Teismas atvertė moksleivę išniekinusių kauniečių bylą

Du jaunuolius, 17 metų dabar jau sulaukusį L.G. ir dvejais metais vyresnį jo draugą Andrių Rosliaką, į teisiamųjų suolą atvedusi, kaltinamaisiais nepilnametės išžaginimo bei prievartavimo byloje pavertusi kraupi istorija vyko praėjusių metų spalio pabaigoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-11-12 12:21, atnaujinta 2018-02-20 10:39

Į ką tik pradėjusią veikti, prestižine tapti pretendavusią Kauno gimnaziją susirinkę jaunuoliai nusprendė artimiau susipažinti.

Kauno rajone paaugliai išsinuomojo kaimo turizmo sodybą, joje šėlti ketino iki paryčių. Moksleiviai dar neįtarė, kad pasilinksminimą vainikuos brutalus seksualinis nusikaltimas prieš bendramokslę, dviem vakarėlio dalyviams teks keliauti už grotų, o kitiems – ilgai varstyti policijos tyrėjų kabinetų duris, vėliau liudyti teisme.

Žaginimui ruošėsi iš anksto?

Kauno rajone, Zapyškio seniūnijoje išnuomotoje kaimo turizmo sodyboje lemtingą vakarą susirinko daugiau nei 20 jaunuolių.

Linksmybėms įsisiūbavus buvo vartojamas alkoholis, jaunuoliai buvo atsivežę nemažas svaigiųjų gėrimų atsargas. Kompanija nuolat keitėsi, vieni vaikinai išvykdavo, kiti – atvykdavo. Nors vakarėlyje turėjo dalyvauti tik gimnazistai, sodyboje linksminosi ir pašalinių žmonių, moksleivių pakviestų draugų. Vienas jų – kaltinamuoju brutalaus seksualinio nusikaltimo byloje tapęs A.Rosliakas.

Kai jaunuolių kompanija susiruošė eiti į iškūrentą pirtį, paaiškėjo, kad dvi mergaitės yra tokios girtos, jog beveik nesiorientuoja aplinkoje.

Spėjama, kad kraupų išžaginimo planą abu kaltinamieji galėjo suregzti iš anksto, būsimoms aukoms į alkoholį įbėrė kraujospūdį mažinančių vaistų.

Užklupo nusikaltimo metu

Pamačiusios ant kojų vos pastovinčias savo drauges kelios moksleivės jas paguldė į antrajame sodybos aukšte esančias lovas.

Po kurio laiko užlipusi pasižiūrėti, kaip jos laikosi, viena moksleivių išvydo kraupų vaizdą – nuoga 14-metė gulėjo kitoje patalpoje esančioje lovoje, o L.G. ją žagino.

14-metės draugė bandė ją apginti, vaikinui liepė liautis. Bet šis atšovė, esą tai ne jos reikalas. Paauglė norėjo kviesti policiją, tačiau negalėjo rasti savo mobiliojo ryšio telefono. Spėjama, kad ryšio priemonės iš anksto buvo paslėptos. Šoko ištikta moksleivė nubėgo į pagalbą kviesti savo draugių.

Moksleivę niekino dviese

Kai į patalpą atbėgo kitos mergaitės, L.G. jau buvo pasikvietęs savo draugą A.Rosliaką.

Liudininkės sakė mačiusios, kaip 14-metę žagino ir prievartavo abu vaikinai. Jie tyčiojosi iš bejėgės aukos, vadino ją šlykščiausiais žodžiais ir garsiai juokėsi. Jie nekreipė dėmesio į kitų mergaičių maldavimus liautis.

Apie tai, kas įvyko lemtingąjį vakarą, išniekinta moksleivė sužinojo tik iš savo draugių. 14-metę ištiko nervinis priepuolis. Mergina balsu raudojo ir klykė.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad kaunietė iki nusikaltimo nebuvo turėjusi lytinių santykių. Ant jos kūno, rankų, kojų bei kaklo aptikta kraujosruvų.

Teisėjo sprendimas šokiravo

Kauno rajono policijos komisariato kriminalistai operatyviai sulaikė abu įtariamuosius, o prokurorai kreipėsi į teismą prašydami juos suimti.

Kauno apylinkės teismo teisėjas Virginijus Kalkauskas netikėtai atmetė prokurorų prašymą suimti sunkiu nusikaltimu įtariamą nepilnametį. Prokurorų argumentai, kad įtariamasis grįš į tą pačią mokyklą, kur mokosi nukentėjusioji ir didžioji dalis liudininkų, teisėjo, regis, nedomino.

Teisėjas neatsižvelgė ir į tai, jog įtariamasis jau buvo daręs poveikį dviem liudininkėms. Jis lankėsi mokykloje ir baugindamas paauglėms liepė melagingai liudyti apie tai, kas žagino jų draugę.

