Prieš biržietį ūkininką – nauji banditų išpuoliai

Į Biržus antradienį nuvykusiam policijos generalinio komisaro pavaduotojui Renatui Požėlai apie miestą valdančius banditus ir jų išpuolius prieš jo ūkį atvirai papasakojęs 47 metų ūkininkas Romualdas Misevičius sulaukė naujo nusikaltėlių keršto.

Biržų krašto ūkininkas R.Misevičius tikisi, kad pareigūnai pagaliau padės jam apsiginti nuo banditų išpuolių.<br>R.Stundžienė
Biržų krašto ūkininkas R.Misevičius tikisi, kad pareigūnai pagaliau padės jam apsiginti nuo banditų išpuolių.<br>R.Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 30, 2013, 1:24 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:58 PM

Kitą dieną po atviro tėvo pasakojimo apie Biržų kasdienybę į pupų lauką Rigmantiškių kaime nuvykęs jo 23 metų sūnus Simas rado apgadintą ten dirbusį kombainą „Class Lexion 670“. Kombaino dalgius sulaužė į žemę tarp pupų įbesti sulenkti metaliniai armatūros strypai.

„Sulaužyti du kombaino dalgiai, kurių vienas kainuoja 3 tūkst. litų“, – lrytas.lt sakė R.Misevičius, paklaustas, kiek nuostolių šįkart patyrė. Iš viso per kelis mėnesius nesiliaujančių nusikaltėlių išpuolių ūkininko šeima patyrė mažiausiai 50-60 tūkst. litų nuostolio.

Ūkininkui pikta ne tiek dėl apgadintos technikos, kiek dėl prastovų. „Sulaužytas detales reikia suremontuoti arba lėkti pirkti naujų, o dabar pats darbymetis. Dar gerai, kad Dievulis mums šiemet geras, nelyja. Tačiau pupos jau byra, reikia būtinai kulti“, – pasakojo ekologine žemdirbyste užsiimantis R.Misevičius. Apie 1 tūkst. hektarų žemės dirbančio ūkininko laukuose auginami ekologiški kviečiai, rugiai, avižos, pupos, grikiai, žirniai.

Tai jau ne pirmas panašus nusikaltėlių išpuolis prieš R.Misevičių. Pasak vyriškio, kadangi jis viską augina ekologiškai, tai pavasarį užsėjus laukus, į juos technika atvažiavo prasidėjus javapjūtei. Tuomet ir paaiškėjo, kad kone visuose jo laukuose, modernaus, maždaug milijoną litų kainuojančio kombaino, laukia žabangos – metaliniai armatūros strypai.

Į žemę tvirtai įkalti ir maždaug 30-40 cm virš žemės paviršiaus išlindusių strypų tarp augančių grūdinių kultūrų nematyti, kuldamas kombainas juos kliudo ir būna apgadinamas.

Tarsi to būtų maža, ūkininkas savo laukuose aptiko net išmėtytų supjaustytų akėčių gabalų, praduriančių padangas. Tiesa, jos išmėtytos ne šiomis dienomis, nes jau apaugusios žole. O štai spąstai pupų lauke – U forma išlenkti ir galais į žemę sukalti armatūros strypai – paspęsti neseniai.

Pasak R.Misevičiaus, visi šie išpuoliai prasidėjo šiemet, kai jis savo žemėse kartu su keliais kitais medžiotojų būrelio nariais sučiupo du brakonieriaujančius ginkluotus biržiečius. Juos ūkininkas įvardija kaip Biržuose karaliaujančios nusikaltėlių gaujos lyderius.

Tačiau už brakonieriavimą jie taip ir nebuvo nubausti – trys iš penkių medžiotojų pakeitė savo parodymus įatraimųjų naudai.

Po šio susikirtimo su banditais, ūkininkas sulaukė jų keršto. „Mano žmona nebegali į Biržus nuosavu automobiliu nuvažiuoti – nuolat subadomos padangos“, – sakė vyriškis. Pastarąjį kartą padangos buvo subadytos, kol moteris buvo kirpykloje. Nors žmonės matė tai padariusį jaunuolį, R.Misevičius išsiaiškino jo pavardę, liudyti niekas nesiryžo – prisipažino bijantys nusikaltėlių keršto.

Buvo pradurtos ir šiemet vidurinę baigusio jaunesniojo sūnaus automobilio padangos, kai jis trumpam sustojo prie vaistinės per savo išleistuves.

„Nusikaltėliai per savo „strielką“ netgi kalbėjo, kad mano jaunesniojo sūnaus nelies, o vyresnįjį reikia „užversti“ (nusikaltėlių žargonu – nužudyti. – Red.)“, – pasakojo R.Misevičius.

O prasidėjus šiųmetei javapjūtei paaiškėjo, kad dirbti laukuose kombainui praktiškai neįmanoma – juose daugybė metalinių strypų prismaigstyta.

„Šis galingas kombainas gali per dieną nukulti apie 30 hektarų, tačiau mes dabar nukuliame vos iki 9 hektarų“, – sako ūkininkas, kurio kombaino nuolat sulaužomus padargus taiso specialiai prie lauko budintys keli mechanikai. R.Misevičiaus teigimu, dėl nusikaltėlių išpuolių jis per kelis mėnesius patyrė mažiaus 50-60 tūkst. litų nuostolį.

R.Misevičių atvirai prabilti apie tai, kas iš tiesų valdo Biržus, paskatino praėjusį savaitgalį visuomenę sukrėtęs įvykis, kai tiesiog gatvėje iš kovinio ginklo buvo nušautas 17-metis biržietis.

Su pora metų jaunesniu draugu einantį nepilnametį apšaudė anksčiau su Biržų nusikalstamu pasauliu sietas 37 metų Dainius Miliukas, dabar gyvenantis Vilniuje. Kodėl buvęs daugkartinis Lietuvos dziudo čempionas ėmė šaudyti iš savigynai legaliai turėto pistoleto „Makarov“ į paauglius, aiškinasi teisėsaugos pareigūnai.

Nors 3 mėnesiams suimtas D.Miliukas pareigūnams teigė, kad šaudyti ėmė po žodinio konflikto su paaugliais, likęs gyvas nepilnametis tai neigia – jie su draugu, pamatę Maironio gatvėje prie krūmų su pistoletu rankose tupintį D.Miliuką, išsigando ir skubiai praėjo pro šalį. Tačiau juos sugyventinės tėvo vairuojamu automobiliu BMW prisivijęs įtariamasis įsakė gultis ant žemės, o jaunuoliams ėmus bėgti – pradėjo šaudyti.

„Mano ginamasis labai gailisi dėl to, kas įvyko“, – prieš kelias dienas sakė D.Miliuko advokatas Justas Vilys. Gynėjo teigimu, vyriškis savo kaltę visiškai pripažįsta, o teisme apsiverkė.

Po šio nusikaltimo visuomenėje kilo didelis pasipiktinimas dėl nevaldomos situacijos Biržuose. Buvo pradėti net keli tarnybiniai patikrinimai dėl Biržų rajono policijos darbo, antradienį čia lankėsi, ir ne tik su miesto politikais, pareigūnais, tačiau, ir su eiliniais biržiečiais susitiko generalinio komisaro pavaduotojas R.Požėla. Iš pirmų lūpų išgirdęs ūkininko R.Misevičiaus pasakojimą, jis paragino jį pasilikti po susitikimo pokalbiui ir pažadėjo, kad policija tikrai imsis priemonių.

Gali būti, kad šis pažadas bus ištesėtas. Pasak R.Misevičiaus, jei iki šiol visi išpuoliai prieš jo šeimą ir ūkį buvo tiriami atskirai, tai dabar ketinama bylas jungti į vieną, ir bus tiriami kartu. Tuo užsiims Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.