Iš vicemero kėdės – į teisiamųjų suolą

Pakruojo rajono savivaldybės vicemerui Romui Medzveckui penktadienį teko praleisti ne savo darbo kabinete, o Šiaulių apygardos teisme.

Prieš teismą stojęs R.Medzveckas savo kaltę neigia.<br>R.Vitkaus nuotr.
Prieš teismą stojęs R.Medzveckas savo kaltę neigia.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Feb 21, 2014, 4:38 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:32 AM

Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrimo į teisiamųjų suolą sėsti turėjusiam R.Medzveckui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi bei kišimosi į valstybės tarnautojo veiklą.

Liudyti į teismą buvo iškviesti ir buvęs Pakruojo rajono meras Saulius Gegieckas bei dabar šias pareigas einanti Asta Jasiūnienė.

STT specialistus išvadino diletantais

Kad virš Pakruojo rajono vicemero R.Medzvecko galvos tvenkiasi debesys, galima buvo įtarti jau praėjusių metų pradžioje, kai šio valdininko kabinete buvo aptikta pasiklausymo įranga.

Ventiliacijos grotelių angoje esančią skylutę pastebėjo pats vicemeras. Iškviesti darbininkai nuėmė groteles ir rado už jų sumontuotą garso bei vaizdo įrašymo įrangą.

Apie savivaldybėje rastą pasiklausymo įrangą buvo pranešta policijai, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pamatęs, kas buvo sumontuota jo kabinete, R.Medzveckas spėjo, kad tai padarė ne specialiųjų tarnybų specialistai, o svetimų paslapčių sužinoti panorę diletantai.

Tokia mintis vicemerui kilo pamačius, kaip negrabiai buvo sumontuota ši sekimo įranga.

Vicemerui parūpino stogo dangos

Tai, kad šią įrangą sumontavo ne diletantai, o specialiųjų tarnybų pareigūnai, R.Medzveckas neseniai sužinojo iš prokuroro.

Kad jis buvo sekamas ir stebimas, Pakruojo rajono vicemerui paaiškėjo tada, kai STT agentai jam pateikė įtarimus dėl dviejų nusikalstamų veikų.

Tyrimą pradėję pareigūnai nustatė, kad R.Medzveckas iš Lygumų žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) pirmininko Petro Ivanausko neatlygintinai gavo 251 kvadratinį metrą stogo dangos „Monterrey“.

Šią 11 tūkstančių 254 litų vertės stogo dangą vicemeras panaudojo savo namo remontui.

Atsilygindamas už tai R.Medzveckas Pakruojo rajono savivaldybės Strateginės plėtros ir statybos skyriaus Architektūros poskyrio vedėjui A.Šukiui liepė pritarti Lygumų bendrovės pateiktam grūdų džiovyklos projektui, nors šis projektas neatitiko keliamų reikalavimų.

Gavo keturias tonas granulių

Be to, vicemeras netyrė jam merės perduoto skundo apie Lygumų žemės ūkio bendrovėje veikiančią nelegalią grūdų džiovyklą.

Gauto skundo kopiją R.Medzveckas net perdavė savo geradariui – Lygumų ŽŪB pirmininkui P. Ivanauskui.

Už gera buvo atsilyginta geru. R.Medzveckas gavo keturias tonas šiaudų granulių, kurias Lygumų ŽŪB priklausančiose patalpose gamino bendrovės pirmininko sūnaus Armino Ivanausko įmonė.

Kaltinimus R.Medzveckui pateikę pareigūnai nurodė, kad vicemeras neatlygintinai gavo šiaudų granulių, kurių vertė 1400 litų. Šios kurui naudojamos granulės į Pakruojo rajono vicemero namus buvo atvežtos UAB „Pakruojo komunalininkas“ automobiliu.

Už granules sumokėjo kitas asmuo

Penktadienį per teismo posėdį liudijusi Lygumų ŽŪB buhalterė ir puse etato buhaltere A.Ivanausko šiaudų granulių įmonėje dirbanti Rita Burak tvirtino, kad už R.Medzveckui išvežtas granules buvo sumokėta.

Buhalterė sakė, kad R.Medzveckas pirko nerūšines granules, todėl už toną mokėjo ne 350, o tik 100 litų.

Apie tai, kad bus vežamos nerūšinės granulės, buhalterei pasakė cecho viršininkas. Jis taip pat nurodė ir „nerūšinių“ granulių kainą.

Pinigai už granules buvo sumokėti ne jas išsivežant, o gerokai vėliau. Pinigus sumokėjo ne R.Medzveckas – tai jo vardu padarė kitas asmuo.

Vicemeras kaltę neigia

Teisme liudijęs A.Ivanauskas sakė, kad byloje minimą stogo dangą bendrovė buvo įsigijusi buvusio vaikų darželio pastato remontui.

Šiame darželyje ketinta įrengti bendruomenės centrą. Tačiau pritrūkus lėšų šio ketinimo teko atsisakyti, o nepanaudota stogo danga buvo išvežta R.Medzveckui.

Penktadienį Šiaulių apygardos teisme buvo apklausti šeši liudytojai. Į posėdį kviesta Pakruojo rajono vicemerė A.Jasiūnienė teisme nepasirodė, nes turėjo atstovauti savivaldybės interesams kitoje byloje.

Į kitą teismo posėdį iškviesti dar trys liudytojai.

Prieš teismą stojęs R.Medzveckas savo kaltę neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.