Granata ginkluotas vyras prašė, kad „Aras“ jį nušautų

Savaitgalį Rokiškio rajone „Aro“ ir policijos pareigūnai atliko sudėtingą operaciją. Nuo šeštadienio vakaro buvusios parduotuvės-valgyklos patalpose Antanašės kaime buvo užsibarikadavęs įtariamas narkotikų prekeivis Saulius K.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, Nerijus Povilaitis

Apr 7, 2014, 11:13 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:12 PM

Apie atliktą operaciją spaudos konferencijoje papasakojo antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vadas Viktoras Grabauskas ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Žukauskas.

V.Grabauskas pasakojo, kad iš karto buvo aišku, jog vyras neketina pasiduoti gyvas – buvo žinoma, kad vyras turi ginklą ir granatą. Pareigūnai patikslino, kad ginklas nebuvo išduotas savigynai. Saulius K. jį turėjo nelegaliai.

Užduotis - išlaikyti gyvą

„Buvo pagrindinė užduotis – padaryti taip, kad situacija būtų išspręsta taikiai ir nereikėtų panaudoti jėgos. Galimybė jį neutralizuoti jį buvo, tačiau pagrindinė užduotis buvo išsaugoti gyvybę. Be to, ten buvo ir balionai su dujomis, todėl įvykus sprogimui galėjo būti pridaryta daug žalos. Derybos vyko visą naktį, kitą dieną atvažiavo D.Žukauskas“, – pasakojo V.Grabauskas. 

Patyręs pareigūnas buvo susipažinęs su byla, kurioje įtariamasis buvo kaltinamas, tad žinojo tam tikrą aplinką ir duomenis. Todėl D.Žukauskas buvo įtrauktas į derybininkų grupę.

Įtariamasis derybų metu buvo apgirtęs, vyras su savimi turėjo savos gamybos alkoholio, kurį po truputį gėrė. Vyro protas buvo aptemęs, todėl jo veiksmai buvo sunkiai nuspėjami, su Sauliumi K. darėsi sunku susišnekėti. 

„Aras“ ruošėsi šturmui.

„Po penkių dešimties minučių ruošėmės šturmui. Tačiau viskas pakrypo kitaip, ir nusikaltėlis su granata išsiveržė į lauką. Mano manymu, jis mėgino viešai nusižudyti. Galbūt su savimi norėjo pasiimti ir pareigūnų gyvybes. Nebuvo kitos išeities. Darius (D.Žukauskas - Red.) buvo šalia, griebė jį už rankos, prasidėjo susistumdymas. Reikėjo kuo stipriau laikyti granatą, nes ji buvo be žiedo“, – įvykius atkūrė „Aro“ vadas.

Granatą pareigūnai išlupo iš vyro rankų tik atlaužę pirštus.

„Aro“ vadas keletą kartų pabrėžė, kad pareigūnų užduotis buvo išsaugoti vyrą gyvą. Net šturmo metu būtų buvę siekiama jo nenušauti, o išsaugoti įtariamojo gyvybę.  Pasak pareigūnų, įtariamojo neutralizavimui nebuvo jokių kliūčių.

Prašė nušauti

Pareigūnų teigimu, vyras ant krūtinės ir ant kaktos buvo nusipiešęs taikinį. Vis pasirodydamas pro žaliuzes jis prašė, kad „Aro“ pareigūnai jį nušautų.

Anot D.Žukausko, padėtis buvo kritinė. Vyras savo artimiesiems buvo parašęs atsisveikinimo laišką. Jo tikslas buvo iš pastato jau neišeiti gyvam. Vyras nenorėjo sėsti į kalėjimą.

Ši situacija buvo išskirtinė tuo, kad vyras neturėjo įkaitų. Buvo tik pareigūnai ir įtariamasis.

 Pareigūnai pabrėžė, kad policijos pareigūnai moka derėtis, mat labai dažnai iškyla tokių situacijų, kai žmogus bando nusižudyti nušokdamas nuo tilto ar kitaip nutraukti savo gyvybę. Tuomet pareigūnams reikia pasitelkti derybų įgūdžius.

„Tačiau yra sudėtingų situacijų kaip ši. Situacija buvo kritinė todėl, kad jis visu savo elgesiu rodė, kad nepasiduos ir prašė jį nušauti“, - sakė D.Žukauskas.

D.Žukauskas nebuvo vienintelis derybininkas. Pareigūnas derybas koordinavo su „Aro“ derybininkų grupe. Iš viso derėjosi trys žmonės.

Įtariamasis visą laiką granatą laikė su savimi. Jis vis ištraukdavo granatos žiedą. Kiek palaukęs, žiedą įdėdavo atgal. Pistoletą jis turėjo kelnių kišenėje. 

„Pirminiais duomenimis, jis turėjo ginklą, pareigūnai matė pistoletą pro langą. Tačiau šis ginklas nebuvo išduotas savigynai“, – atkreipė dėmesį D.Žukauskas. 

Sulaikymas įvyko sekmadienį, apie 15 val. 10 minučių. Pastate, kuriame buvo užsibarikadavęs vyras, buvo rasta narkotikų.

Policija rado kanapių auginimo laboratoriją - buvo auginamos dešimtys kanapių augalų. Ant visų namo langų buvo įrengtos grotos, sumontuotos trejos durys. Šiuo metu vyras yra sulaikytas.

Anot pareigūnų, vyras yra anksčiau bent tris kartus teistas už nusikaltimus Lietuvoje. Vienas nusikaltimas įvykdytas užsienyje, visi jie susiję su narkotikais.

Policija atlieka du ikiteisminius tyrimus - dėl neteisėto disponavimo sprogstamosiomis medžiagomis ir narkotikų platinimo.

Kanapes degino krosnyje

„Didžiąją kanapių dalį jis buvo spėjęs sunaikinti. Kol vyko derybos su pareigūnais, pasiduoti nenorėjęs asmuo tam turėjo pakankamai daug laiko“, - lrytas.lt sakė Kauno Žaliakalnio policijos komisariato viršininkas Egidijus Kriaučionis.

Pirminiais duomenimis, policijos pareigūnų užspeistas kanapių augintojas savo „derlių“ degino krosnyje.  Kauno kriminalistai iš Rokiškio parsivežė kelias dešimtis vazonėlių, kuriuose buvo auginamos kanapės.

„Kol parvykome į Kauną, visas automobilis persismelkė kanapių kvapu“, - sakė kriminalistai.

Kauno Žaliakalnio policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti.

„Visi kratos metu surinkti įkalčiai bus perduoti tirti ekspertams. Kol jų neturime, sunku pasakyti kokia atsakomybę už šį nusikaltimą numatančio Baudžiamojo kodekso 260 straipsnio dalis bus taikoma“, - sakė E.Kriaučionis.

Už disponavimą kvaišalais turint tikslą juos platinti, numatoma bausmė – laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Tuo atveju, kai aptinkamas didelis kvaišalų kiekis – gresia įkalinimas nuo aštuonerių iki dešimties metų. Disponuojant labai dideliu kvaišalų kiekiu rizikuojama laisvės netekti nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Kriminalistai spėjo, jog kanapių augintojas taip aršiai priešinosi ir nenorėjo gyvas pakliūti į pareigūnų rankas dėl keistos ir jam vienam suprantamos priežasties.

Praeityje teistas ir už grotų pabuvojęs vyras nieku gyvu nenorėjo vėl ten pakliūti. „Jam kalėjime nebuvo labai miela, todėl žmogus verčiau nusprendė mirti, nei vėl patekti už grotų“,- sakė pareigūnai. Sulaikė žaibiškai

Prieš sulaikymą sekmadienį derybas su užsibarikadavusiu žmogumi vedė Kauno apskrities VPK pareigūnas D.Žukauskas. Jau tada pareigūnai jautė, kad įtariamasis yra labai pavargęs, kalba tik apie savižudybę ir gali pasielgti neprognozuojamai.

Sauliui K. netikėtai puolus iš pastato, ant jo užvirto derybas vedęs D.Žukauskas, „Aro“ rinktinės vadas V.Grabauskas ir kiti pareigūnai.

Vyriškį per kelias akimirkas nuginklavo ir kurį laiką laikė paguldę ant žemės. Vėliau Saulius K. kažką garsiai šūkčiodamas pareigūnų buvo nuvestas į „Aro“ autobusiuką, ten jį apžiūrėjo visą laiką budėję greitosios pagalbos medikai.

Grasinti pradėjo pajutęs pavojų

Neįprastas įvykis prasidėjo šeštadienio vakarą, apie 19 val. 50 min. Rokiškio rajono Antanašės kaime policijos pareigūnai turėjo leidimą atlikti kratą buvusios parduotuvės-valgyklos patalpose, kuriose šiuo metu gyvena 1965 metais gimęs kaunietis Saulius K.

Įtarta, kad jis augino kanapes, kurias vėliau veždavo realizuoti į Kauną. Kratą turėjo atlikti Kauno miesto Žaliakalnio policijos pareigūnai.

Tačiau pamatęs policininkus Saulius K. užsibarikadavo negyvenamosiose patalpose ir pagrasino panaudoti sprogmenis, jei kas nors bandys prie jo artintis.

Policininkai padėtį įvertino rimtai. Juolab kad vyras turėjo leidimą šaunamajam ginklui.

Buvo paskelbtas planas „Skydas“, į įvykio vietą atvyko gausesnės policijos pajėgos, ugniagesiai, greitosios pagalbos medikai. Taip pat buvo iškviesta Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.