Ginklų kontrabanda įtariamas rusas siunčiamas į JAV

Lietuvos apeliacinis teismas išnagrinėjo ginklų prekyba įtariamo Rusijos piliečio Dmitrijaus Ustinovo advokato skundą, kuriuo skundžiama Vilniaus apygardos teismo nutartis išduoti jo klientą JAV baudžiamajam persekiojimui ir paliko ją nepakeistą. Rusijos pilietis bus išduotas Jungtinėms Valstijoms. Ši teismo nutartis galutinė ir neskundžiama.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 14, 2013, 12:55 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:02 PM

Liepos 22 dieną Vilniaus apygardos teismas nusprendė patenkinti Lietuvos generalinės prokuratūros pareiškimą dėl 47 metų Rusijos piliečio D.Ustinovo išdavimo Jungtinėms Valstijoms. Vyras įtariamas eksportavęs JAV gynybos ginkluotės sąraše esančias priemones.

Į Lietuvos tarnybas su prašymu sulaikyti įtariamąjį kreipėsi JAV Teisingumo departamentas. Kovo 26 d. buvo išduotas vyro sulaikymo orderis.

Teismo sprendimu balandžio 15 dieną Vilniaus oro uoste sulaikytas Rusijos pilietis šiuo metu yra Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Jis sulaikytas dviem mėnesiams.

Vyras kaltinamas neteisėtai prekiavęs ginklais. Į Vilnių vyras atvyko neva įsigyti naktinio matymo prietaisą, kokie yra naudojami JAV kariuomenėje. JAV jam gresia įkalinimas ne mažiau kaip 20 metų.

Išklausęs šalių, Lietuvos krašto apsaugos ministerijos specialisto paaiškinimų, Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad prokuratūros pareiškimas pagrįstas ir turi būti patenkintas.

Skelbdamas nutartį teisėjas atkreipė dėmesį, kad nesprendžia išduodamo asmens kaltės klausimo, tik nustato, ar nėra Lietuvos baudžiamajame kodekse numatytų aplinkybių, dėl kurių asmuo gali būti neišduodamas.

Teismas atmetė D.Ustinovo aiškinimus, kad jį JAV persekioja dėl Rusijos pilietybės. Teisėjas suimtojo teiginius pavadino nepatvirtintais ir deklaratyviais: Rusijos pilietis nepateikė jokių politinį persekiojimą pagrindžiančių duomenų, o JAV kaltinimai nėra politinio pobūdžio.

Pareiškime išduoti D.Ustinovą prokuratūra nurodė, kad birželį gautas JAV teisinės pagalbos prašymas dėl Rusijos piliečio išdavimo baudžiamajam persekiojimui.

JAV pareigūnai nurodo įtariantys, jog nuo pernai spalio, veikdamas bendrininkų grupėje, D.Ustinovas eksportavo ir pasikėsino eksportuoti JAV gynybos ginkluotės sąraše esančias priemones: naktinius optinio matymo prietaisus, nuotolinio matymo vaizdo kameras ir kt. Taip pat rašoma, kad jis vykdė šių priemonių kontrabandą, legalizavo nusikalstamu būdu gautus pinigus.

JAV rašte taip pat minimos tūkstantinės JAV dolerių sumos, kurias D.Ustinovas pervedė bendrininkui. Susidomėjus šiais sandėriais teisėsaugai, JAV teisėjas išdavė D.Ustinovo arešto orderį.

Sulaikyti ir suimti D.Ustinovą Lietuvos pareigūnų paprašė JAV Teisingumo departamentas - gauta žinių, kad jis per Lietuvą gali bėgti į Rusiją.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas griežtai įvertino Vilniaus apygardos teismo sprendimą perduoti Rusijos pilietį Jungtinėms Valstijoms.

„Maskva griežtai reaguos į Lietuvos teismo sprendimą perduoti Dmitrijų Ustinovą Jungtinėms Valstijoms. Teismo sprendimas D.Ustinovą perduoti JAV turi būti peržiūrėtas“, – reaguodamas į Vilniaus apygardos teismo sprendimą perduoti JAV D.Ustinovą, kalbėjo Rusijos Federacijos Užsienio reikalų ministerijos komisaras žmogaus teisėms ir demokratijai Konstantinas Dolgovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.