Prokurorų pasiūlymas: už Agurkinių žudynes - 10 metų kalėjimo

Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų kolegija baigia nagrinėti vieną sudėtingiausių pastarojo meto bylų, susijusių su nusikalstamo pasaulio veikėjų tarpusavio santykių aiškinimusi.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 21, 2013, 4:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:51 AM

Prieš teismą stojęs Prienų rajono gyventojas, vienoje įmonių vadybininku dirbantis Edikas Mikučiauskas kaltinamas labai sunkiu nusikaltimu – šaudęs viešoje vietoje, tarp daugiabučių, kai žmonės grįžta po darbo ir pasikėsinęs visuotinai pavojingu būdu nužudyti tris žmones. Sunkiai sužeisti agurkiniai išgyveno tik medikams suteikus kvalifikuotą pagalbą.

Bylos tyrimą ir teisminį nagrinėjimą komplikavo tai, kad tiek teisiamasis, tiek nukentėję – su oponuojančiomis Kauno nusikaltėlių grupuotėmis, Agurkiniais ir Kamuoliniais tiesiogiai susiję asmenys.

Peršauti kauniečiai nesijautė nukentėję

Nors prokurorai ir policijos pareigūnai surinko duomenų, jog šaudė įvykio vietoje buvęs vieno Kamuolinių bičiulis E.Mikučiauskas, nė vienas teisme liudijusių agurkinių jo neatpažino. Anaiptol, jie sutartinai nurodė, kad pistoletu šaudė tamsiai apsirengęs, ilgaplaukis vyras.

„Nukentėję asmenys vengė duoti parodymus, slėpė įvykio detales. Net ir patyrę sunkius sužalojimus – nesikreipė į jokią policijos įstaigą. Be to jų parodymai nenuoseklūs, nuolat kito tiek ikiteisminio tyrimo metu, tiek bylą nagrinėjant teisme. Parodymus sieja tai, kad netikėtai „atsirado“ du mistiniai šauliai, kurių vienas – ilgaplaukis“, - teisme kalbėjo valstybinį kaltinimą palaikanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Gabija Večerinskienė.

Pasak kaltintojos, teismas turėtų kritiškai vertinti ir daugumos liudininkų, vienaip ar kitaip susijusių su Kauno šešėliniu pasauliu, parodymus. Ne paslaptis, kad įstatymo užribyje gyvenantys veikėjai tarpusavio santykius aiškinasi patys. Pagal nerašytas nusikaltėlių taisykles, parodymų davimas, bendradarbiavimas su teisėsauga laikomas labai sunkiu prasižengimu.

Įkalčiai - iššautos gilzės ir kulka gangsterio pilve

„Yra duomenų, kad kai kurie asmenys slapstydamiesi nuo policijos buvo susitikę ir derino kokius duos parodymus. Be to vienas liudininkų, greičiausiai net nebuvo nusikaltimo vietoje. Parodymai primena visišką minčių kratinį, tikriausiai pats vietoje sugalvodavo ką atsakyti į vieną ar kitą klausimą“, - kalbėjo 10 metų E.Mikučiauską įkalinti prašiusi prokurorė G.Večerinskienė.

Pagrindiniais įkalčiais byloje tapo balistinės ekspertizės išvados. Nustatyta, kad nusikaltimo vietoje rastos penkios gilzės tikrai iššautos iš E.Mikučiausko ginklo. Iš šio kovinio ginklo paleista ir vieno agurkinių, T.Petrošiaus pilve rasta 9 milimetrų kalibro kulka.

Prokurorė teismo taip pat prašė, kad kaltinamasis atlygintų už peršautų agurkinių gydymą, Valstybinei ligonių kasai sumokėtų 11,5 tūkst. litų.

Nukentėję už grotų – kaltinamasis nuosprendžio laukia laisvėje

Trijų agurkinių žūtimi vos nepasibaigęs Kauno gaujų santykių aiškinimasis įvyko prieš trejus metus – 2010-ųjų vasario 24-osios pavakarę Šilainių rajone, Šarkuvos gatvėje.

Nuaidėjus 9 milimetrų kalibro kovinio pistoleto „Glock“ šūviams, į pilvą buvo sužalotas vienas Agurkinių lyderių Tadas Petrošius, į kaklą – šios gaujos narys Artūras Arbūzas. Sunkiausius sužalojimus patyrė Mantas Nauronis, jam kulka perskrodė galvą ir išėjo per akiduobę. Pasak teisiamųjų, M.Nauroniui buvo pašalinta akis, jos vietoje įstatytas stiklinis protezas.

Vėliau konstatuota, kad A.Arbūzas ir M.Nauronis buvo sužaloti šaudant į nugaros pusę, kai bandydami gelbėtis spruko.

Paradoksalu, tačiau sunkiai sužaloti ir tik medikų profesionalumo dėka išgyvenę Kauno Agurkiniai kratėsi nukentėjusiųjų statuso. Jie kaip įmanydami vengė duoti parodymus, tikino nesijaučiantys nukentėję, nepareiškė jokių civilinių ieškinių, neprašė atlyginti padarytą žalą.

Nukentėjusio statusą turintis vienas Agurkinių lyderių T.Petrošius suimtas kartu su kitais grupuotės vadeivomis įtariant nusikalstamo susivienijimo organizavimu bei narkotikų kontrabanda, o M.Nauronis – dėl pasikėsinimo nužudyti bei prekybos kvaišalais.

Važiavo sumušti Kamuolinių atstovo

Bylą nagrinėjant teisme bene nuoširdžiausius parodymus davė šiuo metu valstybės saugomas buvęs Agurkinių gaujos narys.

„Tą vakarą į Šarkuvos gatvę atvažiavo mūsų apie 30 žmonių sumušti kitus tris vyrus. Pradėjome mušti tokį Mockų (Artūras Mockus kriminalistų priskiriamas Kamuolinių gaujai. – Red.), o kiti du pabėgo. Vienas jų išsitraukė ginklą ir pradėjo šaudyti“, - teisme liudijo kaukėtų policijos pareigūnų atlydėtas gaujos eilinis.

Liudininkas pasakojo gerai nežinantis, kodėl nuspręsta sumušti konkuruojančios gaujos atstovą A.Mockų. Jis tik girdėjęs, neva šis prieš tai susistumdęs su grupuotės lyderio S.Velečkos-Agurko dešiniąja ranka vadinamu N.Tučkumi. Pasak liudininko, Agurkiniai egzekucijai ruošėsi gana kruopščiai.

Pradžioje išsiaiškinta, kad Šilainiuose, Šarkuvos gatvėje, gyvena jų nemalonę užsitraukusio A.Mockaus draugė. Nustačius, kad mergina naudojasi 3-iosios klasės BMW automobiliu, gaujos nariai sukurpė planą kaip prisivilioti jį patį.

„Kažkas pradūrė automobilio padangą ir buvo laukiama, kol A.Mockus atvažiuos jai pakeisti ratą“, - teisme pasakojo kaunietis.

Šaulį atpažino vienintelis liudininkas

Žvalgams pranešus, jog A.Mockus jau atvyko, į Šarkuvos gatvę automobiliais sugužėjo apie tris dešimtis Agurkinių gaujos atstovų. Pasak liudininko, ten buvo ne tik eiliniai grupuotės nariai, bet ir lyderiams priskiriami T.Petrošius, N.Tučkus, Algimantas Rimgaila.

A.Mockus taip pat buvo ne vienas, su dviem vyrais, tačiau tai nesutrukdė egzekucijos, kiekybinė persvara buvo akivaizdi.

Trims dešimtims nusikalstamo pasaulio atstovų iššokus iš automobilių, A.Mockus smūgiais pargriautas ant žemės, pasak liudininko, visi jį spardė, o T.Petrošius dar grasino pistoletu.

