Prieš banditus sukilęs Biržų ūkininkas nepasiduos

Apie Biržų rajoną valdančią, bet nebaudžiamą nusikaltėlių gaują, kuri jau keletą mėnesių jį terorizuoja, viešai prabilęs 47 metų biržietis ūkininkas Romualdas Misevičius sulaukė naujų išpuolių.

R.Misevičius teigė, kad daugelis biržiečių jaučiasi nesaugūs, yra įbauginti.<br>R.Stundžienės nuotr.
R.Misevičius teigė, kad daugelis biržiečių jaučiasi nesaugūs, yra įbauginti.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 31, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:40 PM

Antradienį per susitikimą su policijos generalinio komisaro pavaduotoju Renatu Požėla apie Biržų nusikaltėlių išpuolius atvirai papasakojęs R.Misevičius vėl priverstas skaičiuoti piktadarių padarytus nuostolius.

Trečiadienį modernus, apie milijoną litų kainuojantis ūkininko kombainas buvo apgadintas, kai kuliamame pupų lauke užvažiavo ant specialiai į žemę įkastų metalinių strypų.

Per kelis mėnesius dėl nusikaltėlių išpuolių šis žemdirbys patyrė maždaug 50–60 tūkst. litų nuostolių. Buvo subadytos jo šeimos narių automobilių padangos, nušautas ūkininko elnyno gražiausias elnias.

Negana to, banditai pagrasino susidoroti su vyresniuoju R.Misevičiaus sūnumi, jeigu tėvas nesiliaus ieškoti teisybės.

– Aš neišsigąsiu, ištversiu. Turiu pinigų, nepasiduosiu.

Bet ką daryti smulkiesiems ūkininkams? Ateis banditai ir lieps mokėti duoklę, jei nenori, kad ir jiems taip būtų, kaip Misevičiui”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo tūkstantį hektarų žemės Biržų rajone valdantis ūkininkas.

– Ar neperdedate viešai pareiškęs, kas Biržus valdo nusikaltėlių gauja, o vietos valdžia ir policija bejėgė?

– Tai, ką pasakiau per susitikimą su aukštais policijos pareigūnais, daugelis biržiečių seniai žino. Biržus valdo gerai organizuota gauja, kurioje yra apie 30 narių.

Jie turi savo bendrą kasą, vadinamąjį „obščiaką”, iš kurio samdosi gerus advokatus, papirkinėja pareigūnus, kaip kadaise Panevėžio Tulpiniai turi sodybą, kurioje renkasi į pasitarimus – „strielkas”, rengia orgijas.

Oficialiai jie – verslininkai. Pavyzdžiui, kai kurie rengia komercines medžiokles, kviečia į Lietuvą medžioti užsieniečius, biržiečius veža dirbti į užsienį.

Jie savo rankomis nieko nedaro – prisiverbuoja jaunimėlio, vadinamųjų „torpedų”.

Tokiems vaikinukams šie banditai daro įspūdį – nauji brangūs automobiliai, mergos, pinigai. Todėl jaunimas ir vykdo visus jų nurodymus. Kiek žmonių Biržuose nuo jų yra nukentėję! Langus išdaužo, padangas subado, namus ar sodybas padega.

– Už ką nusikaltėlių pykčio sulaukėte jūs?

– Pernai pradėjau medžioti ir kitų medžioklės būrelio narių pradėjau klausinėti, koks čia karas miškuose vyksta, kodėl niekas nieko nedaro, kad mūsų teritorijoje brakonieriaujama. Teko girdėti, kad net verslas iš to daromas, brakonieriai vėliau žvėrieną veža parduoti į Panevėžį.

Tuomet pirmąkart buvau perspėtas, kad nekiščiau nosies ne į savo reikalus. Pernai rudenį mūsų šeimai priklausančiame elnyne iš karabino buvo nušautas gražiausias bandos elnias.

O šį pavasarį mūsų medžioklės būrelio teritorijoje sugavome du brakonierius su šautuvais. Jie – mano minėtos gaujos vadai.

