G.Jacka gali netekti ir kurhauzo, ir 100 tūkst. litų

Prieš 11 metų gaisro nuniokotas Palangos kurhauzas pamažu prikeliamas naujam gyvenimui. Tačiau dalį pastato tebejuosianti aukšta tvora slepia kitokį vaizdą – medinės kurhauzo liekanos vis dar dūla nepaliestos, palangiškių Jackų šeima nesiėmė išsaugoti šios kultūros vertybės. Neapsikentę paveldosaugininkai siekia atimti iš Jackų jiems priklausančią pastato dalį. Negana to, palangiškių šeimai gali tekti atlyginti padarytą žalą – daugiau kaip 100 tūkst. litų.

Palangiškis G.Jacka teisme bando įrodyti, kad valstybė jam trukdo rūpintis kurhauzu.<br>E.Petkutės nuotr.
Palangiškis G.Jacka teisme bando įrodyti, kad valstybė jam trukdo rūpintis kurhauzu.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

2013-09-19 14:54, atnaujinta 2018-02-22 00:56

Į Palangos miesto apylinkės teismą ketvirtadienį Gediminas Jacka atvyko su nauju prašymu – šįkart jis paprašė teismo stabdyti procesą, kol bus baigta nagrinėti kita byla, kurioje verslininkas reikalauja iš naujo nustatyti naudojimosi kurhauzu tvarką. G.Jacka nusitaikė ir į jau atstatytą legendinio pastato dalį.

„Tiek dėmesio nesulaukiau net baudžiamojoje byloje“, - išvydęs teismo salėje jo laukiančius žurnalistus kiek sutriko G.Jacka. Pastaruosius dešimt metų jis nuolat mina teismų slenksčius. Vien dėl kurhauzo pradėta daugiau kaip dešimt bylų, kai kurios jau yra išnagrinėtos.

Atstatyti nepradėjo iki šiol

Po ilgų raginimų pasirūpinti sparčiai nykstančia kurhauzo dalimi valstybę atstovaujanti Palangos miesto savivaldybė ir Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į teismą, siekdami perduoti įdomią istorinę praeitį turintį statinį valstybės žinion. Tokią galimybę numato įstatymai, jei kultūros paveldo objektą apsiėmęs tvarkyti šeimininkas savo pareigas pamiršta.

„Kurhauzas nukentėjo nuo gaisro, Jackoms buvo pateikti reikalavimai užkonservuoti likusias autentiškas pastato dalis, tačiau šis reikalavimas nebuvo vykdomas, tos pastato dalys toliau griuvo ir nyko. Šiandien išlikę jau tik pamatai“, - sprendimo kreiptis į teismą motyvus dėstė Kultūros paveldo departamento atstovas Arūnas Umbrasas.

G.Jacka ne kartą viešai deklaravo norįs pastatą tvarkyti, tačiau paveldosaugininkai esą neišduoda reikiamų dokumentų. „Tai netiesa. Jiems buvo suteiktas leidimas avarinės būklės pastate atlikti būtiniausius remonto darbus, galėjo rengti atstatymo projektą. G.Jacka buvo užsakęs atlikti išlikusių dalių matavimus, turėjo visą medžiagą, žinojo, nuo ko pradėti statinį atkurti ir tvarkyti. Bet jokių veiksmų nebuvo, tik prirašyta šūsnis raštų valstybinėms institucijoms“, - aiškino A.Umbrasas.

Paveldosaugininkai įsitikinę, jog Jackos tik bando imituoti susirūpinimą kultūros vertybės išsaugojimu, o jų pretenzijos nepagrįstos.

Šeimos apetitas auga

Kultūros paveldo departamentas jau įvertino ir statiniui padarytą žalą. Dėl nepriežiūros Jackoms gresia milžiniška bauda – daugiau kaip 100 tūkst. litų.

Neseniai Jackos departamentui buvo pateikę prašymą išduoti projektavimo sąlygas. Paveldosaugininkai mano, jog taip tik stengiamasi parodyti tariamas pastangas, kurias esą žlugdo pati valstybė.

Ketvirtadienį G.Jacka paprašė teismo stabdyti kurhauzo paėmimo valstybės žinion procesą, kol bus baigta nagrinėti byla, kurioje verslininkas prašo teismo iš naujo nustatyti naudojimosi kurhauzu tvarką. Ar teismas tenkins šį prašymą, paaiškės rugsėjo 30 dieną.

Legendinis pastatas sudegė 2002 metų rugpjūčio 25-ąją. Po pusmečio teismas patvirtino taikos sutartį, kuria pastato bendraturčiai pasidalijo kurhauzą, nustatyta naudojimosi juo tvarka. Tačiau šiemet Jackos kreipėsi į Palangos miesto apylinkės teismą prašydami ją nustatyti iš naujo – skirti jiems dalį mūrinės, jau atstatytos kurhauzo dalies bei leisti ant išlikusių pamatų atstatyti kitas pastato dalis.

Antradienį teismas Jackų prašymą atmetė, tačiau G.Jacka tikisi, kad aukštesnės instancijos teismas jam bus palankesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.