Dž.Dudajevo sūnaus „verslas“ – suklastoti Lietuvos pasai po 1 tūkst. litų

Po ilgos pertraukos Kauno apylinkės teisme pagaliau pradėta nagrinėti žuvusių Čečėnijos prezidento Džocharo Dudajevo sūnaus Degio ir trijų jo bendrininkų baudžiamoji byla.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 27, 2013, 3:44 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:05 AM

D.Dudajevas ir jo bendrininkai kaltinami subūrę organizuotą nusikalstamą gaują, kuri vertėsi suklastotų Lietuvos Respublikos pasų klastojimu ir prekyba.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio Kauno apygardos prokuratūros prokuroro Dariaus Dziegoraičio, bene pagrindinį vaidmenį šioje byloje vaidino D.Dudajevas, atlikęs klastočių užsakovo ir tarpininko vaidmenis.

Gruzijos pilietybę turintis ir laikinai Vilniuje gyvenantis D.Dudajevas pateikė 7 Gruzijos piliečių nuotraukas bei asmens duomenis ir užsakė jų vardu suklastoti Lietuvos pasus.

Bylos duomenimis, klastotės buvo gaminamos Kaune, Varnių gatvėje išnuomotame bute. Jame per kratą teisėsaugininkai aptiko krūvą tikrų Lietuvos pasų ir kitų mūsų šalies ir užsienio asmens dokumentų. Klastotojai nepasižymėjo lakia fantazija – iš tikro Lietuvos paso jie išimdavo savininko nuotrauką, o asmens duomenis pakeisdavo.

Vienas pagrindinių vaidmenų nusikalstamos gaujos veikloje, bylos duomenimis, teko aukštąjį išsilavinimą įgijusiam kauniečiui, 36 metų verslininkui Aliui Jankauskui. Pasak valstybės kaltintojo, jo nurodymus vykdė kiti du nusikalstamos dokumentų klastotojų gaujos nariai – 26 metų technikas montuotojas Dainius Ivaška ir 8 klasių išsilavinimą turintis 26-erių Nerijus Moncevičius. Jis vienintelis teismo nuosprendžio laukia suimtas, kitoje byloje nuteistas kalėti 8 metus.

Įkliuvo gabendamas pasus

D.Dudajevas teisėsaugininkams įkliuvo praėjusių metų kovo 2-ąją prie Kauno prekybos ir pramogų centro „Mega“. Po ilgai trukusio tyrimo jį sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Operatyvinės veiklos grupės pareigūnai.

Pasieniečiai automobilyje, kuriuo iš Kauno į Vilnių vyko Čečėnijos prezidento sūnus, rado septynis padirbtus Lietuvos Respublikos piliečių pasus. Pas D.Dudajevą teisėsaugininkai rado ir narkotinių medžiagų – 1,5 gramo kanapių dalių. Už tai jam pareikštas kaltinimas įgijus kvaišalus ir disponavus jais be tikslo platinti.

Iš karto po D.Dudajevo sulaikymo operatyvininkai atliko kratas trijų kauniečių – A.Jankausko, D.Ivaškos ir N.Moncevičiaus – namuose. Pas vieną jų aptikta dokumentų klastojimo gamyklėlė, joje taip pat rasta įvairių šalių suklastotų dokumentų ir jų ruošinių. Per kratą aptikta ir dokumentams klastoti naudota speciali įranga.

Bylos duomenimis, D.Dudajevas dokumentų klastotojoms už 7 Lietuvos pasus sumokėjo 7,5 tūkst. litų.

Trečiadienį teisme D.Dudajevas prisipažino kaltu dėl jam pareikštų kaltinimų, tačiau parodymus sutiko duoti tik apklausus liudininkus. Kiti trys kaltinamieji savo kaltę pripažino iš dalies.

Padirbti pasai atverdavo duris į ES šalis

Teisėsaugininkai aptiko kelias dešimtis padirbtų lietuviškų pasų, tapatybės kortelių, suklastotų mokėjimo kortelių ir kitų dokumentų.

Portalo lrytas.lt šaltinių teigimu, pasiruošimas operacijai, kurios metu buvo sulaikytas suklastotus pasus iš Kauno į Vilnių gabenęs D.Dudajevas, truko gana ilgai.

Tyrimas pradėtas VSAT pareigūnams gavus užsienio šalių specialiųjų tarnybų pranešimus, kad reguliariai pastebimi lietuviškai nekalbantys, iš Kaukazo šalių kilę žmonės su lietuviškai pasais.

Operatyvininkams pradėjus domėtis, iš kur šie gauna kokybiškai suklastotus pasus, buvo nustatytas ir galimas tarpininkas tarp Kaune veikusių dokumentų klastotojų ir imigrantų – Gruzijos pilietybę turintis D.Dudajevas.

Teisėsaugininkams pradėjus įtariamąjį sekti ir klausytis jo pokalbių telefonu buvo demaskuota visa organizuota klastotojų grupė.

Padirbti lietuviški pasai juos įgijusiems Kaukazo šalių gyventojams atverdavo duris ne tik į Europos Sąjungos valstybes, bet ir į daugelį kitų šalių.

D.Dudajevas: „Norėjau padėti žmonėms“

Žuvusio Čečėnijos prezidento sūnus prieš pradedant nagrinėti bylą žurnalistams sakė neneigiantis kaltės. Jis teisinosi, esą naudos sau nesiekė, tik norėjo pagelbėti pažįstamiems Gruzijos piliečiams.

„Nematau nieko bloga, jeigu žmonės, kuriems grėsė pavojus, kuriems nėra saugu gyventi Kaukaze, kartu su savo šeimomis norėjo persikelti gyventi į Europą“, – sakė D.Dudajevas.

Paklaustas, ar pasinaudoję padirbtais Lietuvos pasais nelegalai ketino atvykti į Lietuvą, ar į kitas Europos Sąjungos šalis, teisiamasis sakė to nežinantis. D.Dudajevas tikino norėjęs padėti dviem šeimoms.

„Tai septyni žmonės, iš viso dvi šeimos. Su jais esu pažįstamas, tačiau bendravau labai seniai. Jiems Kaukaze likti pavojinga, dėl to žmonės norėjo persikelti gyventi į Europą, į ramią šalį. Iš kur tie pasai, aš nežinau, sėdau į mašiną, buvau tik keleivis. Automobilį sustabdė, apžiūrėjo ir rado dokumentus“, – žurnalistams sakė D.Dudajevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.