 1:12 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:33 PM

Teismo atstovas spaudai Gintautas Stalnionis BNS antradienį sakė, kad skundas buvo gautas pirmadienį, jeigu bus nenustatyta trūkumų, artimiausiu metu jis bus perduotas nagrinėjimui Lietuvos apeliaciniam teismui.

Liepos 22 dieną Vilniaus apygardos teismas nusprendė patenkinti Lietuvos generalinės prokuratūros pareiškimą dėl 47 metų Rusijos piliečio D. Ustinovo išdavimo Jungtinėms Valstijoms. Vyras įtariamas eksportavęs JAV gynybos ginkluotės sąraše esančias priemones.

Teismas paskelbė, kad išklausus šalių paaiškinimų, Lietuvos krašto apsaugos ministerijos specialisto paaiškinimų, prokuratūros pareiškimas pagrįstas ir turi būti patenkintas.

Skelbdamas nutartį teisėjas atkreipė dėmesį, kad nesprendžia išduodamo asmens kaltės klausimo, tik nustato, ar nėra Lietuvos baudžiamajame kodekse numatytų aplinkybių, dėl kurių asmuo gali būti neišduodamas.

Teismas atmetė D. Ustinovo aiškinimus, kad jį JAV persekioja dėl Rusijos pilietybės. Teisėjas suimtojo teiginius pavadino nepatvirtintais ir deklaratyviais: Rusijos pilietis nepateikė jokių politinį iš persekiojimą pagrindžiančių duomenų, o JAV kaltinimai nėra politinio pobūdžio.

D. Ustinovą į teismo posėdžius atlydėdavo ginkluoti pareigūnai, nes jis laikomas suimtas.

Pareiškime išduoti D. Ustinovą prokuratūra nurodė, kad birželį gautas JAV teisinės pagalbos prašymas dėl Rusijos piliečio išdavimo baudžiamajam persekiojimjui.

JAV pareigūnai nurodo įtariantys, jog nuo pernai spalio, veikdamas bendrininkų grupėje, D. Ustinovas eksportavo ir pasikėsino eksportuoti JAV gynybos ginkluotės sąraše esančias priemones: naktinius optinio matymo prietaisus, nuotolinio matymo vaizdo kameras ir kt. Taip pat rašoma, kad jis vykdė šių priemonių kontrabandą, legalizavo nusikalstamu būdu gautus pinigus.

JAV rašte taip pat minimos tūkstantinės JAV dolerių sumos, kurias D. Ustinovas pervedė bendrininkui. Susidomėjus šiais sandėriais teisėsaugai, JAV teisėjas išdavė D.Ustinovo arešto orderį.

Sulaikyti ir suimti V. Ustinovą Lietuvos pareigūnų paprašė JAV Teisingumo departamentas - gauta žinių, kad jis per Lietuvą gali bėgti į Rusiją.

D. Ustinovas buvo sulaikytas Vilniaus oro uoste balandžio 15 dieną.

Rusijos piliečiui kaltinimai JAV pateikti kovo 25-ąją. JAV jam gresia įkalinimas ne mažiau kaip 20 metų.

Aukšto rango Rusijos užsienio reikalų ministerijos diplomatas praėjusią savaitę pareiškė, jog Maskva tikisi, kad Lietuvos teismo sprendimas dėl D. Ustinovo išdavimo JAV bus peržiūrėtas. Aukšto rango Rusijos užsienio reikalų ministerijos diplomatas taip pat pažėrė priekaištų JAV dėl dvišalės sutarties pažeidimų.

„Mes tikimės, kad tai bus peržiūrėta ir teisingumas bus atstatytas artėjant apeliaciniam šio sprendimo nagrinėjimui“, - sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos komisaras dėl žmogaus teisių, demokratijos ir įstatymo valdžios Konstantinas Dolgovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.