Už ginklų kontrabandą nuteistas airis M.Campbellas apkaltino teismą

Dvylikos metų laisvės atėmimo bausme dėl paramos teroristinei grupei, ginklų laikymo ir rengimosi vykdyti ginklų kontrabandą nuteistas Michaelas Campbellas Lietuvos apeliaciniame teisme penktadienio rytą sakė baigiamąją kalbą, kuria Lietuvos teisėsaugą mėgino įtikinti nerėmęs teroristinės grupuotės „Tikroji Airijos respublikonų armija“ ir nemėginęs jai perduoti ginklų.

Michaelas Campbellas nesutinka su kaltinimais, o Vilniaus apygardos teismą kaltina neobjektyvumu ir negebėjimu tinkamai tirti įrodymus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Michaelas Campbellas nesutinka su kaltinimais, o Vilniaus apygardos teismą kaltina neobjektyvumu ir negebėjimu tinkamai tirti įrodymus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 30, 2013, 10:40 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:03 PM

Baigiamosios kalbos pasiklausyti atvyko Airijos ambasados bei šios šalies parlamento atstovai, kurie labai įdėmiai klausėsi nuteistojo M.Campbello kalbos.

Išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, nuteistasis teismą kaltino neobjektyvumu – netinkamai atlikus įrodymų tyrimą:

„Byloje nėra visų įrodymų. Prokurorai nepateikė susitikimų, vykusių Ispanijoje, garso ir vaizdo įrašų, nors tvirtino, kad tokie įrašai byloje yra.

Nepateikė susirašinėjimo su saugumo institucijomis dokumentų, todėl, jei tokie įrašai ir buvo, ar jie padaryti teisėtai – išlieka neaišku. Britų saugumo tarnyba MI-5 neturėjo leidimo ir galimybės teisėtai vykdyti savo veiklos Airijoje“, – posėdyje kalbėjo nuteistasis.

M.Campbellas teismui taip pat aiškino, kad teismas netyrė itin svarbių aplinkybių – esą kai kuriuose užsienio saugumo tarnybų pateiktuose dokumentuose įvardyta ne jo, bet kito asmens gimimo data: „Bylos medžiagoje gausu dokumentų su kito asmens gimimo duomenimis, tačiau teismas to netyrė ir apkaltinamajame nuosprendyje apie tai nepasisakė.“

Lietuvos apeliacinis teismas sprendimą šioje byloje paskelbs spalio 2 dieną. Prokuroras prašo 16 metų įkalinti M.Campbellą, tuo tarpu jo gynėjai teismo prašo išteisinti Airijos pilietį ir bylą nutraukti.

Nesulaukė paramos iš teisėsaugos

Lietuvos apeliacinis teismas birželį baigė nagrinėti vadinamos „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ ginklų kontrabandos bylą, nesulaukus atsakymų iš Jungtinės Karalystės ir Airijos teisėsaugos.

Teismas konstatavo, kad per pusantrų metų trukusį tarptautinį susirašinėjimą nei ekstradicijos, nei teisinės pagalbos prašymo pagalbai neįvykdyti.

Apeliacinis teismas nagrinėja skundą, kurį pateikė 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Michaelas Campbellas. Vilniaus apygardos teismas jį pripažino kaltu dėl paramos teroristinei grupei, ginklų laikymo ir rengimosi vykdyti ginklų kontrabandą.

M.Campbello advokatė Ingrida Botyrienė teismą tikino, kad nusikaltimai buvo išprovokuoti britų saugumo tarnybos MI-5, o juos įgyvendinant neteisėtai veikė ir Lietuvos Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Tikina esąs nekaltas

M.Campbellas tikina esąs nekaltas: „Byla yra visiškai sukurta remiantis neteisėta veikla.“

I.Botyrienės teigimu, byloje nėra duomenų, kad M.Campbellas priklausė „Tikrajai Airijos respublikonų armijai“ - sukarintai grupuotei, kuri priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje.

Bylos nagrinėjimas užtruko, kai pernai teismas nesėkmingai mėgino apklausti nuteistojo brolį Liamą ir kitą kaltinamąjį Brendaną McGuiganą. Šiuos asmenis Jungtinė Karalystė ir Airija išduoti atsisakė dėl prastų kalinimo sąlygų Lietuvoje, šiuo metu jie yra laisvėje.

M.Campbellas buvo suimtas 2008 metų sausį Vilniuje, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Prokuroras anksčiau yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M.Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Lietuvos prokurorai teigia, kad ginklų įsigijimo operaciją organizavo jo brolis L.Campbellas, vadinamas vienu iš „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ vadovų.

Keltų lyga kreipėsi į Lietuvą

Teisingumo ministerijai ir Lietuvos ambasadai Didžiojoje Britanijoje siųstame laiške Keltų lyga taip pat užsimena, kad britų piliečio M.Campbello suėmimas buvo politiškai motyvuotas ir neteisėtas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko Juliaus Sabatausko įsitikinimu, toks Keltų lygos kreipimasis į Lietuvos Vyriausybę – ne itin korektiškas.

Politikas priminė, kad Lietuva jau yra pralaimėjusi keletą bylų Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl teisės į nešališką ir teisingą teismą, todėl bet koks kišimasis į bylą, politiko įsitikinimu, pakenktų Lietuvai.

Tuo tarpu M.Campbello advokatė I.Botyrienė teigia, kad organizacija mėgina atkreipti dėmesį į absurdišką situaciją, kai žmogus suimtas daugiau nei penkeri metai, nors teismo sprendimas nėra įsiteisėjęs.

„Mes pusantrų metų siekėme sulaukti teisinės pagalbos iš Jungtinės Karalystės, tačiau jos negavome. Mano ginamasis daugiau nei penkerius metus yra suimtas, nors Vilniaus apygardos teismo sprendimas neįsiteisėjęs“, – kalbėjo ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas