Pagrobta šviesiaplaukė iki paskutinių akimirkų kovojo už gyvybę

„Ji buvo simpatiška, liekna blondinė. Greičiausiai todėl į ją ir atkreipė dėmesį tie pagrobėjai“, – lrytas.lt sakė dembavietė Lina (vardas pakeistas), pažinojusi septyniolikametę Dembavos kaimo gyventoją E.D., kurios kūnas šeštadienio rytą rastas sudegusiame automobilyje miškelyje netoli Keravos kaimo.

Dembavietė Lina nesistebi, kad jos draugė iš visų jėgų kovojo už savo gyvybę – ji visuomet buvo ryžtinga.<br>R.Stundžienės nuotr.
Dembavietė Lina nesistebi, kad jos draugė iš visų jėgų kovojo už savo gyvybę – ji visuomet buvo ryžtinga.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 21, 2013, 9:42 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:58 PM

Liną sukrėtė žinia apie šį žiaurų nusikaltimą. „Ji visuomet buvo linksma, turėjo daug draugų. Jos svajonė buvo išvažiuoti gyventi į Ispaniją. Prieš kurį laiką ji ten lankėsi pas giminaičius“, – pasakojo mergina.

Kas valandą vis ieškanti internete naujos informacijos apie E.D. nužudymą paauglė lrytas.lt sakė nenustebusi, kai sužinojo, kad pagrobta draugė iš visų jėgų stengėsi išsigelbėti, skambino į Bendrąjį pagalbos centrą net vežama bagažinėje.

„Ji buvo ryžtinga, mokėjo už save pakovoti“, – sakė ją pažinojusi dembavietė. Linos teigimu, ši mergina buvo atsargi ir svetimą automobilį tikrai nebūtų sėdusi. „Ją galėjo nebent jėga kažkas įsisodinti“, – spėjo ji. Smulkaus sudėjimo mergina brutaliai jėgai pasipriešinti negalėjo.

Lina spėja, kad mergina galėjo nusikaltėlių taikiniu tapti Dembavos autobusų stotelėje ar gatvėje, kai susiruošė važiuoti pas draugus į Panevėžį arba grįždama į namus. Ji su tėvais ir pradinuku broliu gyveno atokioje gatvelėje Dembavos pakraštyje – nuo stotelės iki namų jai tekdavo tolokai eiti pėsčiomis.

„Neįsivaizduoju, kaip dabar jaučiasi jos tėvai, broliukas. Mačiau juos šiandien pravažiuojant – tėvų veiduose matėsi didžiulis skausmas, broliukas buvo apsiverkęs“, – lrytas.lt pasakojo mergina. Jos teigimu, žiauraus nusikaltimo auka tapusi mergina labai mylėjo savo pradinuką brolį, o šis – ją. Vasarą kartu su juo mergina eidavo maudytis ir akylai saugodavo, nes šis nemokėjo plaukti.

E.D.pažinojusią merginą šis nusikaltimas labai sukrėtė. „Dabar baisu bus ir į gatvę išeiti. Policija nerašo įtariamųjų pavardžių, nerodo jų nuotraukų – neaišku, gal net esame su jais pažįstami, kada bendravę“, – baisėjosi dembaviškė.

„Lietuvos ryto“ televizijos kalbintas Dembavoje gyvenantis vaikinas teigė, kad prieš kelis mėnesius E.D. buvo susipykusi su tėvais, išėjo gyventi su vyresniu draugu. Dembaviškės Linos pasakojimu, pastaruoju metu Lina ir vėl gyveno su tėvais.

Nepaaiškinamo žiaurumo sukrėsti buvo ir kiti Dembavoje kalbinti žmonės. Ne vienas sakė, kad šitaip žiauriai su mergina pasielgę nusikaltėliai nusipelnė mirties bausmės, nes iš jų žmonių tikrai nebebus.

Tragedijos chronologija minučių tikslumu

7 val. 11. min.  BPC operatorė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus budėtojui pranešė, kad bendruoju pagalbos telefonu paskambino mergina, kuri pranešė, jog yra pagrobta ir vežama automobilio bagažinėje.

7 val. 14 min. BPC operatorė budėtojus sujungia su paskambinusia mergina, kuri praneša, kad yra automobilio „VW Passat“ bagažinėje. Budėtojas aiškinasi, kur ji yra ir kur ją veža. Išsiaiškina, kad tai galėtų būti Dembava.

7 val. 17 min. budėtojas siunčia policijos ekipažą į Dembavą.

7 val. 18. min. BPC dar kartą budėtojus sujungia su mergina. Jis išsiaiškina, kad mergina išprievartauta, ją gali paskandinti, sužino, kokios markės ir spalvos automobiliu vežama mergina.

Gauta informacija perduodama 4 mieste ir Panevėžio rajone dirbantiems ekipažams. Pareigūnų ekipažai dirba Dembavoje ir jos apylinkėse, ypatingas dėmesys skiriamas vandens telkiniams.

7 val. 24. min. BPC bendrauja su policija ir praneša, kad mergina važiuoja automobilio bagažinėje, tačiau BPC nemato skambinančiosios telefono numerio ir negali nustatyti jos buvimo vietos judėjimo krypties.

7 val. 25 min. budėtojas skambina BPC ir klausia, ar jie nemato telefono buvimo vietos. Atsakymas neigiamas.

Žiniasklaidoje pasklidusią žinią, esą, nužudytai merginai pries mirtį pavyko prisiskamibnti giminaičiams, šeštadienį paneigė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas.

Nuo 7 val. 17 min. iki 8 val. 16 min. budėtojas palaiko radijo ryšį su policijos pajėgomis. Tikrindami nurodytose apylinkėse esančių vandens telkinių prieigas, gyvenamąsias teritorijas, parkus, visus kelius, vedančius nuo Dembavos, ir aplink esančius kaimus, policijos pareigūnai bendrauja tarpusavyje.

8 val. 16 min. budėtojas iš Bendrojo pagalbos centro gauna pranešimą, kad prie miško Keravos kaime, Panevėžio rajone, dega automobilis. Išsiunčiamos visos pajėgos, vykdžiusios automobilio ir nukentėjusiosios paiešką.

Pareigūnams atvykus į įvykio vietą, automobilis degė atvira liepsna. Pareigūnai automobilį gesino automobiliniais gesintuvais, atvykę Panevėžio apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gelbėtojai automobilį „VW Passat“ užgesino. Automobilio bagažinėje rastas sudegęs kūnas (lytis ir tapatybė nustatomi). Įtariama, kad tai galėtų būti BPC skambinusi 17-metė panevėžietė.

Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 129 straipsnio („Nužudymas“) 2 dalį.

13 val. 30 min. Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate vykusioje trumpojoje spaudos konferencijoje Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo skyriaus vyr. prokuroras Donatas Skrebiškis ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas pranešė, kad sulaikyti du įtariamieji: panevėžietis J. J., gimęs 1980 m., nedirbantis, blaivus, anksčiau 5 kartus teistas, teistumai išnykę, ir Panevėžio rajono gyventojas D. A., gimęs 1991 m., nedirbantis (girtumas – 0,3 prom.), anksčiau 4 kartus teistas už vagystes, viešosios tvarkos pažeidimus, narkotines medžiagas.

Į Panevėžio AVPK nuo ryto yra išvykę Policijos departamento prie VRM Viešosios policijos valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.