Už šmeižtą prašoma nuteisti ir R.Gajauskaitę, ir A.Drižių

Kalta dėl kauniečio Vaido Milinio apšmeižimo pripažinta Rūta Gajauskaitė iškart po nuosprendžio žadėjusi, kad neskųs teismo sprendimo, nes esą yra žmonių, kurie sumokės jai paskirtą baudą, persigalvojo. Ji apskundė nuosprendį Vilniaus apygardos teismui.

Teismas R.Gajauskaitės paprašė pateikti straipsnius, kuriuose tai buvo rašoma, tačiau to ji padaryti nesugebėjo.<br>D.Umbraso nuotr.
Teismas R.Gajauskaitės paprašė pateikti straipsnius, kuriuose tai buvo rašoma, tačiau to ji padaryti nesugebėjo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Nov 29, 2013, 3:39 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:01 AM

Apeliacinį skundą įteikė ir valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikęs prokuroras. Jis skundžia nuosprendžio dalį dėl žurnalisto Aurimo Drižiaus išteisinimo. Prokuroro nuomone, įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, todėl siekia, kad A.Drižius, kaip ir R.Gajauskaitė būtų pripažintas kaltu dėl mirusiojo V.Milinio atminimo paniekinimo ir nubaustas bauda.

Apeliacinius skundus Vilniaus apygardos teismas nagrinės sausį.

Vilniaus miesto apylinkės teismas R.Gajauskaitei ir A.Drižiui nuosprendį paskelbė spalio 24 dieną. Už šmeižikiškus straipsnius, kuriuose teigta, kad V.Milinis yra pedofilas Aidas, kurio esą ieškojo, bet taip ir nerado Drąsius Kedys, R.Gajauskaitei teismas skyrė 5,2 tūkst. litų baudą.

Taip pat buvo iš dalies patenkintas nužudyto jaunuolio mamos Marijos Milinienės bei jo brolio ir sesers civiliniai ieškiniai – kiekvienam nukentėjusiųjų iš R.Gajauskaitės priteista po 3,5 tūkst. litų.

Teismo sprendimu kriminologe prisistatanti R.Gajauskaitė taip pat turi sumokėti M.Milinienei tūkstančio litų bylinėjimosi išlaidų.

R.Gajauskaitės rašinius publikavusio A.Drižiaus veiksmuose teismas neįžvelgė nusikaltimo, nors ir pripažino, kad šis pažeidė Visuomenės informavimo įstatymo nuostatus. Nei R.Gajauskaitė, nei A.Drižius kaltais dėl jaunuolio apšmeižimo neprisipažino. R.Gajauskaitė teisme aiškino, kad ji V.Milinio nešmeižė, o atvirkščiai, bandė apginti vaikiną.

A.Drižius teisinosi, kad R.Gajauskaitės straipsnį laikraštyje ir interneto portale patalpino netyčia. Esą jis tiek pasitikėjo „rašytoja“, kad jos tekstų net neskaitydavo.

Kad R.Gajauskaitė savo tekstuose „Aidas ar Vaidas?“ bei „Tik per griežtai?!!“ apšmeižė nužudytą V.Milinį patvirtino ir teismo nurodymu atlikta semiotinė straipsnių ekspertizė.

Nors juose Atkuriamojo Seimo narė naudojo labai daug klaustukų, eksperto teigimu, buvusio Neringos Venckienės viršininko, Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio įsūnis V.Milinis tekstuose „dėsningai ir nuosekliai pateikiamas kaip pedofilijos bylos įtariamasis.“

„Straipsnio tikslas – įtikinti, kad Vaidas turi būti laikomas įtariamuoju ir kad toks žingsnis padėtų užbaigti bylą bei pademonstruoti skaitytojams, jog pedofilijos byla yra platesnio masto negu teisinės institucijos nori pripažinti ir atskleisti“, – išvadose rašo semiotinį tyrimą atlikęs Andrius Grigorjevas.

