Trys banditai įkalinti iki gyvos galvos, G.Jacka – išsisuko

Po beveik penkerius metus trukusio

G.Jackos atžvilgiu baudžiamasis procesas nutrauktas suėjus senaties terminui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Jackos atžvilgiu baudžiamasis procesas nutrauktas suėjus senaties terminui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 9, 2014, 12:29 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:37 PM

Trys asmenys už itin sunkius nusikaltimus kalės iki gyvos galvos. Tokia bausmė skirta Audriui Skėriui, Markui Kardišauskui ir Šarūnui Juodžbaliui.

Nuosprendį skelbusi teisėja Audronė Kartanienė pažymėjo, kad šių asmenų įvykdyti nusikaltimai rodo jų cinišką požiūrį į žmogaus gyvybę.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis nuosprendį įvertino labai palankiai.

„Šis teismas parodė, kad įstatymai yra ir jie taikomi, kad už apgalvotus ir šaltakraujiškus nusikaltimus taikomos griežtos bausmės. Tai žinios visuomenei“, – po nuosprendžio paskelbimo žurnalistams sakė prokuroras. Jis pridūrė, kad mažamečio vaiko akivaizdoje įvykdytą tėvo nužudymą teismas pripažino kvalifikuojančia aplinkybe ir būtent už tai skyrė griežčiausią bausmę.

„Dvi žinios visuomenei – kad artimųjų akivaizdoje įvykdomas nužudymas pripažįstamas itin pavojingu“, – sakė A.Urbelis.

Tarp bylos kaltinamųjų – vienas iš Palangos verslininkų Gediminas Jacka, su Kauno nusikalstamu pasauliu siejami Arikas Pastuškovas ir Jonas Bielskis. Pastarasis dabar bendradarbiauja su teisėsauga ir yra saugomas valstybės. J.Bielskiui teismas skyrė penkerius metus nelaisvės, pataisos namuose.

Teismas jam šią bausmę skyrė atsižvelgęs, kad jis padėjo išaiškinti sunkių nusikaltimų aplinkybes, pagalbą pareigūnams, o tai rodo jo norą keisti gyvenimo būdą. Tačiau J.Bielskiui teks atlyginti Policijos departamentui jo pargabenimo iš Rusijos išlaidas – teismas priteisė 12,5 tūkst. litų.

Prokuroras A.Urbelis šį nuosprendį išskyrė ir kaip parodžiusį, kad asmenims, bendradarbiaujantiems su teisėsauga, gali būti skiriama švelnesnė bausmė.

„Niekas kitas negali paaiškinti tų dalykų iš vidaus, kaip tas, buvęs nusikalstamame susivienijime“, – sakė A.Urbelis.

G.Jackos atžvilgiu baudžiamasis procesas nutrauktas suėjus senaties terminui. Jam grąžinamas piniginis užstatas. Žurnalistai prokuroro teiravosi, kodėl kiti asmenys, priešingai nei G.Jacka, bausmės neišvengė suėjus senaties terminui, nors nusikaltimai buvo vykdyti tuo pačiu metu. Prokuroras atsakė, kad kiti kaltinamieji ir po šių nusikaltimų padarymo vykdė kitus nusikaltimus, už tai buvo nuteisti. Skaitydama nuosprendį, teisėja vardijo ilgą sąrašą bausmių, kurias kaltinamiesiems įvairiais metais skyrė kiti teismai už kitus nusikaltimus. Įvykdžius naują nusikaltimą, kito nusikaltimo senatis nutrūksta.

„Teismas nekomentuoja kaltumo nutraukdamas dėl senaties, nes svarbi nekaltumo prezumpcija. Todėl teismas nekomentavo jo atžvilgiu priimto teismo sprendimo“, – sakė A.Urbelis.

A.Pastuškovas kalės 14 metų ir šešis mėnesius, Gintautas Žukauskas – 10  metų ir 6 mėnesius.

