Kauniečiui milijonus krovė petankės varžybos

Kadaise klestėjęs verslininkas, bankrutavusios ir vėliau daugybę kartų pavadinimus keitusios reklamos bendrovės „Rodiklis“ vadovas R.Reklaitis priėjo liepto galą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Mar 4, 2014, 10:14 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:04 PM

Antradienį Kauno rajono 42 metų gyventojas stojo prieš Kauno apygardos teismą. Jis kaltinamas tuo, jog, sukūręs akiplėšišką sukčiavimo schemą, iš savo iniciatyva įkurtos Lietuvos petankės federacijos pagrobė daugiau kaip 2,3 mln. litų.

Jam pateikti įtarimai dėl sukčiavimo ir svetimo turto pasisavinimo. Šiuo metu R.Reklaitis dirba buhalteriu su anksčiau klestėjusiu „Rodikliu“ siejamoje bendrovėje „Yakata“.

Antradienį turėjęs vykti teismo posėdis žlugo į jį neatvykus R.Reklaičio gynėjui. Advokatas teismui pateikė prašymą atidėti bylos nagrinėjimą ir įrodymus, jog iki kovo 8 dienos  jis atostogauja ir yra išvykęs.

„Kaltas neprisipažįstu. Stebėkite bylos nagrinėjimą ir viską sužinosite“, – lakoniškai žurnalistams atsakė svetimo turto pasisavinimu ir sukčiavimu kaltinamas R.Reklaitis.

Už inkriminuojamus nusikaltimus R.Reklaičiui gresia įkalinimas iki 10 metų. Teismas nusprendė pirmąjį posėdį surengti kovo pabaigoje.

Išradinga sukčiavimo schema

Anksčiau reklamos paslaugas teikusios, o dabar jau bankrutavusios bendrovės „Rodiklis“ vadovas R.Reklaitis mūsų šalyje mažai žinomo žaidimo – petankės – federaciją kartu su bendraminčiais įkūrė 2006 metais.

Apsukrus verslininkas suvokė, kad paramos gavėjo statusą turinti federacija – puikus įrankis finansinėms machinacijoms. Juo labiau kad nuo federacijos įsteigimo tiktai konsultantu dirbęs R.Reklaitis valdė 18 Kauno bendrovių paaukotas paramos lėšas.

Pagal tuo metu galiojusius įstatymus sporto federacijų prizų fondai buvo visiškai neapmokestinami gyventojų pajamų mokesčiu.

„Daugiausia šiai federacijai aukojo su pačiu R.Reklaičiu ir jo verslu susijusios įmonės. Buvo sukurta schema, kaip išplauti pinigus, juos legalizuoti ir valstybei nemokėti mokesčių“, – lrytas.lt sakė bylą tyrę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai.

Pavaldiniai tapo "sportininkais"

Federacija rengdavo atviruosius tarptautinius petankės turnyrus Lietuvoje ir dalyvaudavo renginiuose užsienyje.

Šioje veikloje aktyviai dalyvaudavo ir R.Reklaitis bei jo suburtos petankės komandos nariai.

R.Reklaičiui ir draugams už „pasiektus aukštus sportinius rezultatus“ jų pačių kontroliuojama Lietuvos petankės federacija išmokėdavo šimtus tūkstančių litų siekiančias premijas.

O su R.Reklaičiu nesusiję varžybų nugalėtojai ir prizininkai būdavo apdovanojami tik diplomais ir simboliniais prizais.

FNTT išsiaiškino, jog beveik visi šimtatūkstantinėmis premijomis paskatinti „petankės meistrai“ – R.Reklaičio valdomų bendrovių darbuotojai. Į asmenines sąskaitas pervestus pinigus jie išgrynindavo ir atiduodavo aferos sumanytojui R.Reklaičiui.

Išmokant „sportininkams“ pinigus atgaline data būdavo parengiami Lietuvos petankės federacijos prezidiumo sprendimai, direktoriaus įsakymai apie neva skirtus piniginius prizus ir klastojami buhalterinės apskaitos dokumentai.

FNTT tyrėjai ir Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai atskleidė, kad per kelerius metus R.Reklaitis apgaule įgijo 1,7 mln. litų, o jo sutuoktinė ir dar vienas jam artimas asmuo – dar apie 350 tūkst. litų.

Be to, R.Reklaitis įtariamas neteisėtai pasisavinęs iš Lietuvos petankės federacijos daugiau kaip 260 tūkst. litų, kuriuos paėmė iš federacijos kasos ir negrąžino.

Įkūrė sumo ir rastų kilnojimo federacijas

Registrų centro duomenimis, 2010 metais Lietuvos petankės federacija pateikė visuotinio narių susirinkimo protokolą dėl likvidavimo.

Manoma, jog šis sprendimas buvo susijęs su teisėsaugininkų pradėtais tyrimais. 2011-aisiais teismo sprendimu R.Reklaičiui 3 metams buvo apribota teisė eiti privataus ar viešojo juridinio asmens vadovo pareigas.

Demaskavus petankės veiklą, R.Reklaičio fantazija neišsisėmė. 2010 metais buvo įkurta ne mažiau egzotiškos sporto šakos – sumo imtynių federacija, taip pat turėjusi paramos gavėjo statusą. Jau išsiaiškinta, kad Lietuvoje iš tiesų vyko japonų nacionalinio sporto sumo kovos. Šiuo metu tikslinama, ar R.Reklaitis su draugais jose dalyvavo ir ar už pasiektas pergales gaudavo milžiniškas išmokas.

„Dėl sumo federacijos veiklos taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas, šiuo metu skaičiuojama, kiek pinigų per šią organizaciją buvo išplauta“, – lrytas.lt sakė Kauno apygardos prokuratūros atstovai.

Pasak prokurorų, dalyvauti sumo federacijos rengiamose egzotinėse kovose buvo itin naudinga. Neatsižvelgiant į užimtą vietą „sportininkams“ būdavo išmokami net 300 tūkst. litų prizai.

Registrų centre užfiksuota, jog praėjusių metų gruodžio pabaigoje Lietuvos sumo federacija neteko paramos gavėjo statuso, prieš tai buvo pateikti net kelių teismų sprendimai, draudžiantys R.Reklaičiui trejus metus užimti vadovo postą.

Su šiuo liūdnai pagarsėjusiu kauniečiu taip pat siejamas ir kitos ne mažiau egzotiškos „sporto“ šakos junginys – Kaune registruota Tarptautinė rąsto kėlimo federacija.

Likviduojama reklamos kūrimo ir gamybos bendrovė „Rodiklis“, kuriai vadovavo R.Reklaitis, keturiems šimtams kreditorių paliko 25 mln. litų skolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.