Gynyba: užsimota įrodyti, jog nužudytasis dar gyvas

Ištirti kone prieš 20 metų nužudyto kauniečio palaikus ir išsiaiškinti, ar Daktarų grupuotės auka laikomas vyras nėra gyvas iki šiol. To teismo prašė Henriko Daktaro advokatas, rašo „Lietuvos rytas“.

Nors L.Ganusauskienė jau seniai apraudojo savo vyrą R.Ganusauską, vakar teisme pasigirdo abejonių, ar jis iš tiesų prieš 20 metų buvo nužudytas.
Nors L.Ganusauskienė jau seniai apraudojo savo vyrą R.Ganusauską, vakar teisme pasigirdo abejonių, ar jis iš tiesų prieš 20 metų buvo nužudytas.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Mar 29, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:54 AM

Kalėti iki gyvos galvos nuteistas 57-erių Henrikas Daktaras norėtų atsukti laiką atgal ir būti sugrąžintas į Bulgariją, kur slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos.

Jo advokatas Kristupas Ašmys Apeliaciniam teismui vakar pasiūlė kreiptis į Europos Sąjungos teisines institucijas ir įsitikinti, ar Daktarų grupuotės vadeiva Lietuvai buvo išduotas teisėtai.

Nesutampa aukos amžius

H.Daktaras į Lietuvą pargabentas 2009 metais, o vakar atvestas į Apeliacinį teismą prašė prisiminti dar senesnius laikus.

Nuteistojo advokatas pateikė prašymą atlikti beveik prieš 20 metų nužudyto Arvydo Mučinsko, pravarde Mačialka, palaikų ekspertizę. Jo kūnas buvo rastas ir fotografuotas naktį. „Tada nužudytajam buvo 29 metai, o ekspertai nustatė, kad mirties metu jam buvo 46 metai.

Nors H.Daktaras dėl jo nužudymo buvo išteisintas, jis mano, kad jam galėjo būti pakištas kažkas kitas“, – kalbėjo K.Ašmys.

Teko tirti kaulus

Toks advokato pareiškimas papiktino Generalinės prokuratūros prokurorą Zdislavą Tuliševskį: „Tai yra įžeidimas ir ikiteisminio tyrimo pareigūnams, ir man. Jei šis tyrimas suklastotas, tai gal suklastota ir visa byla?“

Z.Tuliševskis priminė, kad A.Mučinsko palaikai buvo aptikti praėjus ilgam laikui po jo nužudymo. Vietą, kur užkastas Mačialos kūnas, per apklausas nurodė kaltinamieji, o jų paieškos užtruko ilgą laiką.

Klaidą dėl mirusiojo amžiaus padarė kaulus tyręs ekspertas. Prokuroras aiškino, jog atliekant kaulų ekspertizę netikslumų pasitaiko dažnai.

Dingusįjį matė gyvą?

Teisme prisiminta ne tiktai ši Daktarų grupuotės auka. K.Ašmys prašė pašalinti abejones, ar tikrai buvo nužudytas H.Daktaro giminaitis Rimantas Ganusauskas, pravarde Mongolas.

Nors Daktarų grupuotės nariai yra pasakoję, kad Mongolas buvo nužudytas 1994 metais, o jo kūnas užkastas, palaikų nerasta iki šiol.

H.Daktaro advokatas net JAV bandė surasti moterį, kuri yra pasakojusi, jog po to, kai buvo paskelbta apie R.Ganusausko nužudymą, matė jį gyvą.

Prokuroras įsitikinęs, kad apklausti nei šios, nei kitų 20 papildomų liudytojų nėra prasmės.

Anot prokuroro, visos šių liudytojų versijos jau buvo paneigtos Klaipėdos apygardos teisme.

Z.Tuliševskis prašė nevilkinti bylos ir iš naujo neapklausti parodymus jau davusių liudytojų: „Metai eina ir įvykiai mūsų atmintyje vis tolsta, tad papildomos apklausos neduoda nieko nauja.“

Skaičiavo bylos lapus

Prokurorui teko aiškintis ir dėl 1996 metais nužudyto verslininko Sigito Čiapo bylos tyrimo.

H.Daktaro advokatas šioje byloje pasigedo apie 1700 lapų.

„Liaudiškai kalbant, šita byla galėjo būti pravalyta“, – svarstė K.Ašmys.

Prokuroras Z.Tuliševskis tvirtino, kad S.Čiapo nužudymo bylos dalis niekur nedingo: „Teismui perdavėme viską, ką turėjome.“

Jis tvirtino, kad bylos puslapių skaičių advokatai nusirašė nuo tuomečio prokuroro Algimanto Kliunkos lydraščio: „A.Kliunka buvo stropus prokuroras, todėl suskaičiavo visus dokumentus, nors dalis jų buvo tiktai tyrimo grupės narių asmeniniai užrašai.“

Prokuroras teigė, kad kelias dėžes dokumentų sudarė vien tuo metu Lietuvoje registruotų automobilių „Volkswagen Golf“ sąrašai.

Marijampolėje nupirktas žalsvos spalvos automobilis „Volkswagen Golf“ tapo nusikaltimo įrankiu – juo prie S.Čiapo namo Sargėnuose atvažiavę žudikai suvarpė kulkomis verslininką, jo vairuotoją ir paspruko.

Liudytojų teigimu, pinigų šiam automobiliui įsigyti davė Egidijus Abarius, pravarde Goga.

Prieš mirtį nurodė žudikus?

K.Ašmys citavo ir to meto laikraščius, kur buvo rašoma, jog po S.Čiapo nužudymo jo namuose buvo rasti trys užklijuoti vokai. Jų taip pat nėra byloje.

Prieš mirtį rašytuose laiškuose verslininkas esą buvo užsiminęs apie galimus žudikus. Teigiama, jog H.Daktaro pavardės ten nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.