„Kai sužinojau, kad tas niekšas išleistas į laisvę, mane ištiko šokas. Nežinojau, kaip visa tai paaiškinti dukrai. Galvoju, kaip dabar ji lankys mokyklą, vaikščios tais pačiais koridoriais, kaip ir jos išžaginimu įtariamas bendramokslis”, – guodėsi išniekintos moksleivės motina.

Tais pačiais nusikaltimais įtartas A.Rosliakas buvo suimtas trims mėnesiams. Tačiau jo tuomet dar nepilnametis bendras taip pat neilgai džiaugėsi laisve. Kauno apygardos teismas šokiruojančią apylinkės teismo nutartį pripažino neteisėta ir nepagrįsta bei ją panaikino.

Sunkiais nusikaltimais įtariamą nepilnametį tėvai palydėjo iki areštinės. Iš jos įtariamasis išgabentas į Kauno pakraštyje esantį nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus. Antradienį iš šios niūrios įstaigos ginkluoti policijos pareigūnai kaltinamąjį atvežė į teismą.

Pripažino kaltę ir atsiprašė

Brutalaus seksualinio nusikaltimo prieš nepilnametę bylą nuspręsta nagrinėti uždaruose teismo posėdžiuose. Į bylą atvyko abiejų kaltinamųjų tėvai, nukentėjusios mama su advokate, taip pat ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovas.

Abu kaltinamuosius, kuriems gresia įkalinimas iki dešimties metų, gina žinomi Kauno advokatai Ričardas Girdziušas ir Artūras Bauža.

Valstybinį kaltinimą byloje palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Andrius Kiuršinas lrytas.lt teigė sieksiąs, kad būtų leista teismo metu nedalyvauti nukentėjusiajai. Nenorima apklausomis, kurių metu būtų narpliojamos smulkiausios jos išniekinimo detalės, dar labiau traumuoti moksleivės.

„Mano dukra iki šiol negali atsitiesti po patirtos žiaurios prievartos, jaučiasi siaubingai pažeminta ir išniekinta. Daugybę kartų lankėmės pas psichologus, teko pakeisti mokyklą. Dukra negali būti toje aplinkoje, kur mokėsi vienas kaltinamųjų”, – sakė nukentėjusios nepilnametės motina.

Lrytas.lt žiniomis, antradienį priešpiet teisme sutiko parodymus duoti nepilnametis L.G. Jis pripažino savo kaltę, neneigė, kad pasinaudodamas bejėgiška gimnazistės būkle prieš jos valią ją žagino bei prievartavo. Į teisiamųjų suolą sėdęs, apie metus už grotų laikomas kaunietis atsiprašė teismo posėdyje dalyvavusios gimnazistės mamos, tikino, jog labai gailisi dėl šio poelgio. Bandydamas palengvinti savo nepavydėtiną padėtį nepilnametis kategoriškai neigė nusikaltimą planavęs iš anksto, neigė paauglę žaginęs prieš tai susitaręs su draugu A.Rosliaku.

Po pietų teismo posėdis vyko toliau. Jame parodymus davė kitas kaltinamasis A.Rosliakas. Priremtas teisėsaugininkų surinktų įrodymų jis savo kaltės taip pat neneigė, gailėjosi bei atsiprašė.

Lrytas.lt žiniomis, abiejų kaltinamųjų artimieji dar prieš įvykstant pirmajam teismo posėdžiui pasistengė, kad būtų atlyginta žala jų išniekintai moksleivei.

Aukos mamai siūlė 40 tūkst. litų

Nors bejėgės nepilnametės grupinio išžaginimo ir prievartavimo byla jau nagrinėjama teisme, į teisiamųjų suolą gali tekti atsisėsti bent vieno kaltinamojo tėvui.

Policijos pareigūnai kartu su prokurorais atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai daryto poveikio kraupaus nusikaltimo liudininkams. Teisėsaugininkų duomenimis, nepilnametės žaginimą regėjusioms moksleivėms vėliau buvo grasinta, liepta tyrėjams pasakoti, esą ji pati savo noru siekusi lytiškai santykiauti su dviem vaikinais.

Pasak pareigūnų, pas liudininkus asmeniškai lankėsi vieno kaltinamųjų tėvas.

Išniekintos paauglės motina lrytas.lt žurnalistui pasakojo taip pat sulaukusi šokiruojančio pasiūlymo. Kaltinamuoju tapusio nepilnamečio tėvas per tarpininkus siekė, kad byla nepatektų į teismą, ir už parodymų pakeitimą siūlė 40 tūkst. litų. Ši atšovusi, kad dukters garbės neparduosianti už jokius pinigus.

„Mes nesileisime į jokius kompromisus, – sakė išniekintos paauglės motina. – Pas mane buvo atėjusi suimto nepilnamečio motina, sakė, kad jos sūnus labai gailisi dėl to, kas įvyko. Jeigu iš tiesų gailisi, tegul bent laišką parašo. Niekas mūsų iki šiol nėra atsiprašęs, tik pinigų siūlė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.