Kiti du su A.Mockumi buvę vyrai pabėgo, tačiau netrukus pasigirdo šūviai. Liudininko teigimu, pistoletu taikydamasis į žmones šaudė kartu su A.Mockumi buvęs ir šiuo metu prieš teismą stojęs E.Mikučiauskas.

Pradėjus kristi kulkų pakirstiems agurkiniams, ginklą turėjęs T.Petrošius, pasak liudininko, dar atsišaudė.

Peržengė būtinosios ginties ribas

Nors ir noriai davęs teisme parodymus valstybės saugomas kaunietis nenorėjo pripažinti priklausęs organizuotai gaujai. Į klausimą, kas tie 30 vyrų, susirinkusių sumušti jiems neįtikusio A.Mockaus, šis bandė išsisukti, esą tai buvo „gatvės ir kiemo draugai“, apie rengiamą egzekuciją sužinoję ir į ją vykę ne kieno nors paprašyti, o spontaniškai – apie planuojamą susibūrimą sužinoję vieni iš kitų.

Pasak prokurorės G.Večerinskienės, E.Mikučiausko kaltę lengvinanti aplinkybė nebent ta, kad jis į Šilainius atvyko neturėdamas tikslo nužudyti Agurkinius, bet susitikti su savo draugu, Kamuolinių atstovu A.Mockumi. Netikėtai draugą užpuolus grupei banditų, šis iš automobilio iš išsitraukęs ginklą ir ėmęs šaudyti į žmones.

Valstybės kaltintojos teigimu, toks elgesys nepateisinamas ir negali būti traktuojamas kaip būtinoji gintis. Į du agurkinius, A.Arbūzą ir M.Nauronį šauta šiems bandant pasprukti, šūviai buvo paleisti ir į atbuline eiga iš kiemo automobiliu bandžiusį važiuoti T.Petrošių. Situaciją komplikuoja ir tai, kad šaudyta daugiabučių gyvenamųjų namų kieme tuo laiku, kai žmonės po darbo grįžta namo. Tik dėl laimingo atsitiktinumo šaulio paleistos kulkos nepakirto atsitiktinių praeivių.

Kaunietis dukart išliko gyvas

Teisme liudijęs, su teisėsauga bendradarbiauti sutikęs ir dėl to saugomas kaunietis – vienintelis atpažinęs prieš teismą stojusį E.Mikučiauską. Visi kiti, tiek nukentėję, tiek ir liudininkai kategoriškai neigė, kad tai jis šaudė. Visi kiti liudininkai, išskyrus bylos baigtimi nesuinteresuotus vietos gyventojus, vieni per kitus tikino, kad šaudė mistinis, tamsiais rūbais vilkėjęs ilgaplaukis vyras.

Vieną pasikėsinimą jau išgyvenęs T.Petrošius, kai jį bei kartu vykusį apsaugininką apšaudė automatais ginkluoti nusikaltėliai, teisme demonstravo įžūlumą bei aroganciją. Už grotų patekęs nukentėjusysis tikino nepažįstantis ką tik teisme liudijusio kauniečio, aiškino neturėjęs jokio ginklo.

Regis garsus mafijozas buvo pasiruošęs neigti viską, ko buvo klausiamas. Jis tikino nedalyvavęs egzekucijoje, nepažįstantis nei A.Mockaus, nei prieš teismą stojusio E.Mikučiausko.

Nors T.Petrošius negalėjo paneigti, jog lemtingąjį vakarą Šarkuvos gatvėje buvo sužeistas, jis nurodė visiškai priešingas aplinkybes. Esą savo prabangiu S klasės „Mercedes Benz“ automobiliu kartu su A.Rimgaila namo vežęs draugą N.Tučkų ir netikėtai pamatęs automobiliu važiuojantį kitą Agurkinių atstovą A.Arbūzą. Norėdamas su juo šnektelėti, pasekė paskui.

Neva atsitiktinai pamatęs, kaip konfliktuoja dvi vyrų grupelės, viena jų pasileido bėgti, o kita – vytis. Netrukus nuaidėjo šūviai, tačiau šaudęs vyras, pasak T.Petrošiaus, visai nepanašus į teisiamą E.Mikučiauską.

Savo statusą pabrėžė ir teisme

T.Petrošius savo elgesiu teisme tarsi stengėsi pabrėžti neeilinio organizuotos grupuotės atstovo statusą, į prokurorės klausimą dažniausiai atsakydavo nieko nežinantis ar negalintis prisiminti, o kai kurios jo frazės buvo akivaizdus atsikalbinėjimas.

Į klausimą, kaip jis būdamas sužeistas į pilvą pasišalino iš susišaudymo vietos, T.Petrošius pareiškė tai padaręs „pasišalinimo būdu“.

Teisme liudiję susišaudymą atsitiktinai matę Šilainių gyventojai gerai įsidėmėjo iš kiemo atbuline eiga važiavusį T. Petrošiaus „Mercedes Benz“. Į sprunkantį automobilį buvo šaudoma, o jo keleivis, teisėsaugininkų duomenimis tai buvo agurkinis A.Ringaila, per keleivio langą atsišaudė.

Nei A.Ringaila, nei A.Petrošius teisme neprisipažino buvę ginkluoti. Agurkiniai dievagojosi su šaunamaisiais ginklais neturintys nieko bendra, net negalėtų atskirti pistoleto nuo revolverio.

Gaujos vadeivos „pavaduotoją“ atvedė „Aro“ automatininkai

Bene arogantiškiausiai teisme elgėsi automatais ginkluotų „Aro“ pareigūnų į teismo salę liudyti atvežtas gaujos lyderio S.Velečkos dešiniąja ranka vadinamas 38 metų N.Tučkus.

Kaunietis teisme pasirodė vilkėdamas sportiniu kostiumu, ant kurio nugaros buvo parašyta „CCCP“, savo įžūliu elgesiu tarsi stengėsi pabrėžti neeilinį statusą.

Jis pareiškė nieko neprisimenantis, esą praėjo labai daug laiko, į prokurorės klausimus dažniausiai atsakydavo žodžiu „ne“.

Nors užfiksuota, kad jis ligoninėje lankė per susišaudymą sužeistą T.Petrošių, teisme N.Tučkus tikino taip ir nepaklausęs kokiomis aplinkybėmis šis buvo sužalotas.

„Ne man atsitiko, todėl nelabai ir domėjausi“, - tikino gaujos lyderio dešinioji ranka N.Tučkus. Kaip ir kiti gaujos nariai, N.Tučkus taip pat vengė kalbėti apie vieną galingiausių ne tik mieste, bet ir visoje šalyje vadintą Agurkinių gaują. Net paklaustas, už ką jis šiuo metu suimtas ir kokie nusikaltimai jam inkriminuojami, nusikaltėlis sugebėjo pasityčioti.

„Nepamenu – ten daug straipsnių, o aš nepasiėmiau lapo su jais“, - atrėžė N.Tučkus.

Vadovaujasi nerašytais nusikaltėlių įstatymais

Lrytas.lt kalbintų teisėsaugininkų toks teisme liudijusių kauniečių elgesys nė kiek nestebino. Nenoras kalbėti tiesą sąlygojamas nerašytų nusikaltėlių taisyklių, draudžiančių liudyti net prieš mirtinus priešus.

„Pagrindinis nerašyto nusikaltėlių kodekso reikalavimas – patiems tarpusavyje viską išsiaiškinti, net ir labai stipriai nukentėjus, niekada neduoti parodymų policijos pareigūnams, nebendradarbiauti su prokurorais. Tai ne pirma byla, kurioje apšaudyti, vos gyvi likę taip vadinam bachūrai vėliau tikina nepažįstantys savo skriaudikų, net atsisako nukentėjusiųjų statuso“, - lrytas.lt žurnalistui kalbėjo vienas Kauno kriminalistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.