Tačiau tyrimas dėl brakonieriavimo buvo nutrauktas, nes pabūgę parodymus pakeitė trys iš penkių medžiotojų.

Mūsų pačių vos nenubaudė už brakonieriavimą, nes galėjome medžioti naktį, o brakonierius pagavome 15–20 minučių po vidurnakčio.

Aš visiškai nesistebiu, kad taip nutiko, – vietos aplinkosaugininkai susiję su banditais. Ką jie gali padaryti, jei vienas per tų nusikaltėlių firmą į Norvegija važiuoja tvorų dažyti, kitas šeimomis su banditais draugauja.

– Papasakokite, kaip jums pradėjo keršyti.

– Jau nebeprisimenu, kiek tiksliai pareiškimų policijai esame parašę, gal kokius šešis.

Žmona nebegali nuosavu automobiliu į Biržus nuvažiuoti – padangos nuolat subadomos.

Bandėme automobilį pastatyti prie kultūros namų, kur vaizdo kameros sukabintos, – irgi subadė, o policija nieko neišsiaiškino. Pastarąjį kartą padangos buvo pradurtos, kai žmona buvo į kirpyklą nuvažiavusi.

Žmonės matė jaunuolį, kuris tai padarė, sužinojau jo pavardę, tačiau visi atsisakė liudyti – prisipažino bijantys, nes supranta, kas Biržuose dedasi.

Sūnus per abiturientų išleistuves trumpam sustojo prie vaistinės – irgi padangas subadė, šventę vaikui sugadino.

– Sakėte, jog didžiausių nuostolių pridarė nusikaltėlių spąstai jūsų laukuose.

– Mūsų ūkis ekologinis, todėl, pavasarį pasėję laukuose kviečius, rugius, avižas, grikius, žirnius, pupas, į laukus technika nebevažiavome iki pat derliaus nuėmimo.

O kai rugpjūtį pradėjome kulti, paaiškėjo, kad laukai pilni metalinių strypų.

Mūsų kombainas galingas, šiemet pirmą sezoną turime, apie milijoną litų kainavo. Tokiu per dieną galima 30 hektarų nukulti, tačiau negalime – vos iki 9 hektarų įveikiame. Vis lūžta dalgiai, kitos detalės sugadinamos.

Įsivaizduokite, į žemę stipriai sukalti armatūros strypai, virš žemės paviršiaus išlindę 30–40 centimetrų. Sužėlusiame lauke jų nematyti, o užvažiuoja kombainas ir dalgius sulaužo. Tenka taisyti, virinti arba naujų lėkti pirkti. O vienas dalgis kainuoja 3 tūkstančius litų.

Jau nebesuskaičiuoju, kiek tų strypų iš laukų surinkome.

Vieno lauko, gal 12 hektarų, kur ypač daug gelžgalių buvo, visai nekūliau.

O viename lauke radome akėčių gabalų – sukarpytų ir į vieną eilę sukrautų. Tarsi policijos ežį ant kelio, kad kombainui padangas subadytų.

– Ar bent vienas išpuolis buvo ištirtas?

– Ne, nebuvo. Dėl strypų laukuose pirmą pareiškimą parašiau rugpjūčio 12 dieną, kai paaiškėjo, kad trys kviečių laukai pilni gelžgalių. Atvažiuoja policija, pareiškimą ir strypus paima, išsiveža. Ir viskas, tyla.

Po to atsiunčia pranešimą, kad atsisako pradėti ikiteisminį tyrimą. Atseit nedaug nuostolių padaryta. Gal dabar kas nors keisis, nes tyrėja iš Panevėžio skambino, sakė, jog visas tas bylas sujungs į vieną.

– Kitam nuo tokio terorizavimo ir rankos gali nusvirti.

