Maskva tikisi, kad Lietuva pakeis sprendimą dėl D. Ustinovo

Vilniaus teismas turi

Prekeivis ginklais bus išduotas JAV.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Prekeivis ginklais bus išduotas JAV.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 31, 2013, 7:57 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:37 AM

„Mes manome, kad Vilniaus teismo spendimas turi būti peržiūrėtas. Tikimės, kad apeliacija suveiks, nepaisant tam tikro šio klausimo ekspertų pesimizmo, mes to tikimės“, - trečiadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos žmogaus teisių, demokratijos ir įstatymų viršenybės įgaliotinis Konstantinas Dolgovas.

Anot K. Dolgovo, Maskva remiasi tuo, kad Lietuva ir JAV gerbs teisėtus Rusijos piliečių interesus.

Komentuodamas K. Ustinovo padėtį, K. Dolgovas pažymėjo, kad amerikiečiai veikė nesilaikydami galiojančio Rusijos ir JAV susitarimo dėl abipusės teisinės pagalbos baudžiamosiose bylose.

„Jeigu amerikiečių pareigūnai turi kokių nors pretenzijų ponui D. Ustinovui, pateisinamų ar nepateisinamų, aš negaliu spręsti apie tai, pakelkite ragelį, atsiųskite notą, susisiekite su mūsų Generaline prokuratūra, Tyrimų komitetu, Teisingumo ministerija. Kontaktuokite, išdėstykite savo pretenzijų esmę, galbūt tai atvestų prie kokių nors Rusijos teisėsaugos organų veiksmų mūsų piliečio atžvilgiu“, - aiškino K. Dolgovas.

„Bet daroma kitaip: tas žmogus suimamas, pareikalavus amerikiečiams trečiosios valstybės teritorijoje, mes apie tai sužinome iš žiniasklaidos arba iš tos valstybės pareigūnų, kurie sako: mes nieko negalime padaryti, nes turime dvišalę sutartį su JAV dėl ekstradicijos, todėl jis ir išduodamas JAV. Kokie ten labai dažnai būna nuosprendžiai, mes puikiai žinome“, - sakė rusų diplomatas.

Tokią padėtį K. Dolgovas vadina „Rusijos piliečių kontrabanda į JAV teritoriją“.

D. Ustinovas įtariamas susijęs su JAV ginkluotės sąraše esančios įrangos eksportu. Kaltinimai jam buvo pateikti Jungtinėse Valstijose kovo 25 dieną. Valstijose jam gresia mažiausiai 20 metų kalėjimo.

Šių metų birželį Lietuvos valdžia gavo teisinės pagalbos prašymą iš JAV išduoti 47-erių metų Rusijos pilietį baudžiamajam persekiojimui.

Prašyme sakoma, kad, kaip įtariama, nuo praėjusių metų spalio, veikdamas bendrininkų grupėje, D. Ustinovas eksportavo tolimojo stebėjimo vaizdo kameras su infraraudonųjų spindulių ir šilumos jutikliais, naktinio matymo prietaisus, kurie yra JAV ginkluotės apyraše, bei planavo jų eksportą.

Liepos 22 dieną Lietuvos teismas patenkino prašymą išduoti D. Ustinovą JAV baudžiamajam persekiojimui. Šią savaitę D. Ustinovo advokatai apskundė šį sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.