Aiškėja naujos R.Mikutavičiaus nužudymo bylos aplinkybės

Jau šiandien „Lietuvos ryto” televizijos eteryje žiūrovai išvys antrąją laidos „Nusikaltimas ir bausmė” dalį, atskleidžiančią kunigo Ričardo Mikutavičiaus žūties paslaptis.

Visą Lietuvą sukrėtusios dingusio kunigo istorijos tyrimas panašus į mistinį detektyvą.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Visą Lietuvą sukrėtusios dingusio kunigo istorijos tyrimas panašus į mistinį detektyvą.<br>P.Lileikio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2014, 10:48 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:45 AM

1998 metais visą Lietuvą sukrėtusios dingusio kunigo istorijos tyrimas panašus į mistinį detektyvą, nes jei ne lemtingi atsitiktinumai, gali būti, kad garsus kunigas, poetas, kolekcininkas, bičiuliavęsis net su prezidentais, taip ir būtų likęs paslaptingai dingusiu iki šiol.

Juk net pusantrų metų prireikė, kad pradėtų aiškėti šios bylos aplinkybės. Pagrobę ir nužudę kunigą, nusikaltėliai jį dar gyvą nuskandino Nemuno dugne, tikėdamiesi, kad svarmenys neleis kūnui iškilti į paviršių. Bet nepaisant nieko, kūnas iškilo.

Lemtinga ekspertų klaida, nustatant skenduolio tapatybę, leido nusikaltėliams dar pusantrų metų mėgautis laisve. Tiesa, kraupaus nusikaltimo organizatorius kolekcininkas Vladas Beleckas pusmetį buvo suimtas, bet neradus įkalčių, o ir neradus dingusio kunigo, buvo paleistas.

O tuo metu garsioji kunigo kolekcija, (kuri visa taip ir nerasta iki šiol), buvo po truputėlį pardavinėjama.

„Praėjus beveik penkiolikai metų, aiškėja naujos šios bylos aplinkybės. Dabar jau aišku, kad kunigo milijoninės vertės kolekcija ypač rūpėjo ir Kauno daktarams. Jie pasirūpino, kad kolekcijos dalis būtų parduota ir galbūt yra po truputėlį pardavinėjama iki šiol”, - pasakoja laidos vedėjas Kristupas Krivickas.

„Jei ne lemtingi atsitiktinumai, byla galėjo taip ir likti neatskleista. Visiškai atsitiktinai kunigo pažįstamas ir buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Vilius Kavaliauskas po pusantrų metų nuo kunigo dingimo antikvariniame turguje pamatė „Lietuvos kunigaikščio Gedimino” medalį, kurį pats ir buvo ruošęs įteikiant kunigui R.Mikutavičiui.

Kadangi garsusis kunigas Ričardas Mikutavičius buvo ir prezidento Valdo Adamkaus bičiulis, jo dingimą tirti ėmėsi tuometinis Saugumo vadas Mečys Laurinkus. Radus garsųjį medalį, buvo atsekta ir iki nusikaltimo organizatoriaus. Kolekcininko Vlado Belecko sūnėnas išdavė savo dėdę ir papasakojo, kad žinojo apie ruošiamą nusikaltimą. V.Beleckas buvo suimtas vėl.

Tuomet buvo imtasi kunigo kūno paieškų neatpažintųjų kapinėse. Paaiškėjo, kad ten, kur buvo palaidotas neatpažintas skenduolis, galimai R.Mikutavičius, jo kūno nėra. Kasinėjimai buvo tęsiami - ir vėl nesėkmingai. Laimei, iš trečio karto buvo atrastas kunigo kūnas ir nustatyta jo tapatybė. O pats saugumo vadas Mečys Laurinkus, rizikuodamas savo karjera, įsakė tęsti kasinėjimus tol, kol bus rastas kunigas.

Ir tai dar nebuvo makabriškų kuriozų pabaiga garsiojoje R.Mikutavičiaus istorijoje. Suėmus Vladą Belecką ir gavus jo prisipažinimą, nusikaltėlis sugebėjo pabėgti nuo jį saugojusio tuometinio VSD Kauno skyriaus vadovo Olego Travkino. Bet vėl lemtingas atsitiktinumas lėmė, kad ant kojų sukelta Kauno policija rado V.Belecką. Ir tik todėl, kad vienam policijos ekipažui pritrūko automobilio ir policininkai budėjo prie bėglio giminaičių namų be mašinos.

Apėjęs kelis pažįstamus, V.Beleckas pastebėjo nežinomus automobilius, kuriuose jo laukė pasala. O štai dviejų rūkančių pasaloje policininkų V.Beleckas neišsigando ir nusprendė, kad tai tiesiog atsitiktiniai žmonės. Policininkai tiesiog apstulbo, pamatę paryčiais tiesiai jiems į rankas ateinatį garsųjį bėglį ir nieko nelaukę sučiupo.

Laidoje kalbės tumetinis Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Gintaras Jasaitis, apie tyrimą pasakos ir tuometinis VSD vadas Mečys Laurinkus, žiūrovai išvys ir nusikaltimo rekonstrukciją.

„Nusikaltimas ir bausmė” su K. Krivicku jau šiandien, 22 val. 00 min. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.