Buvusio valdininko skydas teisme – ligos

Apeliaciniame teisme stringa byla, kurioje nusikalstama veikla kaltinami du klaipėdiečiai – buvęs valdininkas Alfonsas Šimkus ir verslininkas Pranciškus Jurgutis, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

May 8, 2014, 7:47 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:58 AM

Pirmosios instancijos teismas 67 metų A.Šimkui už kyšininkavimą ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą atseikėjo ketverius metus nelaisvės, o 59 metų P.Jurgučiui už papirkimą ir dokumentų klastojimą buvo skirta trejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Kada nuteistųjų apeliaciniai skundai bus išnagrinėti, neaišku – P.Jurgutis negali dalyvauti apeliaciniame procese dėl ligos.

Negali atvykti į posėdžius

Nagrinėjant šią bylą Klaipėdos apygardos teisme P.Jurgutis irgi skundėsi sveikatos sutrikimais, neatvykdavo į posėdžius.

Verslininką slegia dar viena Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla.

Pernai vasarį P.Jurgučio advokatas Ramūnas Girevičius teismams nurodė, kad jo ginamasis negali dalyvauti posėdžiuose dėl pablogėjusios sveikatos būklės. Paprašyta P.Jurgučiui skirti ambulatorinę ekspertizę.

„Pernai gegužę gavę medikų išvadas paprašėme P.Jurgučiui skirti stacionarinę ekspertizę specializuotoje sveikatos apsaugos įstaigoje“, – „Lietuvos rytui“ sakė klaipėdiečių bylą nagrinėjanti Apeliacinio teismo teisėja Violeta Ražinskaitė.

Kaltinimai palaužė sveikatą?

Nuteistiesiems kaltinimus reiškęs klaipėdietis prokuroras Vitalijus Gulenkovas apie P.Jurgučio ligas nieko nežino: „Dabar šią bylą kontroliuoja Generalinė prokuratūra. Ji strigdavo ir anksčiau, tačiau atvykęs į posėdžius P.Jurgutis man neatrodė panašus į sunkų ligonį.“

R.Girevičius teigė, kad P.Jurgučio sveikatos būklė tikrai nėra pavydėtina: „Ne kiekvienas žmogus gali atlaikyti tokį ikiteisminių tyrimų ir bylų maratoną.

Prokurorai P.Jurgučiui kaltinimus teikdavo ir tuomet, kai jis buvo gydomas Santariškių ligoninėje.“

P.Jurgučio advokatas neatskleidė, kur šiuo metu yra jo ginamasis. Nekomentavo sklandančių gandų, kad verslininkas esą gydomas ne specializuotoje medicinos įstaigoje, o Klaipėdos jūrininkų ligoninėje.

A.Šimkui sveikata leidžia dalyvauti teisminiuose procesuose.

Klaipėdoje šiuo metu narpliojama kita baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl didelio masto kyšininkavimo ir papirkimo pateikti ne tiktai A.Šimkui, bet ir jo draugui – žinomam uostamiesčio verslininkui Vytautui Nemuniui.

Už palankumą – automobilis

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamentui vadovavęs A.Šimkus ir bendrovės „Klaipėdos keliai“ valdybos pirmininkas P.Jurgutis į teisėsaugos akiratį pateko prieš 7 metus.

Vyrus stebėję pareigūnai nustatė, kad P.Jurgutis „Klaipėdos kelių“ direktoriui Juozui Rukšėnui nurodė sudaryti sutartį dėl naujo 117 tūkst. litų vertės automobilio „Volvo S60 D5“ pardavimo kitam asmeniui.

P.Jurgučio įmonės vardu šis automobilis parduotas kitam asmeniui už 53 tūkst. litų, o vėliau perduotas A.Šimkui.

Prokurorų teigimu, tai buvo atlygis už paslaugas – savivaldybės konkursus dėl gatvių remonto A.Šimkus esą sukdavęs taip, kad užsakymai atitektų „Klaipėdos keliams“.

Mėginęs slėptis už J.Rukšėno nugaros kaltinimo dėl papirkimo neišvengė ir P.Jurgutis.

Siekdamas atsidėkoti A.Šimkui jis ne tik nurodinėjo, ką daryti, bet ir suklastojo „Klaipėdos kelių“ valdybos protokolą.

Uošviui – įtartinas paminklas

„Klaipėdos kelius“ ir A.Šimkų siejo keista draugystė.

Valdininkas buvo kaltinamas įkalbėjęs šios įmonės direktorių J.Rukšėną sudaryti dar vieną neįprastą sandorį – apmokėti 9,5 tūkst. litų vertės paminklo gamybos ir pastatymo kapinėse išlaidas.

Jis papuošė A.Šimkaus uošvio kapavietę.

Tąkart A.Šimkui pavyko išvengti bausmės – buvo išteisintas, už paminklą sumokėjo žmona. Jis neteko teisės dirbti vadovo darbo po to, kai kitos įmonės vadovą įkalbėjo sumokėti už detales jo automobiliui.

V.Šimkui ir P.Jurgučiui gresia realios laisvės atėmimo bausmės – abu šie klaipėdiečiai jau daug metų mindo teismų slenksčius.

Glemžėsi turtą pats iš savęs?

Dėl P.Jurgučio ligos Apeliacinis teismas neatverčia dar vienos bylos, kurioje verslininkas apkaltintas neva tyčia perleidęs ir iššvaistęs jo žinioje buvusį didelį statybos bendrovės „Lokys“ turtą.

Įtarta, jog „Lokio“ direktorius ir akcininkas buvęs P.Jurgutis iš šios įmonės sąskaitos buvo susišlavęs apie 400 tūkst. litų – savo nuožiūra pasiimdavo pinigus, net darbuotojų algoms skirtus atlyginimus, bet grąžindavo ne visus, nepagrįsdavo savo išlaidų dokumentais.

Bylą nagrinėjęs pirmosios instancijos teismas P.Jurgučio nusikalstamos veiklos neįžvelgė.

Klaipėdos apygardos prokurorai išteisinamąjį nuosprendį apskundė. Po penkių surengtų posėdžių ir ši byla įstrigo Apeliaciniame teisme – čia ji nagrinėjama jau antrus metus.

Bandė papirkti uosto vadovą

* Įmonės „Klaipėdos hidrotechnika“ vadovas ir savininkas P.Jurgutis prieš 5 metus bandė papirkti tuometį Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovą Eugenijų Gentvilą – siūlė 200 tūkst. litų kyšį už palankumą derybose dėl 13 mln. litų vertės krantinių remonto.

* Už tai P.Jurgučiui buvo skirta lygtinė dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

* Verslininkui ir jo žmonai Marijonai Jurgutienei priklausantis maždaug 4,4 mln. vertės nekilnojamasis turtas areštuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.