– Visada tikėjau Lietuva ir vaikus taip auginau. Gyniau nepriklausomybę ir per Sausio 13-ąją, ir per pučą, už tai apdovanojimų turiu. Tačiau niekada nemaniau, kad dabar turėsiu kovoti su banditais, kurie nori sugriauti ūkį, sunaikinti šeimą.

Aš neišsigąsiu, nepasiduosiu – turiu pinigų, jei reikės, sargus pasisamdysiu. Bet ką daryti kitiems, silpnesniems?

– Ar biržiečiai pelnytai kaltina vietos teisėsaugą neveiklumu ir bejėgiškumu?

– Iš tikrųjų negalima tik peikti policijos pareigūnų, kad jie nieko nedaro. O ką jie gali padaryti? Pasižiūrėkite, kokios jų galimybės, darbo sąlygos.

Buvau pas komisarą pasikalbėti, o jis rankomis skėsčioja – komisariate 10–12 laisvų etatų, trūksta pareigūnų.

Apie kokį saugumą kalbėti, jei naktį vienas ekipažas visame rajone patruliuoja, o moterys pareigūnės nusikaltėlius konvojuoja, nes nėra kam?

Jeigu kokį nors banditą uždarytų į patalpas, kokiose dirba Biržų policininkai, jis žmonių teisių gynėjams pasiskųstų, tikriausiai kompensaciją gautų. Pats mačiau, kokiuose apgailėtinuose kabinetuose sėdi pareigūnai.

– Po atviro jūsų pasakojimo nebeatrodo, kad Biržai – ramus rajonas, nors policijos vadovai remiasi statistika, pagal kurią čia kriminogeninė padėtis nėra bloga.

– Iš šalies atrodo, kad Biržai – gražus, ramus miestas. Ir statistiką galima sudėlioti, kaip nori, – kokio pareiškimo neužregistruoti arba ikiteisminį tyrimą nutraukti.

Iš tiesų paprasti biržiečiai jaučiasi įbauginti, o nusikaltėliai klesti. Juk ir toje vietoje, priešai teismą, kur buvo nušautas septyniolikametis, jau ne vieni metai narkotikai pardavinėjami, bet niekas nieko nedaro.

Septyniolikametis buvo nušautas gatvėje

* R.Misevičių atvirai prabilti apie nusikaltėlius paskatino visuomenę sukrėtęs įvykis, kai praėjusio šeštadienio vakarą gatvėje iš pistoleto „Makarov” buvo nušautas 17-metis biržietis.

* Su pora metų jaunesniu draugu einantį nepilnametį apšaudė anksčiau su Biržų nusikalstamu pasauliu sietas 37 metų D.Miliukas, dabar gyvenantis Vilniuje.

* Trims mėnesiams suimtas D.Miliukas pareigūnams teigė, kad šaudyti ėmė po žodinio konflikto su paaugliais, bet likęs gyvas nepilnametis tai neigia – jie su draugu, pamatę Maironio gatvėje prie krūmų su pistoletu rankose tupintį D.Miliuką, išsigando ir skubiai praėjo pro šalį.

* Tačiau sugyventinės tėvo vairuojamu automobiliu BMW prisivijęs įtariamasis jaunuoliams įsakė gultis ant žemės, o jiems ėmus bėgti pradėjo šaudyti.

* Jaunesniajam pavyko pabėgti ir pasislėpti, o pervertą dviejų kulkų septyniolikametį kitą rytą motina rado po gretimo namo balkonu negyvą.

* Policijai paskelbus D.Miliuko paiešką jis pats pasidavė po dviejų parų – atvyko į komisariatą Vilniuje.

* „Mano ginamasis labai gailisi dėl to, kas įvyko”, – prieš kelias dienas sakė įtariamojo advokatas J.Vilys. Gynėjo teigimu, vyriškis savo kaltę visiškai pripažįsta, o teisme apsiverkė.

* Ar tuo metu, kai šaudė į nepilnamečius, D.Miliukas nebuvo apsvaigęs nuo alkoholio ar kitų medžiagų, advokatas neatsakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.