Specialisto teigimu, pasirašydama esanti kriminologė R.Gajauskaitė stiprina skaitytojų nuomonę – esą tai autoritetingas asmuo, kuris žino, ką rašo.

„Straipsnyje tendencingai kuriamas įspūdis, kad teismo pirmininko įsūnis Vaidas turėtų būti vienas iš pedofilijos bylos įtariamųjų ir ši informacija pateikiama kaip autoritetinga nuomonė, kuri yra skirta paveikti skaitytojus“, – neabejoja išvadas pasirašęs specialistas.

Nagrinėjant bylą pirmosios instancijos teisme R.Gajauskaitė bandė įrodyti, kad apie tai, jog trečiasis pedofilas Aidas yra ne kas kitas, o V.Milinis, ji esą sužinojo iš kitų žiniasklaidos priemonių.

Teismas R.Gajauskaitės paprašė pateikti straipsnius, kuriuose tai buvo rašoma, tačiau to ji padaryti nesugebėjo ir pakeitė savo gynybos taktiką – pradėjo aiškinti, kad V.Milinį, kaip pedofilą, pirmoji įvardijo ne ji, o buvusios TV3 laidos „Akistata“ kūrėjai, kurių akivaizdoje pagal N.Venckienės pasakojimą buvo piešiamas tariamo pedofilo Aido portretas.

Vėliau R.Gajauskaitė teismą bandė įtikinti, kad M.Milinienė pati apšmeižė savo sūnų ir esą net suklastojo jos tekstą – vietoje D.Kedžio pavardės jame įrašydama V.Milinio.

Tiek R.Gajauskaitės, tiek A.Drižiaus gynybos taktiką M.Milinienė įvertino kaip bandymą išsisukti nuo gresiančios atsakomybės, nes ir vėlesniuose žurnalisto laikraštyje spausdintuose straipsniuose jos sūnus buvo įvardijamas, kaip pedofilas Aidas, o viename savo paties straipsnių pats A.Drižius tiesiai šviesiai pareiškė, kad trečiasis pedofilas buvo nušautas.

R.Gajauskaitė pirmąjį savo rašinį paskelbė praėjus tik šiek tiek daugiau nei savaitei po V.Milinio laidotuvių.

„Vaidą – gal atėjusį tik pas įtėvį į darbą, matė teisėja N.Venckienė ir būtent jo portretą sudarė... Galbūt pagal tą portretą atpažino Vaidą ir teismo automobilių stovėjimo aikštelės sargas? Ir sargas kažkodėl „pasikorė“, o jo parodymai turbūt prokuratūroje dingo?“ – savo tekste „Aidas ar Vaidas? rašė ji.

Straipsnyje ji taip pat stebisi, kodėl iškart po jaunuolio mirties pasirodžiusi informacija, kad šis buvo trečiasis pedofilas Aidas, po to staiga dingo. Ir pati sau atsako, kad informacija buvo nuslopinta todėl, kad Vaidas yra A.Milinio įsūnis.

R.Gajauskaitės tekste įžeidinėjamos ir kitos išgalvotos pedofilijos istorijos aukos – rašoma, kad Andrius Ūsas yra „tipiškoje visame pasaulyje pedofilams rolėje – vaikų gynime“, o Violeta Naruševičienė vadinama „šunis auginančia striptizo šokėja, ištekėjusia už 8 kartus teisto kriminalo.“

V.Milinį, kaip pedofilą Aidą, ji įvardija ir kitame savo straipsnyje „Tik per griežtai?!!“. Bronės Augūnienės slapyvardžiu pasirašanti R.Gajauskaitė rašo: „...bitutė N.Venckienė dar randa laiko sudaryti pradingėlio Aido fotorobotą !!! O pagal jį teismo autoaikštelės sargas atpažino teismo pirmininko įsūnį ir jo raudoną automobilį!!!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?