Teisme – už vilkėtą nacių uniformą ir kalbas apie žydus krosnyje

Kauno apylinkės teismas atvertė administracinio pažeidimo bylą, pradėtą dėl viešo nacistinės simbolikos demonstravimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 22, 2014, 5:14 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:24 PM

Prieš teismą stojo Jungtinėje Karalystėje gyvenantis informacinių technologijų specialistas A.Šeškanas. Jis policijos buvo sulaikytas, kai šių metų kovo 30-ąją Kauno senamiestyje esančiame bare staipėsi vilkėdamas nacistinės Vokietijos SS leitenanto uniformą.

Į Lietuvą trumpam grįžusį lietuvį policijai įdavė Anglijos pilietis, Kaune gyvenantis ir studijuojantis Ričardas S. Jis tapo vienu pagrindinių liudininkų nagrinėjant A.Šeškanui inkriminuojamą nusikaltimą.

Girtas nacis ieškojo žydų

Prisimindamas kovo 30-osios vakarą Kauno senamiestyje gyvenantis britas pasakojo atsitiktinai pastebėjęs prie savo namų esančioje kavinėje sėdintį nacistinės Vokietijos karininko uniforma vilkintį vyrą.

„Pamatęs nacį nusprendžiau, jog reikia ką nors daryti“, – sakė Kauno žydų bendruomenės istoriją studijuojantis britų fotografas.

Užsienietis užėjo į tą patį barą ir užsisakęs arbatos stebėjo nacį.

„Jis buvo gana girtas ir labai įsijautęs į savo vaidmenį. Išėjęs į lauką parūkyti jis 2 – 3 kartus saliutavo naciams įprastu būdu“, – teismui pasakojo britas.

Užsienietis pasakojo SS uniforma vilkėjusio lietuvio paklausęs, ką šis savo elgesiu stengiasi parodyti.

„Jis atsakė ieškantis žydų, kuriuos ketina kišti į krosnį“, – liudijo Ričardas S.

Pasipiktinęs viešu nacių simbolikos demonstravimu ir kalbomis apie žydų deginimą, užsienietis iškvietė policijos pareigūnus. Atvykę patruliai SS karininku persirengusį A.Šeškaną nuvežė į policijos komisariatą, ten jam buvo nustatytas 1,88 promilės girtumas.

Uniformą išsinuomojo Anglijoje

Iš Anglijos atvykęs ir prieš teismą stojęs A.Šeškanas tikino tapęs nemaloniai pasibaigusio nesusipratimo auka.

„Tikslo demonstruoti nacių simboliką neturėjau, bare vilkėdamas tą uniformą atsidūriau po teminio vakarėlio“, – sakė A.Šeškanas.

IT specialistas tikino SS leitenanto uniformą išsinuomojęs Anglijoje, ja ketino pasipuošti Kaune surengtame draugo gimtadienyje.

„Žinojau, kad vakarėlio tema bus karo istorija, todėl nuomos bendrovėje rinkausi bet kokią uniformą. Gražiausia man pasirodė ir pagal matmenis labiausiai tiko vokiečio uniforma. Jeigu būčiau žinojęs, kad viešas jos demonstravimas Lietuvoje draudžiamas, tikrai nebūčiau čia jos vežęs“, – sakė A.Šeškanas.

Programuotojas teismą bandė įtikinti, jog Anglijoje niekas nedraudžia vilkėti bet kokios kariuomenės, net ir nacistinės Vokietijos, uniformą.

Vaikščiojo po Kauno senamiestį

Atvykęs į Kaune, Vilijampolės rajone, surengtą savo draugo gimtadienį A.Šeškanas neslėpė išgėręs alkoholio. Nacių uniforma vilkėjęs vyras tikino miesto centre atsidūręs ir britą papiktinęs visai atsitiktinai.

Įkaušęs emigrantas kartu su tame pačiame vakarėlyje dalyvavusiu žydų rabinu persirengusiu kauniečiu ketino vykti į šio namus.

Pakeliui prisiminta, kad jo sesuo švenčia gimtadienį, nuspręsta ją pasveikinti.

Nacių uniforma pasipuošęs A.Šeškanas lankėsi prie Kauno rotušės veikiančiame restorane, kur vyko gimtadienio pokylis, iš jo kartu su rabinu persirengusiu draugu žingsniavo iki baro „Pjazz“.

Ten jį pastebėjo britas ir pasipiktinęs iškvietė policiją.

Teismui nagrinėjant brito ir lietuvių emigranto akistatos detales, jų pasakojimai skyrėsi. A.Šeškanas tikino esą Ričardas S. laukė jo prašė cigarečių ir 2 litų, tačiau britas tai kategoriškai paneigė.

Lietuvio elgesiu pasipiktinęs britas pareiškė, kad jam visai nesvarbu, kokia piniginė bauda bus skirta A.Šeškanui, kur kas svarbiau šviesti visuomenę apie nacių įvykdytus nusikaltimus.

Uniformos pageidauja muziejus

Nagrinėjant bylą į teismą buvo iškviestas ir specialistas – Vytauto Didžiojo karo muziejaus Naujausiųjų laikų karybos istorijos skyrius vadovas Algirdas Markūnas.

Apžiūrėjęs A.Šeškano vilkėtą nacių karininko uniformą istorikas neslėpė susižavėjimo. Pasak jo, bent vienas trijų medalių yra autentiškas. Nors karininko kepurė ne visos komplektacijos, trūksta dviejų elementų, ji pagaminta Trečiojo Reicho gyvavimo laikotarpiu.

„Nacistinės uniformos – gana retos. Mūsų muziejus tokios neturi. Todėl norėčiau paprašyti teismo, jeigu būtų galimybė, jos nesunaikinti, o perduoti muziejui“, – sakė istorikas.

Pasak A.Markūno, dabartiniam jaunimui labai trūksta istorinių žinių, o muziejuje eksponuojama SS karininko uniforma pasitarnautų visuomenės švietimui.

Sprendimą byloje ketinama skelbti penktadienį. Už viešą nacistinės bei sovietinės simbolikos demonstravimą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudą nuo 500 iki 1 tūkst. litų ir daikto konfiskavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.