Pirmasis šios bylos posėdis įvyko 2009 vasarį. Byla ilgai nagrinėjima dėl savo sudėtingumo ir teisėjų kolegijos kaitos. Pirmąjį jos nagrinėjimą sužlugdė dėl girtumo teisme darbo netekęs teisėjas Zenonas Birštonas. Kitą kartą procesas sugriuvo, kai kaltinimų paėmus kyšį sulaukė tuometinei teisėjų kolegijai vadovavęs Ryšardas Skirtunas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento ir kriminalinės policijos ištirtoje byloje yra 12 nusikalstamos veikos epizodų. Nusikaltimai padaryti 1992-2001 metais įvairiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje, Raseiniuose, Telšiuose. Kaltinimai dėl sunkių nusikaltimų padarymo pateikti 13 asmenų, 5 iš jų kaltinami buvę ginkluotos banditų gaujos nariai.

Visi kaltinamieji anksčiau teisti, kai kurie – daug kartų. Gaujos nariai kaltinami dėl trijų nužudymų, pasikėsinimų nužudyti visuomenei pavojingu būdu, didelės vertės turto prievartavimais neteisėtai atimant nukentėjusiesiems laisvę.

„Jų padaryti nusikaltimai nebuvo atsitiktiniai – tai gyvenimo būdo rezultatas. Nusikaltimai buvo gerai organizuoti, įvykdyti dėl žemų paskatų, keršto“, – sakė teisėja A.Kartanienė.

Kaltinamajame akte buvo rašoma, kad G.Jacka ir J.Bielskis dar 1993-aisiais organizavo I.Žukovskio Zilberio pagrobimą, o vėliau už verslo partnerio išlaisvinimą iš Ekspres“ banko prezidento Vladimiro Naidūno reikalavo 200 tūkst. JAV dolerių. Tiesa, bankininkui šią sumą pavyko sumažinti iki 150 tūkst. JAV dolerių.

G.Jacka taip pat buvo kaltinamas, kad už nepalankų liudijimą teisme organizavo Telšių verslininko Hiliarijaus Gedimino Sasnausko nužudymą.

Verslininkas buvo nušautas 1993-ųjų sausį. Banke pinigus iškeitęs ir į su mažamečiu sūnumi į namus grįžęs verslininkas buvo užpultas vos išlipęs iš automobilio VAZ 2109. Vienas  užpuolikų iš nupjautavamzdžio medžioklinio šautuvo paleido šūvį, o paskui dar kartą metaliniu daiktu sudavė per galvą.

Po kelių valandų H.Sasnauskas mirė ligoninėje. Vienintelis žudikus matęs mažametis verslininko sūnus negalėjo nurodyti jų požymių, nes jau buvo tamsu.

2000-ųjų birželio 16 dieną Kaune, kieme prie Laisvės alėjos, buvo nušautas Ramūnas Kuzminas, pravarde Ramaškė. Dienos metu aukos tykojęs žudikas šaudė vyrui į galvą, stebint jo mažam vaikui. Buvo teigiama, kad vyras nužudytas dėl skolų nusikalstamo pasaulio autoritetams.

Tų pačių metų balandžio 11 dieną namuose Šiauliuose buvo nužudyta verslininko Sigito Bielskio žmona  Snieguolė Bielskienė. Užpuolikams nesipriešinusi moteris buvo surišta ir uždusinta paklode. Nusikaltėliai išnešė auksą, pinigus ir kitus daiktus.

Bylos duomenimis, dabar jau miręs Saulius Skėris ir Viktoras Mula 1992 metais organizavo ginkluotą gaują, kurios tikslas buvo pulti asmenis, be to, jie patys dalyvavo gaujoje ir jos daromuose užpuolimuose. Ginkluota gauja veikė dviem etapais iki 2000-ųjų pabaigos. Nusikaltimams vykdyti kaltinamieji buvo įsigiję policininkų uniformas, labai didelį kiekį šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų.

Šią bylą tyrė Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos pareigūnai, priklausantys policijos generalinio komisaro sudarytai specialiai grupei, tiriančiai Kauno miesto organizuotų nusikalstamų susivienijimų padarytus nusikaltimus.

Per tyrimą konfiskuotas didelis kiekis šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų ir sprogstamųjų medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras