Garsi buvusių Kauno policininkų byla baigėsi išteisinimu

Buvusiems policijos pareigūnams, kurie galimai neteisėtai rinko ir asmeniniame kompiuteryje laikė greitį viršijusių vairuotojų duomenis, o vėliau galimai mėgino papirkti per kratą paimtą kompiuterį apžiūrėjusį policijos ekspertą, Vilniaus apygardos teismas paskelbė išteisinamąjį nuosprendį.

Buvę Kauno rajono policijos pareigūnai Julius Bikmanas (38 m.), Giedrius Barauskas (34 m.) ir Vilma Krugelytė (28 m.) išteisinti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Buvę Kauno rajono policijos pareigūnai Julius Bikmanas (38 m.), Giedrius Barauskas (34 m.) ir Vilma Krugelytė (28 m.) išteisinti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Sep 18, 2013, 4:30 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:54 AM

Buvę Kauno rajono policijos pareigūnai Julius Bikmanas (38 m.), Giedrius Barauskas (34 m.) ir Vilma Krugelytė (28 m.) trečiadienį išteisinti, nes nebuvo nustatyta Baudžiamojo kodekso 227 str. numatytos nusikaltimo sudėties požymių.

Išteisindamas buvusius Kauno pareigūnus teismas pažymėjo, kad Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorės Nijolės Frolovos sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimas buvo pagrįstas.

Teismas pažymėjo, kad Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras pritarė prokurorės sprendimui nutraukti ikiteisminį tyrimą, tačiau kodėl byla buvo atnaujinta ir pasiekė teismą – neaišku.

Priimdamas išteisinamąjį nuosprendį teismas pažymėjo, kad ne visi padaryti nusižengimai kvalifikuojami kaip nusikaltimai. Esą pareigūnams galėjo būti taikoma administracinė ar drausminė atsakomybė.

Buvo kaltinami pasikėsinimu papirkti

Buvę Kauno rajono Viešosios policijos skyriaus Patrulių būrio pareigūnai ir tyrėja buvo kaltinami pasikėsinimu papirkti policijos ekspertą ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi.

Vilniaus apygardos teisme narpliojo bylą, kai galimai rinkę greitį viršijusių vairuotojų duomenis, pareigūnai juos neva laikė asmeniniame kompiuteryje.

Buvo įtariama, kad fiksuotus greičio pažeidimus policijos patruliai parodydavo greitį viršijusiems vairuotojams, tačiau galimai už tam tikrą užmokestį oficialiai pažeidimų neregistruodavo.

Įkliuvo pareigūnams 2011 metais

2011 metais G. Barauską ir jo kolegą Arijų Janušą, kuriems buvo pateikti įtarimai dėl pasikėsinimo papirkti Lietuvos kriminalinio biuro pareigūnus – už tai, kad šie nuslėptų galimai vogto automobilio faktą, buvo duotas 4 tūkst. eurų (13,8 tūkst. litų) kyšis.

Per sulaikymo operaciją iš sulaikytų asmenų pareigūnai paėmė asmeninį kompiuterį, kuriame buvo įdiegta ir naudojama programinė įranga transporto priemonių greičiui matuoti.

Vėliau paaiškėjo, kad asmeniniame kompiuteryje duomenis kaupę policininkai specialia programa ištrynė visą jame esančią informaciją, kurios nepavyko atkurti net informacinių technologijų ekspertams.

Rūpinosi įrašų sunaikinimu

Buvę policijos pareigūnai esą rūpinosi, kad per kratą paimtame kompiuteryje įrašai nebūtų atkurti.

Kaltinamųjų prašymus Lietuvos kriminalinės policijos biuro tyrėjai fiksavo garso įrašymo aparatūra. Buvę pareigūnai desperatiškai pradėjo ieškoti pažįstamų, galinčių daryti įtaką kompiuterio apžiūrą atliekančiam ekspertui.

Susisiekusi su Lietuvos kriminalinės policijos biure dirbančiu pareigūnu buvusi tyrėja V.Krugelytė ieškojo žmogaus, galinčio paveikti Kriminalistinių tyrimų centre dirbantį pareigūną, kuris turėjo atlikti kompiuterio ekspertizę.

Liudytojo Vadimo Gudoito teigimu, V.Krugelytė norėjo, kad kompiuteryje esantys duomenys nebūtų atkurti.

Kriminalistai spendė pasalą

Išgirdęs tokį prašymą Policijos departamente dirbantis tyrėjas pažadėjo padėti, tačiau apie pokalbį informavo savo vadovybę. Kiek vėliau policija suorganizavo pasalą – buvo suplanuotas susitikimas su, esą, jiems padėti galinčiu pareigūnu, kuris susitikime dalyvavusių kaltinamųjų V.Krugelytės ir J.Bikmano pokalbį įrašė.

Po kelių mėnesių eksperto išvadose konstatuota, kad kompiuteryje buvo naudota speciali policijos programa, tačiau vaizdo įrašai su užfiksuotais duomenimis buvo ištrinti panaudojant specialią programinę įrangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.